Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
[Terres de l'Ebre] 70 anys de resistència antifeixista
08 gen 2009
Divendres 16 de gener:
20:30h al Casal Popular Panxampla (Tortosa)
Recuperem la memòria històrica per guanyar la llibertat.
Taula redona amb la prticipació del Fòrum per la Memòria del País Valencià i l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya.

Dissabte 17 de gener:
19:30h a la Plaça de l'Ãngel (Tortosa)
70 anys de resistència antifeixista
Parlaments i música reivindicant i homenatjant les diferents generacions que han lluitat contra el feixisme.

de la revolució a la guerra, la repressió i l'exili...
amb Andy Durgan
Fundació Andreu Nin, historiador i assessor històric de la pel·lícula "Terra i Llibertat"

la lluita antifranquista, de l'esperança al desencís...
amb Manolo Tomàs
Activista antifranquista.

la Constitución i les herències del franquisme...
amb Núria Brugada i Enric Stern
Joves independentistes jutjats a lâAudiencia Nacional espanyola, per injúries a la corona.

Cor Flumine: Cantaran âSi me quieres escribirâ? i âAy, Carmelaâ?.

Presentació de la campanya de recollida de signatures per a presentar una moció de retirada del monument feixista del riu, el canvi de nom del Barri del 13 de Gener i de la Plaça i IES Joaquin Bau.
banner701.jpg
cartell 70.jpg
El dimarts 13 de gener es compleixen 70 anys de l'ocupació feixista de Tortosa

Des del Casal Popular Panxampla s'impulsa un any d'actes de reivindicació i recuperació de la memòria històrica, també d'homenatge als 70 anys de resistència antifeixista

El 18 dâAbril de 1938 les tropes del general Franco arriben a Jesús, Roquetes i Ferreries. Dos dies abans, el 16 dâAbril a la nit, lâexèrcit republicà va dinamitar el pont de lâestat per impedir lâavanç. Durant quasi 9 mesos lâexèrcit republicà i la ciutat de Tortosa van resistir els atacs i bombardejos. Finalment, el 13 de gener de 1939, ara fa 70 anys, lâexèrcit franquista entrava a Tortosa.

Els dies 16 i 17 de gener, el Casal Popular Panxampla iniciarà els actes de commemoració i reivindicació de la memòria històcia, i d'homenatge a la resistència antifeixista dels darrers 70 anys. Durant l'any hi haurà diferents iniciatives per tal de donar a conèixer les diferents lluites que hi va haver durant els anys previs a la guerra, i les resistències que hi va haver durant la dictadura franquista: en l'àmbit cultural, la defensa dels drets de les dones, l'alliberament sexual, el moviment obrer o la lluita antifeixista.

Entre les activitats que s'iniciaran i es donaran a conèixer el dissabte 17 a l'acte central, 70 anys de resistència antifeixista, hi haurà la campanya per la retirada de la simbologia feixista. En el cas de Tortosa s'iniciarà una recollida de signatures què demanaran la retirada del monument feixista del riu i el canvi de nom del barri del 13 de Gener, així com de la Plaça i IES Joaquin Bau. A nivell de les Terres de l'Ebre es començarà la catalogació dels diferents monuments i simbologia.

Per a poder difondre les activitats i iniciatives que es durant a terme s'ha posat en marxa el portal: www.ebreantifeixista.cat on hi haurà informació dels diferents actes que anirem organitzant, així com els fulls i informació per a la recollida de signatures, o un formulari on tothom podrà col·laborar a llistar els diferents monuments i símbols feixistes que hi ha a les nostres comarques. Aquesta web estarà disponible per a totes les entitats i col·lectius que vulguen difondre activitats relacionades en la memòria històrica i la lluita antifeixista, d'ahir i d'avui.

Pel que fa als actes d'inici de la campanya:

El divendres 16 de gener hi haurà una taula rodona amb el títol "recuperem la memòria històrica per guanyar la llibertat", amb dos entitats del nostre país que han fet un paper molt important en aquesta tasca: el Fòrum per la Memòria del País Valencià i l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya.

El dissabte 17 de gener, a la plaça de l'Ãngel de Tortosa, es farà un acte d'homenatge i també de reivindicació: 70 anys de resistència antifeixista, on farà un repàs dels diferents moments històrics i de les lluites que hi ha hagut, enllaçant les conseqüències d'un període sobre l'altre i denunciant els elements de continuïtat.

Es començarà pel període "de la revolució a la guerra, la repressió i l'exili..." amb Andy Durgan (Fundació Andreu Nin, historiador i assessor històric de la pel·lícula "Terra i Llibertat"), se seguirà amb "la lluita antifranquista, de l'esperança al desencís..." amb Manolo Tomàs (Activista antifranquista) i s'acanarà amb la tercera generació amb "la Constitución i les herències del franquisme..." on parlaran Núria Brugada i Enric Stern (Joves independentistes jutjats a lâAudiencia Nacional espanyola, per injúries a la corona.

A l'acte també participarà el Cor Flumine, que cantaran âSi me quieres escribirâ? i âAy, Carmelaâ?.
Mira també:
http://www.enreantifeixista.cat
http://www.panxampla.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Terres de l'Ebre] 70 anys de resistència antifeixista
08 gen 2009
és http://www.ebreantifeixista.cat
Sindicat