Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
[Cucarella] Josep Huguet respon per peteneres, i com un ultraliberal
27 nov 2008
Toni Cucarella
http://blocs.mesvilaweb.cat/cucarella
bolonya_03.JPG
La resposta del Conseller dâUniversitats de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet, a lâoposició dels estudiants al procés de Bolonya sembla més aviat un cant per peteneres, és a dir, se nâha eixit de solc, de mare i, sobretot, dâestudi. Huguet ha dit que lâalternativa al procés de Bolonya «no és res més que l'autarquia i el retorn a un model d'universitat franquista, que Catalunya va pagar amb repressió, morts i afusellaments i que va decapitar la seva elit intelâ¢lectual».

Sorprén la resposta per provenir de qui prové: el conseller dâun partit que es proclama dâesquerres i independentista. Potser estan bruts, els vidres de les finestres del despatx de conseller, i Huguet no veu clar quin és el perfil ideològic dels estudiants que estan plantant cara al procés de Bolonya.

Tinc fills que volen fer estudis universitaris. I no sé com podran fer-los. En qualsevol cas, si els fan serà a costa de molts sacrificis. De pare i mare assalariats, estudiar a la universitat és un sobreesforç impressionant per a lâeconomia familiar. I ells hauran dâintentar aconseguir beques o préstecs (més beneficis per als bancs!), i treballar per poder pagar-se les matrícules, els desplaçaments o el lloguer dâun pis a prop de la universitat, i els postgraus i els màsters i tota la mandanga que sâhan inventat. Tant se meân dóna que siguen preus públics, raonables potser avui però desorbitats sens dubte demà, com ha passat a la Gran Bretanya. S'ha de pagar, i pagar per estudiar en una universitat pública suposa una discriminació per als estudiants de famílies assalariades. Entenc que hi ha greu discriminació entre els estudiants que provenen de famílies amb el ârenyó cobertâ? i els que necessiten beques i préstecs i treballar per pagar-se els mateixos estudis, perquè els primers sâhi poden dedicar a temps complet, i els altres, per contra, han dâestudiar des del sobreesforç i la manca de temps. ¿Sâimagina el conseller Huguet quanta elit intelâ¢lectual pot quedar âdecapitadaâ? per no tenir accès econòmic a uns estudis superiors o no poder-los aprofundir?

Des dâuna visió dâesquerres, el que cal defensar és una universitat pública gratuïta i de qualitat. Si cal invertir en futur, cal invertir en la formació de les persones, perquè puguem tenir molta âelit intelâ¢lectualâ? que diu el conseller Huguet. I per això cal facilitar els estudis universitaris a tothom, i donar suport a aquelles persones que mostrem especials aptituds.

El procés de Bolonya el que persegueix és que les âelits intelâ¢lectualsâ? del futur provinguen de famílies benestants, que són les úniques que poden suportar la sagnia econòmica dâuns estudis superiors plagats de postgraus i màsters de pagament. I aprofite per a dir que no mâagraden les beques, perquè sâassemblen molt a la caritat. I des de les esquerres hem de substituir aqueixa rància caritat de donar beques als estudiants pobres, i la mesura escanyapobres dels préstecs, per la democràtica igualtat dâoportunitats, és a dir: universitat pública gratuïta i de qualitat. El procés de Bolonya és defensat només des dâun argumentari ultraliberal, és a dir, classista i mercantilista. Això fa el conseller Huguet. Caldria que netejara els vidres de la finestra del seu despatx per veure millor qui es mou al carrer, i per què.
Mira també:
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/114769

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa