Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : educació i societat : mitjans i manipulació
[AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
aep.png
Comunicat de l’AEP – Associació d’Estudiants Progressistes sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP


Des de l’AEP - Associació d’Estudiants Progressistes, davant de les darreres manifestacions públiques per part de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), els Rectorats, el Conseller d’Innovació, Universitats i Empresa i la Comissionada d’Universitats i Recerca,


1) Considerem greus i fal·laces les darreres declaracions dels Rectors de l’ACUP, que titllen de minoritàries les mobilitzacions estudiantils que ja fa tres setmanes que s’estenen pels campus i facultats catalanes. Aquestes mobilitzacions consten d’una àmplia base, organitzada de manera assembleària, que malgrat no aglutinar tot el conjunt de l’alumnat ostenten una representativitat notable, especialment en un moment d’una baixa participació preocupant a tots els nivells de la vida política i molt especialment en aquells referits a la democràcia universitària (les darreres eleccions al Claustre de la UAB tenen un índex de participació del 4,71% en l’alumnat, i les eleccions al Rectorat de la UB un 6,2%). La participació, tantes vegades demanada per part dels Rectorats, no es redueix exclusivament en la via institucional, que a més sofreix un menyspreu sistemàtic de part dels Equips de Govern de les universitats.

2) Posem en dubte i neguem el compromís que diuen tenir els Rectorats amb la Universitat Pública, ja que aquest no s’ha demostrat en una conjuntura de processos de canvi i de reforma profunds, al marge de declaracions sense contingut més orientades a acontentar l’opinió pública que a condicionar veritablement un marc general fonamentat en l’educació superior com a servei públic i d’accés universal. L’actual complex procés de reforma es veu clarament influenciat per les lògiques del mercat i els interessos econòmics, que coaccionen de fa anys el poder públic i les universitats en una situació de manca pressupostària, i obren una perillosa porta a la mercantilització encoberta del coneixement (introducció de lògiques empresarials en la gestió de les universitats) i a la precarització de la docència i les condicions de treball del professorat, el personal d’administració i serveis. Les tendències que condueixen cap a l’assumpció d’esquemes competitius entre centres, la progressiva descentralització de la investigació en instituts de recerca sense control democràtic o la realitat flagrant dels becaris de col·laboració com a mà d’obra barata en són només alguns exemples de plena vigència.


3) Interpretem com a un insult a la intel·ligència les declaracions del màxim responsable del Departament d’Innovació, Universitat i Empresa (DIUE), el Conseller Josep Huguet, quan afirma que l’única alternativa a l’aplicació acrítica i precipitada de la convergència europea és “la universitat franquista?. Aquestes paraules irresponsables provenen d’un càrrec electe que ha demostrat la seva incompetència en no diferenciar la recerca a la universitat i l’aplicació de la mateixa en el món empresarial, i que ha flirtejat amb la patronal catalana i el Cercle d’Empresaris en repetides ocasions prometent-los unes reformes que millorarien la capacitat d’incidència i de benefici del sector privat en prejudici de l’autonomia econòmica dels centres universitaris.


4) Celebrem la iniciativa dels Rectors madrilenys de manifestar-se per reclamar el finançament que pertoca a les respectives universitats, i confiem que aquesta decisió respongui a una inquietud i un compromís honestos amb l’esdevenir de la universitat pública, i no a una simple voluntat de tirar la pilota al terrat del Ministeri. Animem al conjunt dels Rectorats de l’Estat a recolzar i fer extensiva aquesta reivindicació tan justa i necessària.


5) Encoratgem al moviment estudiantil que mantingui l’esperit de lluita per la Universitat Pública que ha mostrat fins ara. La carta enviada pels Rectors amb Facultats ocupades demostra la força que pot adquirir el moviment, si aquest es fonamenta en les necessitats estructurals del sistema universitari. L’èxit passa per a establir punts d’encontre entorn a les reivindicacions comunes, per a contagiar els altres estaments i sectors encara passius davant les mobilitzacions estudiantils.Per aquests motius, exigim:

1) L’oberta d’un diàleg real entorn a les necessitats i reptes de la universitat pública, que permeti establir punts comuns per a la millora del sistema universitari català en la via de confluir en un Pacte Nacional per a l’Educació Superior que compti amb la participació dels agents de la comunitat eductiva, i que pugui servir de full de ruta per a la pròxima reforma de la Llei d’Universitats de Catalunya (LUC).


