Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[L'Accent] Retransmissió en directe de l'acte en favor de la cultura del foc a Berga
07 feb 2009
L'ACCENT.CAT ofereix la retransmissió en directe de l'acte gentilesa d'onsortir.tv
La directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu va ser aprovada el 2007, però una moratòria fins el 2010 permetia continuar desenvolupant sense traves les mostres festives en què el foc i els petards són els protagonistes. Aquesta normativa és especialment contundent pel que fa a la regulació de l'ús de petards en presència de nens i nenes, prohibint-ne l'ús als menors de dotze anys, i pel que fa a l'establiment d'una amplada mínima de 12 metres pels carrers on discorrin actes festius amb llançament de petards. Precisament, l'aturada en el procés negociador per tal que aquesta directiva no afectés les tradicions catalanes ha encès les llums d'alarma en diversos sectors. Per aquest motiu, les entitats agrupades en la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Federació de Dimonis i Diables del País Valencià i la Federació de Diables i Bèsties de Foc de les Illes han fet públic un manifest on denuncien que la directiva europea posa en perill la continuïtat de festes com els correfocs, les processons, els seguicis festius, la Patum, les Falles, la mascletada infantil i Sant Joan

La tria de Berga com a escenari de la protesta no ha estat casual. La directiva ha generat una gran preocupació a la ciutat. Tres anys després del reconeixement de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat, són molts els berguedans que es pregunten a què treu cap una normativa que atempta directament contra aquesta festa i que, segons el manifest promogut pels organitzadors de la Patum infantil, ha estat aprovada per “persones que no han vist ni viscut cap de les festes del nostre país”. Per aquest motiu, les previsions són que els carrers de Berga s'omplin el proper 7 de febrer de milers de persones per protestar contra una directiva que molts no dubten en qualificar de “genocidi” contra les tradicions catalanes.

http://www.laccent.cat
Mira també:
http://www.laccent.cat

This work is in the public domain

Comentaris

EUiA dóna suport a l´ús de la pirotècnia en festes d´arrel cultural, popular i tradicional
07 feb 2009
5 de febrer de 2009

EUiA dóna suport a l´ús de la pirotècnia en festes d´arrel cultural, popular i tradicional

La formació dóna suport al Manifest per la defensa dels grups de cultura popular i tradicional catalana amb ús de materials pirotècnics.

En aquest manifest, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l´Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya demanen al Govern de la Generalitat de Catalunya i al Govern Espanyol que estableixin una regulació específica en l´ús de materials pirotècnics que garanteixi el correcte desenvolupament de les representacions festives dels grups de foc i de les colles infantils. Establint, a més, la singularitat dels elements festius de cultura popular i tradicional catalana.

L´origen del problema rau en l´aprovació de la nova directiva del Parlament Europeu que regula el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea que està previst que entri en vigor l´any 2010. Aquesta Directiva no distingeix entre l´ús privat d´elements pirotècnics i l´ús per a elements festius de cultura popular i tradicional. Aquest fet suposa l´impediment de la participació d´aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Besties de foc, Salt de Plens, segons han fet públic la Federació de Diables i Dimonis, i l´Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Per la seva banda, la Generalitat i els ens locals ja han demanat al Ministeri d´Indústria que la transposició de la directiva europea sobre la pirotècnia sigui respectuosa amb el patrimoni festiu català.

http://www.euia.cat/noticia_final.jsp?id=652
Re: [L'Accent] Retransmissió en directe de l'acte en favor de la cultura del foc a Berga
10 feb 2009
aquets barbars del nord que venen a imposar-nos les seves primitives costums, son una colla d'amargats i borratxus que es tancaven a casa seva i no saben el que es la vida el carrer i les tradicions poulars

Visca el Mediterrani i mort a la Unió Europea!
Colera camping CNT