|
Notícies :: @rtivisme |
Cooperativa Integral embrió de la societat postcapitalista.
|
|
per un@ exclosa del sistema |
04 feb 2009
|
Resultat de les idees de la gent enxarxada en el Crisi |
Construim una alternativa col·lectiva al capitalisme: Integrant activisme i necessitat en els barris.
Si hi ha una solució comuna per a tots els col·lectius afectats per la crisi, que sigui alhora un pas cap a una alternativa de societat aquesta passa per l'organització col·lectiva a nivell veïnal i comunitari. Reforçar les relacions comunitàries és un mitjà contra la precarietat vital i alhora una fi en si mateix. Tornar a la comunitat és un dels referents bàsics del moviment pel decreixement doncs qui aprèn a compartir i a moure's en un entorn solidari, s'adona que el consumisme ha estat una pràctica sense sentit que va crear addicció quan vam oblidar que els llaços socials no tenen preu. En canvi la generació d'espais i béns compartits ajudarà a reduir l'impacte ecològic de la nostra presència en la terra alhora que farà augmentar la nostra qualitat de vida.
En aquest context les cooperatives em semblen el mètode legal idoni per a agregar voluntats a una pràctica postcapitalista que faci abandonar la propietat privada en bé de la col·lectivitat. A més aquesta forma jurídica ens permet al mateix temps construir economies col·lectives i autogestionaries i protegir-nos dels embargaments dels bancs i dels estats, aquests últims cada vegada més incisiu amb les penes-multa com a forma de repressió.
El retrobament entre els veïns en els seus barris hauria de servir per a potenciar en àmplies capes de població, la autogestió de les seves necessitats. Dins del marc d'una cooperativa es poden realitzar els intercanvis, amb diners o no, on cadascun aporti la seva professió, ofici, habilitat o simplement el seu temps, per a qui ho necessiti. Aquest espai de socialització també pot servir per a trencar amb les relacions verticals i mercantils que han marcat en el capitalisme actual l'accés a necessitats bàsiques com l'educació i la salut; i que entre totes puguem posar en comú la pràctica d'aprendre a aprendre, per a així poder autogestionar la nostra vida qüotidiana.
Cooperatives per a la autogestió i assemblees per a l'autoorganització
Crec que la forma de cooperativa adequada per a donar un marc legal a qui ho vulgui o ho necessiti dintre de la comunitat, seria una cooperativa que fos al mateix temps de serveis i de consum. Aquesta cooperativa la podem anomenar cooperativa integral.
Com cooperativa se li podria aportar diners i patrimoni personal al capital social, sense ningun risc que fos embargat i sent recuperable per cada soci. La part de serveis serviria per a donar un suport legal als treballs d'aquells membres que tinguessin clients que necessitin factura i al mateix temps serviria per a comptabilitzar els intercanvis econòmics que es precisés entre els membres. La forma de cooperativa de consum permetrà participar a qualsevol persona de la comunitat encara que no la necessités per a oferir serveis, i així la cooperativa també permetria fer compres col·lectives de qualsevol tipus, servint com un mitjà d'autoorganització i estalvi en les compres que tinguessin de venir de fora de la comunitat.
Les cooperatives són un element important per a organitzar-se però no l'únic. Per a construir una alternativa col·lectiva al sistema actual, qualsevol persona, col·lectiu o grup d'amics que pogués estar interessat a ser part d'aquest procés pot ser necessari i és important contar amb ells.
Necessitem establir mecanisme de comunicació estables entre tots i espais de trobada com poden ser les assemblees de barri.
Que vaig a contar de les assemblees de barri, exemples com Argentina i ara Grècia, ens demostren que és un dels elements primogènits d'un intent revolucionari. Però per a marcar la diferència, l'element de les cooperatives comunitàries és clau doncs és autogestionant l'activitat econòmica i cobrint les nostres necessitats com podem ser fortes per a començar un procés sostingut de llarg abast.
Quant a la comunicació, fa uns mesos vaig redactar un projecte per a la creació d'una
xarxa de grups d'afinitat, aquest seria el moment de portar-lo a terme!
Més enllà de l'àmbit de cada cooperativa i assemblea, aquest text d'en Martí ja encerta al proposar com podria ser la cooperació i coordinació tant en l'àmbit organitzatiu com en l'econòmic.