2) La restitució del Claustre com a màxim òrgan de decisió de la universitat, i la fi de les actituds antidemocràtiques mantingudes en els darrers anys per part d’Equips de Govern autòcrates, fruit d’una aplicació regressiva de la LOMLOU. Denunciem els reiterats intents de governar les universitats catalanes des dels Consells de Govern i els Consells Socials, sovint obviant el consens amb els diferents estaments de la comunitat universitària i cedint als interessos empresarials pel que fa a la designació de línies d’investigació i a la distribució de les dotacions pressupostàries. La proliferació d’instituts de recerca, fundacions i altres entitats gestionades de forma opaca i al marge del control democràtic el Claustre i els òrgans de decisió de les universitats, és una xacra que posa en perill la continuïtat de la recerca universitària en pro de les necessitats de la societat, i no del mercat.


3) Més finançament públic per a les Universitats Públiques, ja que es constata a tots els informes que els pressupostos resulten insuficients i que l’aprovació d’aquests, essent deficitaris, no permet que les universitats mantinguin i ampliïn la seva activitat a tots els nivells. Producte d’això són els processos d’externalització de serveis bàsics (fotocòpies, menjadors) i de part de la investigació de base (tancament de laboratoris), i les cada cop més agressives aproximacions del capital privat per a cobrir les necessitats de les universitats, com el cas recent del nou Campus de la Comunicació de la UPF, sufragat per la dubtosa filantropia del Grup Mediapro.


4) Un posicionament ferm de l’ACUP en el mateix sentit que el de la Conferencia de Rectores de las Universidades Públicas de Madrid (CRUMA), entenent que l’autonomia universitària no consisteix en llibertat per a escollir la procedència del finançament, sinó en tenir totes les garanties per a poder-lo utilitzar en allò que la universitat consideri necessari, sense pressions externes de cap mena.


5)La creació d’un Departament únic i específic per a les Universitats i la Recerca, que no mantingui lligams privilegiats amb els interessos corporatius més enllà de la normal relació del món universitari amb la societat en el seu conjunt. Entenem que la unió en un mateix departament d’ambdós àrees tan sols afavoreix la creixent ingerència empresarial a la Universitat.


6)La dimissió del Conseller d’Universitats, Innovació i Empresa, Josep Huguet, i de la Comissionada d’Universitats i Recerca, Blanca Palmada, per llur manifesta incompatibilitat amb els càrrecs que ostenten en una conjuntura de gran transcendència per a la universitat pública catalana.Barcelona, 1 de desembre de 2008

AEP – Associació d’Estudiants Progressistes
www.aep.cat
Comunicat de l\'AEP sobre la situació actual de la universitat.pdf
Mira també:
http://www.aep.cat

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
com mola. ara l'AEP està de cop i volta a l'esquerra de l'esquerra dels homes i de déu.

millor així.
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
L'AEP fa 18 anys que està a l'esquerra de l'esquerra del que es mou a la universitat
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
Sí, a l'esquerra dels Gossos, a l'esquerra del rector i al damunt de la poltrona.
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
*a la dreta dels Gossos
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
que feu un comunicat per dia?
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
És que realment és increible les voltes que arriben a donar la vida.

Només el primer punt del vostre comunicat ja és de jutjats, i és que l'acusació de "minoria d'estudiants" respecte als que participen a les protestes no surten només d el'ACUP, sinó de la pròpia AEP (quan no havia fet aquest "gir" estratègic).

Vaja, les 2 noies de l'AEP del Raval que van anar a la junta d'Història extraordinària durant la setmana de vaga, van desacreditar l'assemblea de facultat de la UB-RavAl titllant-la de minoritària i de no representativa, quan a l'assemblea on es va decidir que s'havia de fer piquets hi havien més de 200 persones i durant l'okupació i piquets uns 70-80 de mitjana, bastantes més que per exemple que els participants de l'assemblea de física). I això és un fet, reconegut per les pròpies aludides a l'assemblea de facultat següent (encara que van desviar el tema, ja que el kid no era el tipus de protesta sinó el discurs sobre la representativitat de l'assemblea).

