Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
EUiA del Garraf aposta per l´Europa social i alerta dels perills de la directiva de les 65 hores laborals

L´organització comarcal convida els sindicats a un acte de denúncia la vigilia de la votació a la cambra europea
EUiA del Garraf alerta dels perills de la directiva europea de les 65 hores laborals L´organització comarcal convida els sindicats a un acte `Europa sí, però no així´. Aquesta podria ser la síntesi dels plantejaments de tots els ponents a l´acte organitzat, el 15 de desembre, per EUiA del Garraf sobre la directiva europea de les 65 hores setmanals, que passa a votació a la cambra europea avui, 16 de desembre. Aquesta directiva, juntament amb la de retorn d´immigrants (coneguda pels seus detractors com `directiva de la vergonya´) i la directiva Bolkenstein, suposen una gran involució en els drets socials dels ciutadans europeus.

El missatge és clar: la jornada laboral de 65 hores suposaria perdre la batalla guanyada fa 91 anys, quan es va aconseguir per primera vegada la setmana laboral de 48 hores. Una conquesta guanyada amb la sang dels obrers de Chicago, una conquesta, a l´Estat espanyol, que el 3 d´abril de l´any vinent farà 90 anys que es decretà la jornada de 8 hores per a tots els oficis, després de mesos de la vaga de la Canadenca. Estem doncs davant d´una amenaça molt perillosa.

Les ponències van anar a càrrec de Julián Gómez, coordinador comarcal d´EUiA al Garraf, Juan Antonio Soler, secretari general de CGT a l´Alt Penedés-Garraf, Francesc Rica, secretari general d´UGT a l´Alt Penedés-Garraf, Albert Rodríguez, secretari general de CCOO a l´Alt Penedés-Garraf, i Núria Lozano, responsable del Món del Treball d´EUiA.

Aquesta mesura regressiva, com va plantejar el coordinador comarcal d´EUiA, representaria l´aplicació d´una jornada laboral de 65 o 66 hores segons els casos, a més de la possibilitat d´una negociació individual de les condicions laborals, que permetria a cada treballador establir unes condicions, trencant i deixant en no-res els convenis col•lectius.
D´altra banda, Gómez va fer menció de les declaracions de Willy Meyer, eurodiputat d´IU, sobre les dinàmiques preses per la Unió Europea de protegir als empresaris i no pas als treballadors i, en definitiva, a la major part de la ciutadania. De fet, el Partit de l´Esquerra Europea –del qual EUiA forma part- ha estat capdavanter en les mobilitzacions i en la convocatòria d´una manifestació a Estrasburg, seu de la cambra europea, pel mateix dia de votació, així com també ho han fet els diversos sindicats europeus, entre d´altres CCOO i UGT.

Les diferències entre sindicats es feren palpables en quant a la seva estratègia davant la conjuntura actual. Mentre que des de CGT es crida a una gran mobilització, fent servir la vaga general com a eina de pressió al govern i als empresaris, CCOO i UGT no veuen factible fer-la ara, creuen que han de ser els esdeveniments que es produeixin els que determinin si s´ha de convocar o no. Tanmateix, estigueren d´acord en la mobilització i en l´aspecte principal de l´acte el rebuig frontal a aquesta directiva que faria més dèbils als dèbils, que destruiria llocs de treball, establiria condicions laborals paupèrrimes que afectarien a la salut física i mental, així com també augmentaria en un nombre considerable la sinistralitat laboral i reduiria la producció, resultant nociva per a una economia en plena crisi estructural. A la vegada, també es va evidenciar que aquesta jornada laboral es farà servir per abaratir els costos de personal i, per tant, destruint llocs de treball.

D´altra banda, fou general la denúncia sobre la perillositat que tindria en aplicar-se les 65 hores, l´anomenada flexiexplotació, que faria irreconciliable la vida laboral amb la familiar, ja que en dedicar la major part d´hores a treballar, es produirien més despeses en l´economia familiar en tant que s´hauria de contractar servei domèstic, tenint un efecte nociu per als ingressos de les famílies treballadores. A més, segons comentà Núria Lozano, aquesta flexibilitat té com a intenció destruir l´estabilitat laboral sota la màscara de la plena ocupació. I les conseqüències encara serien més negatives per a la dona treballadora, a qui s´allunyaria del món del treball, fent que la seva vida només estigués enfocada a la cura dels fills i la família, és a dir, encaminar-la a un treball no remunerat i empitjorant l´economia familiar.

Tot i que el govern espanyol no ho apliqui, aquesta mesura permet als governs de caire neoliberal fer-ho realitat. Per això, en cas de que hi hagués un canvi de govern al nostre país es podria aplicar fàcilment i sense cap impediment per part de la Unió Europea. A la vegada, també promou el `dumping´ social, doncs permetria a una empresa establir-se a un altre país amb les condicions laborals d´origen, vulnerant altrament els convenis col•lectius.

