Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Fracàs del neoliberalisme
14 des 2008
FRACÀS DEL NEOLIBERALISME

Vint anys després de la fallida del socialisme soviètic (que ja venia de molt abans), contemplem ara el fracàs del capitalisme neoliberal (que també fa anys que es forjava).

Ens han volgut enganyar (sense aconseguir-ho). Durant 30 anys ens han predicat que el mercat era capaç d’autoregular-se, que no s’havia d’intervenir en l’economia, que l’Estat s’havia de limitar a unes poques actuacions. Aquesta pràctica ja havia fracassat fortament el 1929, però la falta de memòria i la poca vergonya han fet, durant tres dècades, que es plantegés com la gran solució.

La desgràcia no ha estat només que ho pretenguessin els sectors de dreta. Lamentablement, importants sectors de l’esquerra s’hi han afegit, han claudicat.

Els resultats han estat un esclat de desigualtats: fabulós enriquiment d’uns pocs (persones i països) i abandonament de les majories en la pobresa o en un major empobriment. Una enorme part dels capitals s’han dedicat a l’especulació, en detriment de l’activitat productiva. S’ha produït una febrosa activitat constructora d’habitatges inassequibles, per especular. Moltíssims capitals, a la recerca dels beneficis fàcils i grans, han inflat una bombolla financera fantàstica, que, finalment, ha esclatat.

Aleshores hem vist la cosa més inesperada: els defensors de la no-intervenció estatal, de la lliure autoregulació del mercat, de la llibertat econòmica, demanant la intervenció estatal per salvar els bancs de la fallida. On s’és vist una cosa més antiliberal que aquesta!!

Ara, doncs, s’ha de passar pàgina. Cal oblidar-se del neoliberalisme i demanar intervenció. Intervenció estatal (o autonòmica) per planificar l’economia, tornant a la denominada «planificació indicativa», per evitar les crisis. Un sector públic important, que doni estabilitat. Retornar a aquest sector estatal (o autonòmic) els serveis públics que indegudament s’han privatitzat i parar les privatitzacions previstes. Un impost especial per als capitals especulatius. Un índex creixent d’inversions socials.

I així, profunditzant en mesures com aquestes, anar avançant cap a una societat socialista. I una societat que abandoni la idea del creixement econòmic indefinit, per adaptar-nos als recursos limitats.

EUiA del Guinardó - Novembre de 2008 - bcn ARROBA euia.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Fracàs del neoliberalisme
15 des 2008
FORA D'INDYMEDIA! Ja teniu TV3!
Re: Fracàs del neoliberalisme
16 des 2008
calla't subnormal.
Sindicato Sindicat