En fi, a seguir fent "política" (en el sentit més despectiu de la paraula) aviam si enganyeu algú, que (per desgràcia vostra) que almenys al Raval ja heu quedat prou retratats.
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
si et punxen i no et treuen sang és que al teu cervell tampoc n'hi ha, ja que demostres o bé o t'inventes coses o que no ets capaç d'interpretar la realitat objectiva.
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
Inventar-me coses? escolta, hi ha molta gent que ho pot corraborar i que va anar a la junta aquell dia (donat que es parlava extraordinàriament sobre la vaga), i aquest tema va sortir a l'assemblea de facultat de valoració de la setmana de lluita, es va dir que lo mateix que es deia a les juntes, es tingués la cara de dir-ho davant de tota l'assemblea de facultats, i pobres se les veia vermelles mirant aviam com sortien de la situació...

Per cert, sobre el interessat "canvi de rumb", un exemple pràctic: les ningú d el'AEP havia vingut a l'assemblea de facultat del Raval de sde finals de l'any passat, ni tan sols a la macroassemblea per decidir si es feia o no setmana de lluita... i resulta que a la última (després del "misteriós" cap de setmana següent a la tancada a la central, que no se que debieu parlar perquè hi ha un abans i un després pel que fa a actitud davant les assemblees i davant les ocupacions i tancades) va i apareixen les 3 úniques militants que hi han, de sobte. Curiós, si més no... o no?

Per cert, dir que les 3 de l'AEP no havien aparegut abans durant aquest any és objectiu, dir les declaracions que feien a la junta és objectiu, ... i tu, ets capaç de rebatre objectivament coses o et penses limitar a dir xorrades i afirmar que em falta sang al cervell?
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
Ara a construir el moviment siusplau!
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
sé que a molts us agrada, però com que no tots som de la baixesa moral, no començaré a treure merda sobre alguns personatges de raval que expliquen les acusacions que fas, tot i continuen essent subjectives quan no pures MENTIDES (insults en públic i en privat, silicona al pany del despatx, amenaces de pallisses i fins i tot de mort, etc, etc)

Així que si no vols sortir escaldat, millor calla't la boca.

I totalment d'acord, amb el company de dalt, a construir!
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
El millor comunicat d'estudiants en molt, molt de temps. N'hi ha que n'haurien d'aprendre.

Felicitats!
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
02 des 2008
més val tard que mai no? n'hi ha que no els cal fer comunicats per justificar-se pq mai han abandonat el carro de la lluita.

en fi, re-benvinguts si és que no veniu a rebentar-ho tot com sempre (permeteu-me l'escepticisme...)
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
03 des 2008
si venen a rebentar que vigilin no se'ls hi rebenti a ells una altra cosa.
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
03 des 2008
El que es clar és que l'AEP ha fet un canvi tàctic molt important aclaparat pels aconteixements. Ha passat de fer comunicats bastant reaccionaris sobre les passades tancades a les facultats (no aquestes...lletres UAB) i a dir que la lluita contra Bologna estava perduda i a posar en dubte i frenar la combativitat estudiantil desde la PMDUP a haver d'amotllar-se a la situació actual; On el moviment estudiantil, i no precisament gràcies a ells sinó més aviat gràcies a que ells no hi eren, esta posant contra les cordes a les institucions (universitàries i governamentals) i està provocant un debat públic entorn a l'EEES que en tots els anys de lluita posterior no s'havia aconseguit. S'ha d'analitzar per exemple tot el temps que va trigar l'AEP en treure el primer comunicat després de la manifestació i les primeres ocupacions... i siusplau no em digueu que si s'havia de seguir els canals asseblearis de l'organització bla bla... perquè tots sabem que quan una organització té una posició clara, no calen grans
processos de debat per treure un comunicat. El problema es que els de l'AEP no s'havien de posar d'acord en un comunicat sinó que havien de decidir quina estratègia política prendre veient el fracàs dels seus platejaments... és a dir que estaven veient-les venir... perquè m'agradaria recordar que l'AEP no va convocar ni la manifestació ni va secundar des d'un inici les ocupacions ni l'estratègia de confrontació que s'ha seguit aquestes setmanes. Així doncs, crec que és un fet objectiu dir que aquest sindicat ha estat, i encara ho està una mica, fora de joc. I que s'ha vist desacreditat, no tant per la demagògia d'alguna gent que escriu a indymedia sinó més aviat per les seves pròpies accions i estratègies, que són fets concrets i cotrastats.

Salut i endavant amb les que lluiten
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
03 des 2008
Un, no veig on he tirat merda contra ningú. El que fan/diuen els i les representants dels estudiants a les juntes hauria de ser informació de caràcter públic (això no crec que tingui cap problema per assumir-ho l'AEP), així com les discussions que es puguin produir a l'assemblea de facultat (amb més de 150 persones) són també de caràcter públic.

No veig on he tirat merda: simplement he qüestionat que la línia del document (amb la que evidentment estic d'acord) no és correspon a lo defensat només dues setmanes abans per les representants de l'AEP.

Respecte a lo de "amenazas de paliza, de muerte",... estem a la universitat, no al País Basc ni sou membres del Foro de Ermua ni de Basta Ya!, una mica de per favor...
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
03 des 2008
"un altre", d'entrada, jo he escrit en català, i seguint, no se si tens poca memòria o és que no estàs al dia del que fa alguna gent, que ja s'ha materialitzat amb agressions físiques i amenaces (sí, de mort) a membres d'AEP. No som nosaltres els que no entenem que estem a la universitat. Prou mentides
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
03 des 2008
potser us ho mereixeu.

aneu-li a plorar als papis. o els teniu esquiant a la Cerdanya?
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
03 des 2008
"los estudiantes que hacen los piquetes són una minoria radical i violenta que no representa a nadie"
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
03 des 2008
Una cosa és certa i crec que quan la comencem a reconeixer podrem avançar, el moviment estudiantil SOM una minoria, ens agradi o no. Quants estudiants hi ha a Catalunya, quants estan movent-se?
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
03 des 2008
la credibilitat que han perdut els costarà de guanyar, i més amb comunicats on assumeixen el discurs dels media per fomentar el derrotisme i justificar sortides a l abaixa

se'ls veu el llautó als cadells d'IU-IC
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
03 des 2008
Per al Yuups

No l'acabes d'encertar company. Caus en la mateixa demagògia que crítiques de pàgines com aquesta. Perquè una cosa que des del meu punt de vista és de calaix és la següent:

quan parles de la mobilització del 20 de Novembre de que estem parlant? d'una acció generada i pensada des de les assemblees, o no? Per tant, a que respon que una organització estudiantil convoqui en aquest mateix espai? I més quan aquestes organitzacions estudiantils parteixen de la idea de fomentar la participació a través de les assemblees de facultat. Jo no entec aleshores a que respon que es convoqui com a organització al marge de les assemblees.
I pel que fa a donar recolzament d'aquestes mateixes mobilitzacions, començant per la manifestació del 20. Si no vaig mal informat, l'AEP va respectar la decisió de la CAE, quan aquesta li va prohibir ja no convocar, sinó recolzar la manifestació. Cosa que m'entristeix. Però això, els i les qui estaven en les reunions pre-20N sabran si es cert o no.

Yuups no considero que estiguin fora de joc. El principal problema de tot això es troba en saber mantenir la paraula, o sigui, en no mentir ni violar principis ètics. I d'aquí, fins ara, ningú en surt guanyador.
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
03 des 2008
(badall)
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
04 des 2008
bé, bé, l'aep comença a afluixar en el seu intent desmobilitzador, es deuen voler col·locar per poder ser a les negociacions, la comissionada canvia el to i parla de possibles consultes...

la mobilització està sortint bé, ara cal manetenir-se ferms, retirada total dels expedients, compromisos reals i per escrit, ni un pas enrera que hi ha força per negociar, evidentment al marge d'aquesta xusma de l'aep, només faltaria que ara vulguin tornar a enganyar a la gent
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
04 des 2008
Qui ha de negociar són les representants de les assemblees de facultat, única representació legítima del moviment estudiantil. Des de les assemblees no acceptarem que cap Sindicat manllevi aquesta representativitat, ni els patilleros de l'AEP, ni tampoc el SEPC (que per cert ténen un historial d'apropiar-se del treball de les assemblees quan toca seure e negociar amb les institucions, coses de ser l'organització estudiantil amb més subvencions...).

Salut i lluita.
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
04 des 2008
Gràcies per dir-nos que hem de fer i analitzar el que fem. Sense els vostres comentaris a indymedia estariem perduts
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
04 des 2008
vaja, quina merda de comunicat. Sembla que parleu en boca dels estudiants tancats però ni tan sols esteu en ells (a vosaltres us va mes el rotllo mosso d'esquadra).

A la merda l'AEP!
Re: [AEP] Comunicat de l’AEP sobre la situació actual de la Universitat i les declaracions del Govern i de l’ACUP
04 des 2008
I tu des de Lleida veus qui hi ha a les tancades, no? Deixeu de fer el ridícul, en serio.
Colera camping CNT