Tot això porta a la desconfiança en les institucions europees. Com a mostra tenim els alts índex d´abstenció en les eleccions, per això els sindicats majoritaris recomanaran el vot per als partits que apostin per una Europa social.

Per acabar, la responsable del Món el Treball d´EUiA, Núria Lozano, va exposar un punt clau que va centrar la recent Assemblea Nacional de la formació: que l´economia estigui al servei de les persones i no al contrari. Des d´EUiA també s´aposta per una Europa social i dels pobles com alternativa a l´Europa de la vergonya, de Bolkenstein i de les 65 hores. Per a EUiA les propostes i mesures que han de fer progressar l´economia són: la reducció de jornada laboral, creant més torns i augmentant la producció, i la democratització del treball, participant els treballadors en les decisions de les empreses, ja que és en aquest terreny on la democràcia és inexistent, precària o nul•la.

Tot just una proclama encaminada a les properes eleccions europees, al juny de 2009, on la classe treballadora s´hi juga molt més del que s´acostuma a pensar en aquest tipus de comicis. O guanya l´Europa social, o guanya l´Europa dels empresaris i de les mesures neoliberals.
Mira també:
http://www.euia.cat/noticia_final.jsp?id=514

This work is in the public domain

Comentaris

Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
Ei, ja us ho estalvio:

Fora d'indymedia tothom que no pensi com jo!
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
abans que votar-vos menjaria merda fresca del carrer...

em sap greu per la vostra militància, que en la seva majoria deu actuar de bona fe

vosaltres, Miralles, Salmerons, etc. sou uns fills de la gran puta:

pura merda
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
Fora politics d'aquí!

(si ja ho sabeu, ho feu per provocar, no?)
foteu fàstic!
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
amb els seus amics, els bomberos apagafocs del KKE, com sempre frenant la revolta disfressats de progres...
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
"una", si a tu et molesta qui no pensi com tu, mala sort. Però per sort hi ha molta gent més inteligent.

"Fora polítics d'aquí", a tu que et passa llavors, que ets apolítica modernilla?

I al que parla del KKE, potser hauries d'enterar-te ben bé amb qui es relaciona EUiA a nivell Europeu, i grec en concret, abans de fer el ridicul.

Per cert, algú es pensa llegir el que diu la notícia o és insultar per insultar?
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
Mira també: http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/359744/index.php

FORA ICV-EUIA D'INDYMEDIA! JA TENIU TV3!
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
EUiA a Europa està amb Syriza-Synaspismos, una mescla com ells de trotskos, eurocomunistes i demés merda burgessa, osigui que el que parla del KKE que no difami sobre ell perquè és el Partit Obrer i Revolucionari per al proletariat grec a més de ser un referent pels marxistes-leninistes del continent europeu.

ICV-EUIA FORA D'INDYMEDIA!
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
És una vergonya que us dieu "comunistes" i vingueu a vomitar la vostra propaganda a Indymedia, un mitjà alternatiu, després de possar-la a TV3 com no.

FORA COL·LABORACIONISTES AMB EL SISTEMA CAPITALISTA!

LLUITA DIRECTA CONTRA EL CAPITAL! NO A LES 65 HORES (que els vostres socis donen suport)!

PD: ESPERO QUE LA ADMINISTRACIÓ BORRI AQUEST POST COM ALTRES QUE HA BORRAT!
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
Però nou sou vosaltres els qui us asseieu al costat de la torTURAdora???

Si no us vau aixecar de la taula quan va donar la raó als Mossos condemnats per tortures, aleshores no vingueu per aquí.

Un lloc i l'altre són incompatibles.

I si ets comunista, què fas a un govern capitalista?

La veritat és que tens un morro que te'l trepitges!!!
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
16 des 2008
Sou una vergonya tots. Dividida la esquerra, és com guanya la dreta.

I no em digueu qui és més o menys pur i comunista, perquè entre germans també us la foteu.

Em refereixo a tots i totes els que estem parlant per aquest fil i els de més enllà d'indymedia.

Ja està bé.
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
17 des 2008
Acaben de rebutjar la Directiva de les 65h amb el vot del Raül Romeva, eurodiputat d'ICV-EUiA

Gràcies
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
17 des 2008
Primer ens amenacen amb matar-nos, després retiren l'amenaça i encara resulta que els hem de donar les gràcies per tombar el monstre que ells mateixos han creat. Gràcies de què, fills de puta???
Re: EUiA per l'Europa social, en contra de la directiva de les 65h
17 des 2008
algú s'ha llegit el que posa? si no esteu d'acord amb el que diu es que sou uns bailets, pq és la crònica d'un acte, simplement. Si no sabeu llegir no és culpa de ningú, sinó de vosaltres mateixos i del sistema educatiu
Sindicato Sindicat