Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
El ple de Berga rebutja el projecte d'habitatge ARE que promou 369 pisos a la capital del Berguedà
05 des 2008
El govern de CiU de Berga ha donat suport a la moció de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), a l'oposició, que rebutja l'execució del polígon d'habitatges ARE que promou la Generalitat i que preveia la construcció de 369 pisos a la capital del Berguedà. La moció de la CUP, debatuda en el ple ordinari celebrat la nit de dijous, va rebre el suport de CiU, els vots en contra del PSC i PP i l'abstenció d'ERC. Aquest punt va ser el més debatut en una sessió en la qual també es va aprovar el Premi Ciutat de Berga a la Cultura i al Fet Solidari que aquest any seran per a l'historiador Josep Noguera Canal i el Centre Especial de Treball Mossèn Armengou, de la Fundació Humanitària Doctor Trueta.
L'última sessió ordinària de l'any va seguir l'evolució dels punts de l'ordre del dia amb l'aprovació de tots els temes per unanimitat. Abans de tractar l'apartat dels precs i preguntes, es va votar l'inclusió per via d'urgència de diferents mocions presentades pels grups a l'oposició: CUP, ERC i PSC. El debat es va fer present, en aquest moment, a la sala plenària.
La moció de la CUP, en contra del projecte del govern de l'Àrea Residencial Estratègica (ARE), refermava el discurs de la formació expressat dies abans durant la convocatòria de l'assemblea de veïns a Berga: el parc d'habitatges a Berga està 'sobredimensionat' i les prioritats passen per rehabilitar i recuperar els habitatges existents i buits. El posicionament del govern de CiU de la ciutat va anar en una direcció similar i el seu vot a la moció de la CUP expressava així el rebuig de la capital del Berguedà al projecte de la Generalitat. La moció també reclama de forma explícita a l'Incasol i al departament de Medi Ambient que s'impulsi la creació d'habitatge públic a partir de l'adquisició de les cases fantasma del barri vell.
L'alcalde de la ciutat, Juli Gendrau, va reconèixer en el ple que l'equip de govern ja havia expressat a l'administració autonòmica el seu posicionament en contra de la iniciativa i que el govern ja havia indicat que hi renunciaria. Per a Gendrau, el projecte 'arriba tard' i no està clar que 'representi cap injecció econòmica'. CiU afirma que hi ha a la ciutat més de 1.500 pisos desocupats, nous i de segona mà, sense demanda. A més, segons van destacar CUP i CiU, hi ha en marxa processos de reparcel·lació, obres d'urbanització i altres promocions que ja s'estan executant a les zones dels Pedredals, la Valldan, Torrent de Santa Eulàlia, Canal Industrial i Mabsa i Rasa dels Molins que incrementaran la xifra d'habitatges. Com a resultat d'aquestes promocions, la ciutat podrà oferir 276 habitatges nous de protecció oficial.
L'Àrea Residencial Estratègica (ARE) de Berga, a la zona del Canal Industrial de Berga, hauria representat una edificació de 369 pisos dels quals 208 havien de ser protecció oficial i la resta de lliure mercat, en una zona de més de set hectàrees. Aquesta intervenció del govern de la Generalitat era única a la comarca del Berguedà.
A Catalunya es preveu, a través d'aquesta figura anomenada ARE, la construcció de més de 90.000 pisos, la meitat dels quals seran de protecció oficial. Seran, en total, més de 1.500 hectàrees de sòl. Les execucions es faran de forma regular i paulatinament, a partir de la demanda i la necessitat de cada territori. A Catalunya, s'han dibuixat 94 àrees d'aquestes característiques que beneficiaran 80 municipis catalans.
El ple també va aprovar el Premi Ciutat de Berga a la Cultura i al Fet Solidari que aquest any seran per a l'historiador Josep Noguera Canal i el Centre Especial de Treball Mossèn Armengou, de la Fundació Humanitària Doctor Trueta.
D'altra banda, l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, a preguntes del portaveu del PSC, Dani Bullich, va explicar que el govern municipal està treballant en la voluntat de trobar projecte o projectes que s'adiguin als requisits que permetin acollir-se al pla d'inversions provinents del fons estatal que generin ocupació. A la ciutat li pertoca prop de tres milions d'euros.
Mira també:
http://berga.cup.cat
http://bergactual.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Ponent: La CUP presenta al·legacions al Pla Director de Ponent
05 des 2008
La Candidatura d'Unitat Popular de Lleida (CUP) ha presentat aquest dijous 5 al·legacions per demanar la nul·litat del Pla Director de Ponent que inclou les Àrees Residencials Estratègiques (ARE) d'Almacelles, Balaguer, les Borges Blanques, Cervera, Lleida, Mollerussa i Tàrrega.
La CUP considera que aquestes ARE incompleixen l'autonomia dels municipis i vulneren el dret dels ciutadans a participar en les decisions urbanístiques. La CUP defineix el model de creixement que estableix el govern com a 'indefinit i oposat als principis de sostenibilitat i preservació del territori'. La formació ha avisat que si les al·legacions no tenen cap efecte, valoraran la possibilitat d'actuar judicialment.

La candidatura d'Unitat Popular defèn que el Pla Director de Ponent infringeix l'article 3 de llei 1/2005 d'urbanisme, pel principi de desenvolupament urbanístic sostenible. També l'estatut del 2006 i la llei del dret a l'habitatge aprovada el 2007. Segons la CUP, encara que el Pla digui que vol fer front a la manca d'habitatge, 'en plena crisi sobren habitatges'.

Per això, ja ha avisat que si en l'aprovació definitiva del Pla no hi han tingut efecte les al·legacions de la CUP, la formació obrirà un període de participació ciutadana per valorar la possibilitat d'acudir a la jurisdicció contenciós-administrativa.

El representant de la CUP, Pau Juvillà, considera que 'cal evitar el creixement desmesurat d'habitatges quan hi ha pisos vells i solars buits als nuclis de les poblacions'. Segons la formació independentista, el Pla Director de Ponent, 'atempta contra els ajuntaments ja que no té en compte el planejament urbanístic del municipi'. La CUP ha criticat que només es consulti a l'ajuntament un cop elaborat el Pla.

Aquest fet, a més, és considerat per la CUP com una vulneració del dret a la participació ciutadana, com preveu la constitució. En el cas de l'ARE de Tàrrega, que preveu 2.522 vivendes, la formació creu que no és acceptable preveure un creixement de més de 5.000 habitants, 'sense tenir en compte la cohesió social, o les necessitats laborals que això requerirà'.

Font: Avui.cat

www.lleida.cup.cat
Re: El ple de Berga rebutja el projecte d'habitatge ARE que promou 369 pisos a la capital del Berguedà
05 des 2008
http://www.avui.cat/article/barcelona/48320/ple/berga/rebutja/projecte/d

http://www.avui.cat/article/barcelona/48297/la/cup/presenta/al%C2%B7lega
Re: El ple de Berga rebutja el projecte d'habitatge ARE que promou 369 pisos a la capital del Berguedà
09 des 2008
Vaja, ja es veu que ciu i cup son cul i merda...
Doncs que be!
Sindicat Terrassa