I si saltés l'espurna?
En un ambient de crisi, la situació d'indignació social, pot dur que algun fet concret, injust i desgraciat com va ocórrer recentment a Grècia amb l'assassinat de Alexis o a la fi del 2001 amb el corralito argentí, dugui a la indignació popular a sortir al carrer a confrontar el poder. Si això ocorre tot el treball que haguem fet servirà per a aquest moment, ja que la història ens ha demostrat que la espontaniedad té un límit i que si la mobilització no se sap combinar amb l'autogestió, l'espurna finalment s'apaga. Però l'autogestió econòmica necessita temps. Per tant l'autoorganització en els barris que puguem anar avançant, pot ser molt important per a aquest moment i fins i tot si passen els mesos, ens hem anat organitzant i encara no ha saltat l'espurna, podríem provocar-la nosaltres si pensem que estem preparats per a estendre la rebel·lió col·lectiva.
Com comencem? Cap a un cens de persones, col·lectius i grups d'afinitat!
Per a veure qui som i poder entrar en contacte en primer lloc contem-nos!! Podem aprofitar aquest web i la difusió que anem a fer a través de la nova publicació massiva del 17 de març, per a preparar un cens de persones, col·lectius i grups d'afinitat que puguin estar interessats a ser part de tot això.
A partir d'un formulari detallat que la gent es pugui inscriure com individu sol, com grup o col·lectiu i on cada inscrit pugui concretar el seu interès (cobrir necessitats, produir, organitzar-se, comunicar-se, prendre el carrer, etc...).
Dintre dels inscrits i a través de les mateixes preguntes del formulari es recapta informació de qui es veu amb capacitat, motivació i temps, per a dinamitzar alguna de les iniciatives del seu barri o poble. La proposta serveix tant per a l'àmbit urbà com per al rural: (tant val una ciutat com una vall!)
El formulari es converteix en una base de dades que de manera molt senzilla ens permet, a mesura que d'un mateix territori hagi bastant gent, posar en contacte a la gent del mateix barri o poble que comparteixi interessos i on hagi persones amatents a dedicar el temps a organitzar. A partir d'aquí podran utilitzar les eines d'internet (llistes, fòrums locals, xarxa social) i també les trobades físiques per a començar a organitzar-se en cooperatives i en assemblees.
Interrelacions amb altres projectes.
Aquesta proposta forma part de l'estratègia d'aquest web, per a aprofitar l'oportunitat de la crisi i està relacionada amb altres propostes i iniciatives.
Tindrien el seu espai aquí: propostes com les que apareixen aquests fòrums: Alternatives económiques i de vida i especialment també en el tema: pluja d'idees i projectes concrets
Les activistes socials del moviment pel decreixement i d'altres moviments anticapitalistes que també defensen organitzar-se a nivell local, tindran una oportunitat per a aportar la seva motivació i les seves energies al canvi col·lectiu. Els molts projectes que estan desenvolupant aquests col·lectius seran importants en aquest procés.
Les persones que coneixen bé tecnologies i sabers per a l'autogestió en qualsevol aspecte necessari de la vida, les podran compartir i estendre a les noves companyes.
Els nous deutors participants en la vaga d'usuàries de bancs, així com les persones en atur, tindran amb ella una alternativa per a poder mantenir/recuperar la seva aportació productiva a la societat sense ser embargades i ara a més sense ser manades per un cap.
En resum les persones moroses podran combinar les cooperatives integrals i la proposta de cooperatives d'habitatge de cessió d'ús per a poder recuperar una vida amb tota la dignitat i estant fora del sistema financer i sense cedir al seu xantatge.
Com ells, molts altres col·lectius també poden tenir molta millor cabuda en aquesta proposta que la qual els brinda el sistema, ja que les relacions comunitàries basades en la solidaritat i el suport mutu podran donar millor proposta a les seves necessitats que el mercat capitalista i l'estat, especialment ara en moments de crisis.
I per a difondre tota aquesta proposta integral d'alternativa col·lectiva al capitalisme, comptem amb la seva difusió massiva mitjançant la publicació del 17 de març
Organitzar-nos ens beneficia a tots, hi anem??
http://www.17-s.info/construim-una-alternativa-col-lectiva-al-capitalism |
This work is in the public domain |