|
Anàlisi :: @rtivisme : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats : guerra |
Nadie es neutral en un tren en marcha
|
|
per Tito |
06 nov 2008
|
Article aparegut al periòdic CULTURA OBRERA nº25, Setembre-Octubre 2008. |
I no, per molt que ens quedem assegudes dòcilment al nostre seient del tren, mai no serem neutrals. El nostre silenci és còmplice, la nostra pretesa neutralitat falsa. Quan davant de l’actual estat de les coses ens quedem callades i produint, i pensem que no hi tenim res a fer perquè no en som culpables de res, doncs la nostra actitud el que fa és reforçar l’ status quo, legitimar tanta misèria i destrucció. I totes som dalt del tren...
Aquest llibre però no és un retret cap a ningú. És una història de dignitat, de compromís, escrita des d’un dels cors de la bèstia, els Estats Units. Una autobiografia que ens demostra que hi ha gent que encara lluita per un món millor, amb totes les contradiccions que això comporta en una societat com aquesta. No és per això una història d’herois (als puristes no agradarà) sinó de gent normal i corrent que un dia diu que ja n’hi ha prou i fa alguna cosa, per xicoteta que sigui, que s’enfronta al sistema, que es rebel•la contra la injustícia. És la història i l’homenatge de la gent que decideix no quedar-se asseguda mirant per la finestra d’aquest tren que no sabem on es dirigeix.
Howard Zinn, l’autor i protagonista d’aquest llibre conta d’una manera amena i encisadora 'una història personal del nostre temps': dels seus inicis humils amb grans dificultats econòmiques fins esdevenir professor d’universitat; de la seua participació a la segona guerra mundial per conviccions antifeixistes al penediment d’haver-hi participat; la lluita antimilitarista, la lluita antiracista. El llibre es divideix en tres eixos: la lluita contra l’apartheid que patien els negres, denunciant l’autor el sistema econòmic que condemna a la pobresa, a perpetuïtat, aquells que no són blancs; la lluita contra la guerra, sobretot contra la guerra de Vietnam, denunciant en tot moment l’imperialisme ianqui; i a la darrera part del llibre Zinn xerra de manera una mica més personal de la presó, de la justícia, de la consciència de classe, de la guerra a la Universitat i per últim de l’esperança.
Aquest llibre és però molt més que una autobiografia, és una escola de desobediència civil noviolenta com a eina de lluita. En un món on s’envaeixen països i es matxuquen pobles; on es manté els immigrants en camps de concentració, com són els centres d’internament; on s’utilitza la tortura; on es tanquen diaris i s’il•legalitzen lluites polítiques; on es manté en presó durant mesos al•lotes com la Núria Pórtulas o s’empresonen al•lots com en Franki; 'en un mundo así', como diu Zinn en aquest llibre, 'la ley trata de mantener las cosas tal como están. Por consiguiente, para iniciar el proceso del cambio, para parar una guerra, para hacer justicia, es necesario violar la ley, cometer actos de desobediencia civil'.
La desobediència civil noviolenta no escapa però ni de la repressió ni de la criminalització, Zinn ens ho mostra al seu llibre, nosaltres ho veiérem amb els Solidadarios con Itoiz assenyalats com a terroristes, ho veiem amb la lluita contra el TAV que segueix l’estratègia d’ETA i ja ho veurem amb la lluita contra la MAT. Front açò, Zinn també ho deixa ben clar i assenyala que la desobediència civil no és el problema, ans 'el mayor peligro está en la obediencia civil, en la sumisión de la conciencia individual a la autoridad del gobierno. Es esta obediencia la que desemboca en los horrores que vemos en los estados totalitarios mientras que en los estados liberales lleva a la aceptación pública de la guerra cuando el llamado gobierno democrático así lo decide'.
Títol del llibre: Nadie es neutral en un tren en marcha
Autor: Howard Zinn
Editorial: HIRU www.hiru-ed.com
CULTURA OBRERA és una publicació de reflexió i lluita de l'illa de Mallorca. Per més informació i/o subscripcions (només 10€ per any!): culturaobrera ARROBA moviments.net |
This work licensed under a Creative Commons license |