Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Les xerrades dels CORRELLOPS
28 des 2008
âLâalta tensió: Aixeta de lâespeculacióâ?
La xerrada de divendres a la casa de cultura de Vilallonga encetava el programa âHivern Actiuâ? que A.C.Correllops ha dissenyat per aquesta nova temporada. Amb el títol âLâalta tensió: Aixeta de lâespeculacióâ? Vicent Company, periodista i membre del FUCAT, ens explicava els llargs anys de lluita que els veïns i veïnes de la Valldigna afectades per la línia dâalta tensió havien mantingut front la poderosa Iberdrola. Unes mobilitzacions que desembocaren en la unió dels diferents pobles afectats tot apartant les diferències polítiques, construint una eina com el fòrum unitari contra lâalta tensió (FUCAT), abraçat a diferents comarques afectades i amb el suport de la plataforma pels pobles convocarien una manifestació unitària a València protestant per les irregularitats que es donaven en els diferents procesos de les línies dâalta tensió:

- Les línies que en un principi eren de mitja o alta tensió es converteixen en linies MAT-molt alta tensió, quatriplicant així la càrrega energètica que es desplaça.

- Els mínims de seguretat que indica la pròpia empresa en el soterrament de la línia no són respectats, es dir: No sâacompleixen les mesures corresponents en les foses. Els tubs que revesteixen el cablejat no duu cap aïllant, com sâasenyala en el pla de seguretat; es salten la pròpia normativa

- Existeixen creuaments entre línies A.T., cosa que provoca una concentració de microtermes. Els creuaments no estan permesos per la normativa europea.

- La creació de 4 línies: Castelló de la Ribera-Gandia, Dènia-Cullera, la que acompanya el transvassament Xúquer-Vinalopó i una línia sorpresa Alzira-Tavernes. Responen a un model de creixement del territori no desitjat pels habitants dâestes terres.
En definitiva a més de dir NO A LâALTA TENSIÃ, sâestà diguent no a un model de creixement en el que no seâns ha demanat parèixer, a la creació dâun corredor energètic a través del mediterrani que traslladaria les centrals tèrmiques dâEuropa al Marroc. Una energia destinada a les grans obres (transvassaments, parcs temàticsâ¦), a nodrir el procés especulatiu de les grans empreses (apartaments, camps de golfâ¦) que arrasen amb lâecosistema.

Després Xavi Ròdenas ens va resumir el que va passar al FORUM 21 de la sostenibilitat i el medi ambient. Les forces polítiques es refugiaren en un discurs âverdâ? tot exigint el soterrament de les línies dâAlta Tensió, quan ha quedat demostrat que el soterrament augmenta els microtermes sent més perjudicials per la salut. Mentre que les associacions i colâ¢lectius ecologistes es van decantar unànimement contra lâAlta tensió. â Si un Ajuntament com el de Gandia no és capaç de dir NO, com ho ha de fer el ministèri de fomentâ?.

Sonia Fayos va fer un repàs per diferents pobles de la comarca que pugen al carro del progrés amb grans polígons poc poblats, en tot cas estem parlant de magatzems que no generen treball, i que contribueixen a un major desgast energètic per tal dâilâ¢luminar les grans superfícies que abarquen, malgrat la poca activitat econòmica es mantenen ilâ¢luminats fins la matinada. Mentre moltes casetes de les anomenades âilegalsâ? es queden esperant lâarribada de la llum com a exemples a destacar el cas de la Llacuna que duu vora quatre anys esperant.

Altres fets rellevants en el cas de Vilallonga és la moltes vegades citada âabundància dâaiguaâ? que permet a lâalcalde continuar projectant un camp de golf i 4000 vivendes en el nou PGOU, mentre continuen fent-se abocaments del clavegueram al barranc, contaminant lâaigua âsobrantâ? i mentre la resta dâarees de lâajuntament, llevat de la dâurbanisme, permaneixen en estat de letargia, com si no existiren; que hem de dir del nou auditori que ja no es sàpiga i de lâampli programa cultural que absorveix el temps lliure dels habitants del nostre poble, que hem de dir del suport a lâagricultura i dels serveis socials que brillen per la seva absència⦠només tractàvem dâenumerar-ne algunes per tal de recordar que existeixen.

Dâaltra banda, al debat es va valorar el paper de la Plataforma pels Pobles de la Safor com a eina per als diferents colâ¢lectius de la comarca per tal de conscienciar, i fer respectar aquells valors dels pobles que sâexposen als perills del creixement desmesurat. Qualificat dâexitoses les campanyes de paralització dels distints PAIâs que assolaven la Safor, afavorint el contacte entre les diferents associacions i unificant esforços dintre del moviment associatiu de la comarca.

El dissabte es va celebrar la festa del club de pilota Correllops per segona vegada, es disputaren dos desafiaments amistosos entre els seus membres dels quals eixiren més dâun ferit, sense que la sang arribara al riu, això que està ben prop. Més perillosa era lâarribada dels Bandolers que entraven triomfals fent una cercavila per amenitzar el tancament de temporada. Al concert no defraudaren gens, com a bons delinqüents que són van fer gala del seu Rock âgamberroâ? , malgrat faltar dos membres de la banda i tractar-se dâun concert en format acústic. I si ho dubteu ahí teniu les imatges: http://correllops.blogspot.com/2008/12/resum-dactivitats19-i-20-des.html
http://noaltatensio.bloc.cat

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa