Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: educació i societat
Moviment estudiantil i violència política
07 nov 2008
Ens agradi o no, la violència és un fet consubstancial a la política. Podem ser partidaris d’ella o oposar-nos a que sigui una eina política, però no podem eliminar-la. Donat que tot ordre conegut es sosté sobre un monopoli de la violència, els qui desitgen transformar el món han d’enfrontar-se abans o desprès el problema que planteja. El moviment estudiantil no és una excepció. Els seus èxits o fracassos sovint depenen de la seva capacitat per comprendre aquesta qüestió.
I. VIOLÈNCIA Des dels orígens de la teoria política moderna, els més diversos autors s’han enfrontat amb un fet particularment incòmode: la violència és constitutiva d’allò polític. El motiu fonamental per a això radica en que el desig és l’autèntic motor de la existència humana i el desig rara vegada s’até a respectar les fronteres dels demés. La violència neix, doncs, en la pròpia interacció humana quan la satisfacció dels desigs de un/s coarta la lliure voluntat d’altre/s. No s’ha de confondre, per tant, la violència amb l’agressivitat, que és la tendència impulsiva a actuar de manera violenta. De la mateixa manera no s’ha de confondre violència amb agressió física, que és únicament la forma més rodimentaria de violència. De fet, existeixen diferents tipus de violència que podem distingir en funció de diferents criteris com el contacte (violència física o psicològica), la reproduïbilitat (violència estructural o accidental), l’escala (violència de masses o individual), la agència (violència directa o indirecta), etc. La violència, en qualsevol cas, varia d’una societat a una altre; és un producte fonamentalment cultural. I tot i que la violència pugui variar d’acord amb el seu significat cultural (existeixen societats que admeten nivells de violència molt superiors a d’altres), una i una altre vegada es verifica la inevitabilitat de la violència en la constitució de tot ordre polític. D’aquí que els qui desitgen modificar la societat allà on es manca de viaranys institucionals per fer efectiva la seva voluntat legítima han de fer front al problema de la violència. Seguir llegint... http://raimundoviejovinhas.blogspot.com/2008/11/catesen-moviment-estudiantil-i-violncia.html
Mira també:
http://raimundoviejovinhas.blogspot.com/2008/11/catesen-moviment-estudiantil-i-violncia.html
http://raimundoviejovinhas.blogspot

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Moviment estudiantil i violència política
07 nov 2008
Muy bueno el artículo completo del blog y mucho más esclarecedor sobre el tema que los artículos anteriores.
Re: Moviment estudiantil i violència política
07 nov 2008
En resum que quan la pateixes tu és repressió i quan tu la fas patir a d'altre és heroisme teu i un imperatiu inevitable.

El cinisme és un altre fet consubstancial bàsic en la política.
Re: Moviment estudiantil i violència política
07 nov 2008
AEP no són minimalistes. són reformistes!
Re: Moviment estudiantil i violència política
07 nov 2008
Per mitjà del recurs a la violència, els maximalistes desafien als minimalistes a demostrar la fidelitat a la causa. En contextos en que la mobilització ja està en marxa, l'ús de la violència es fa purament representatiu del conflicte intern entre activistes, sense que la seva capacitat simbòlica tingui efecte sobre la mobilització. Allà a on la violència era simbòlica (en les accions disruptives) i exògena (destinada a l'opinió pública) ara es converteix en una violència disciplinaria (orientada a generar la escissió identitària i dicotòmica entre reformistes i revolucionaris, amics i enemics, purs i impurs) i endògena (destinada a forçar el posicionament dels participants en el moviment).

Es tracta d'un esforç inútil que només els serveix per separar-se de la resta de participants en l'acció col•lectiva, els qui, en no entendre una radicalitat dirigida cap el control del moviment, prefereixen per norma general refugiarse a l'aula. El comportament dels maximalistes, pel demés, no és sorprenent, sinó endogen a ideologies com el leninisme. El seu desig de control, expressat per norma general en una voluntat organitzativa d'acord a models excessivament autoritaris per a la cultura política del moviment, provoca el rebuig immediat i fuga conseqüent de la multitud.

Per últim, s'imposa abandonar la lògica del
"victòria o mort". Afrontar de manera intel•ligent les mobilitzacions requereix saber que tenen principi i fi, així com distingir quan les administracions públiques cedeixen i quan no. No hi ha que vendre's a qualsevol preu, però tampoc hi ha que immolar-se per la causa; millor conservar un somriure irònic i passar al següent.

A veure si quan ho diu el Raimundo hi penseu una mica...
Re: Moviment estudiantil i violència política
07 nov 2008
Raimundo socialdemocrata venut!
Re: Moviment estudiantil i violència política
07 nov 2008
Quin és el pallo tan analfabet que ha parlat dos més amunt??

La revolució francesa? La russa? els moviments campesins?

Eren pacifics? La gent marxava de la revolució francesa per la violència?

Clar que el moment no és el mateix, i tampoc és parla d'assaltar la Generalitat.

Per tant, només un analfabet o UN REFORMISTA pot dir aquestes paraules.
Re: Moviment estudiantil i violència política
08 nov 2008
Socialdemocrata venut? Reformista?

Sabieu que el Raimundo va perdre la seva feina com professor a Santiago per lluitar contra la LOU? I que aquest any li han rebaixat el sou a la meitat per no fer ni ensenyar una ciència política "reformista" a l'UPF? I que sempre que el SEPC li ha demanat algo ha respost afirmativament?

I vosaltres? Que heu fet de "revolucionari"? No tinc ni idea de qui sou, però és clar que els vostres insults li estan donant completament la raó en el que diu al seu article. Pobres imbècils, ni us adoneu...

Vosaltres seguiu jogant als "revolucionaris" i "reformistes" que segur que arribareu molt lluny.
Re: Moviment estudiantil i violència política
09 nov 2008
To això són parides posmodernes.

AMUNT els que lluiten! (SEPC)

A cada porc el seu santmartí!
Re: Moviment estudiantil i violència política
10 nov 2008
paleto
Re: Moviment estudiantil i violència política
14 nov 2008
El Raimundo ha mostrat sempre una coherència admirable entre el que pensa i el que fa. Com ha dit el company, això li ha portat problemes en més d'una universitat, i tot i així no ha deixat de desafiar el sistema. Vosaltres qui sou? Què heu fet? Com a màxim sou uns quants ignorants que malgasteu les energies en lluites narcicistes pel lideratge de la lluita estudiantil. Teniu molt per aprendre del Raimundo, molt per llegir i molt per viure. Necessiteu grans dosis de modèstia i que us creixin les orelles i se us encongeixi la boca. La ignorància us fa molt valents, i ridículs.
Re: Moviment estudiantil i violència política
03 des 2008
El Raimundo és un gran professor i un gran gran lluitador contra el sistema. Tant de bo el seu esperit crític que si contagiés a més d'un...
Sindicato Sindicat