Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
La reforma de l'Església
11 gen 2009
L’Església necessita una reforma. Perquè l’Església va fer, i arrossega, un pecat gravíssim, entre altres, que és ser feudal.

No és que vagi coexistir amb el feudalisme, i que se li’n vagin enganxar alguns detalls. No, no. Va «practicar» el feudalisme, en va esdevenir una de les dues estructures bàsiques. Els bisbes i els abats van ser terratinents. Els papes van esdevenir sobirans polítics amb exèrcits al seu càrrec, i van fer guerres. A Alemanya es va arribar al súmmum quan els bisbes van constituir les columnes polítiques del règim imperial (perquè, com que no tenien fills, no generaven dinasties, i a la seva mort l’emperador podia designar el successor al seu gust, diferent del que passava amb els nobles).

Quan passava tot això ja feia segles que s’havia predicat l’Evangeli, amb un esperit totalment contrari. I l’Església de Crist no havia d’«adaptar-se» a l’evolució de la societat, sinó que havia de ser «sal» i «llevat».

I no és que aquesta pràctica feudal durés un curt període de temps. Va durar prop de 1.000 anys (a Catalunya uns 800). Quan els pagesos catalans van lluitar per emancipar-se de la remença i els mals usos (segles XIV-XV), els bisbes i abats s’hi van oposar aferrissadament. No es podien «servir dos senyors», i se’n servia «un» (el poder i la riquesa). Això no era pas l’Església de Crist. I el feudalisme no va acabar amb el fet que l’Església hi renunciés per consciència (ni en el Concili de Trento), sinó obligada pels governs liberals. I d’això només fa uns 170 anys.

L’Església encara conserva tics feudals. Tot aquest «mando y ordeno», i nomenaments a dit, secretament i des de dalt... ve d’un feudalisme encara no del tot superat. Som una Església postfeudal. I, per tant... procapitalista. En les encícliques socials es proposen reformes i solucions al règim capitalista, i es condemna el socialisme. En bloc... no s’hi proposen millores. És a dir: l’Església es posiciona a favor del règim existent. Com a conseqüència de la seva evolució històrica.

La reforma que l’Església necessita hauria de tenir com a primer objectiu deixar de ser d’una vegada «postfeudal» i «procapitalista». Renunciar a tota forma de poder. Començant per l’estat polític del Vaticà. I establir relacions participatives i respectuoses entre la jerarquia i la base. Bisbes elegits, plans pastorals discutits i aprovats, etc.

Juntament amb això impulsar (i no reprimir) línies d’investigació teològica que, per una banda, ens acostin a l’Evangeli, i, per l’altra, recullin les sensibilitats pròpies de la nostra època. Anàlisi de les veritats i de les lleis morals, les mateixes, des de cantons i aspectes diferents i no tocats fins ara. Oferir així un missatge més entenedor. I, per damunt de tot, la solidaritat amb els pobres. No només des de certs punts (Càrites, etc.) sinó des de la cúpula, i des de tota l’Església.

L’esperit d’aquesta reforma va «començar» amb el Concili, el papa Joan XXIII i el papa Joan Pau I. Però havia de continuar i desenvolupar-se. Al revés que això, el papa dolent (i que va durar tants i tants anys...) va fer «marxa enrere». Això no es pot permetre, i explica que alguns cristians i cristianes critiquem «detalls, formes i posicions» de l’Església amb duresa. I cal continuar fent-ho així, fins a fer inevitable que s’arribi a una reforma. I mentrestant, fer visible que hi ha una altra cara de l’Església.

Antoni Ferret
http://www.moviments.net/aferret

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La reforma de l'Església
11 gen 2009
Cal una reforma.
Re: La reforma de l'Església
11 gen 2009
l'església hauria d'estar al costat dels pobres i de la justícia social, que és la utilitat q té. el creixament espiritual també és important però vé en segon terme.

pq van reprimir als capellans catalans progressistes? pq van reprimir als anomenats curas rojos que ajudaven als presos polítics? pq no volen parlar de diàleg interconfessional profund ni de res que tingui a veure amb la crítica frontal al sistema i al pensament llibertari? pq il·legalitzen l'església del Cura rojo? ens haurem de fer místics o anacoretes i marxar vén lluny. o fer com el gran Casaldàliga, missioners! on hi ha la necessitat! De fet l'església m'importa poc perquè el primer és el Cristianisme i lu altre és jerarquia i hipocresia.
Visca Montserrat lliure i progressista! visca la transformació social!

bon text Antoni. ja el llegiré més detingudament.
Re: Desarticulació de la mafia vaticana, ja
13 gen 2009
I per que no desmantelar-la enlloc de posar-li més maquillatje, a la gran puta de Babilonia...
Ah, no! que tenim al gran Casaldaliga!
I la monja que li fa xucladetes de tant en quan, oi? - JAvier Krahe dixit.
I varem tenir al gran Xirinacs, que es va penjar d'un arbre quan comprengué que l'haviat utilitzat per l'opressió...
I l'Alfons Carles Comin, que morí d'un cancer molt jove, destroçat per les seves contradiccions.
O el Padre LLanos, al pozo del tio Inmundo.
Ho sento molt, Ferret, però els Nazinger-Z, els Miró i ARdevol, els Rouco Varela, els Martinez Sistach o el arquebisbe aquell que blanquejaba diners per la mafia són els teus amos...

Mira també:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/362267/index.php
Re: La reforma de l'Església
15 gen 2009
hay k kemar la mafia rápido, pero un poco de respeto para el pueblo en lucha. k te den x saco!!
Re: La reforma de l'Església
15 gen 2009
hay k kemar la mafia rápido, pero un poco de respeto para el pueblo en lucha. k te den x saco!!
Re: La reforma de l'Església
15 gen 2009
DÉU ÉS L'ENERGIA QUE ENCÉN TOTES LES REVOLTES. DÉU ÉS GRAN
Sindicato Sindicat