Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : educació i societat
[AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
El 13N diguem NO a aquesta LEC!
Cartell 13N color.jpg
Posicionament de l’AEP – Associació d’Estudiants Progressistes davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya

El 13N diguem NO a aquesta LEC!



Durant el passat mes de maig el Govern de la Generalitat va presentar l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC). Després de l’ampli rebuig frontal des dels més diversos sectors de la societat que van inspirar les bases, presentades a principis d’any, es considerava que el nou redactat s’adequava més en les línies marcades en el Pacte Nacional per l’Educació, tot i que encara arrossegava algunes mancances cròniques.

Des de l’Associació d’Estudiants Progressistes ens mostrem sorpresos pel gir complet que ha patit l’articulat de l’Avantprojecte després de la seva presentació en públic i suposadament després d’un període de consulta popular, en una maniobra orientada a aconseguir el suport social per una llei i posteriorment, amb nocturnitat i falta de transparència en ple període de vacances, aprovar-ne una altra.

Tal com va transcendir a la premsa durant l’estiu, des del Govern s’havien realitzat modificacions molt profundes en el redactat tan sols una setmana abans de ser aprovat definitivament per tal de ser cursat per la ratificació al Parlament com a nova Llei d’Educació de Catalunya. És tal la falta de democràcia d’aquesta actuació del Conseller Maragall que no només la comunitat educativa va tornar a mostrar el seu rebuig, així com les entitats i sindicats vinculats, sinó que els propis socis del Govern van desmarcar-se del projecte.


Des de l’Associació d’Estudiants Progressistes rebutjem l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) pels següents motius:

1.La sistemàtica substitució de la fórmula de Servei públic d’educació per Servei educatiu d’interès públic. Aquest nou concepte introdueix una diferenciació entre escoles públiques i escoles concertades i privades sustentant legalment aquesta dualitat. La modificació, no només eximeix les escoles privades i concertades de la responsabilitat social que tenen el deure de complir, sinó que aprofundeix en la línia tradicional de privilegis de què gaudeixen. No volem escoles de primera i escoles de segona: els centres sostinguts amb fons públics s’han d’integrar en una única xarxa que rebi el nom irrenunciable de Servei Públic d’Educació. Entenem que renunciar a aquesta denominació és avergonyir-se d’un servei comú, d’un model educatiu que ha de ser universal, obert, equitatiu i gratuït i renunciar a prestigiar-lo política i socialment.

2.No es garanteix el 6% del PIB per Educació. Per garantir la cohesió social i el desenvolupament, l’Educació ha de ser una prioritat. Un govern responsable amb el seu país no es pot permetre el luxe de retallar aquest percentatge: una educació de qualitat requereix un bon finançament.

3.No es recullen de manera adient els drets i deures dels estudiants. La Llei elimina el decret de drets i deures de l’alumnat, deixant a criteri dels centres la regulació d’aquests i barreja els drets bàsics amb els de caràcter disciplinari, posant especial èmfasi en les sancions correctores. Considerem que aquest enfoc erroni i exigim un desenvolupament posterior d’aquests aspectes en forma de decret per tal d’assegurar una participació real dels i les estudiants en els espais de decisió dels centres, i apostar clarament per enfortir les relacions de l’ensenyament formal amb el teixit social i associatiu més enllà dels murs dels centres.

4.No es garanteix la laïcitat de l’educació. L’educació pública s’ha de sustentar en els valors democràtics, de respecte i lliure pensament. Així, la religió no té cabuda a les escoles i la Llei ha de fer un pas endavant per frenar la difusió de la doctrina catòlica en espais públics, entenent que aquest fet suposa un tractament diferencial cap a un grup concret.

5.No es presenta una visió integral de l’educació. L’educació va molt més enllà de les escoles i cal que la Llei reflecteixi i combini tant l’educació formal com la informal i la no-formal. Esplais, caus o activitats extraescolars conformen també espais d’educació que mereixen un lloc rellevant a la Llei. A més a més, aquesta hauria de reconèixer la tasca educativa de les entitats del lleure educatiu, de les famílies, de les associacions, etc. Entenem que aquesta ampliació del concepte d’educació era un motiu fonamental per l’elaboració d’aquesta Llei.

6.El concepte de convivència dels diferents grups de la comunitat educativa es desvirtua. Entenem que la convivència als centres és l’exercici del repartiment de responsabilitats entre els diferents actors de la comunitat educativa i l’aplicació de mesures per millorar la interacció dels grups i la seva participació. No s’ha d’enfocar la convivència com la gestió i ressolució de conflictes o l’aplicació de mesures sancionadores, com fa la Llei.

7.No es regulen les sancions per aquells centres del Servei públic d’educació que no compleixin les normes reguladores del procediment d’admissió d’alumnes. Aquest fet torna a diferenciar les escoles públiques i les concertades i privades, aprofundint altra vegada en la fractura que suposa la doble xarxa. És indispensable que totes les escoles sostingudes amb fons públics s’avaluïn amb els mateixos criteris i hagin de respondre a les mateixes directrius.

8.No s’assegura la participació real de tota la comunitat educativa en l’elaboració dels projectes educatius dels centres. Pel que fa a les escoles públiques, el Consell Escolar només pot participar en la fase d’aprovació del projecte educatiu però no hi pot incidir des del principi, fent efectiva la seva participació. Pel que fa a les escoles de titularitat privada la situació és molt més greu ja que no s’assegura la participació efectiva ni del claustre de professors ni del Consell Escolar, concentrant tots els poders en el titular del centre.

9.No es tracten adequadament els ensenyaments pre-obligatoris i post-obligatoris. No es recull la necessitat de potenciar de manera decidida el parvulari, el batxillerat i la FP, estenent cada vegada més la obligatorietat de l’educació. Per una formació i cohesió social adients cal que tots els alumnes accedeixin als ensenyaments pre-obligatoris i post-obligatoris en igualtat de condicions. A banda d’això, la Llei no assegura el manteniment del batxillerat nocturn presencial, no parla de la remuneració de les pràctiques obligatòries de les FP, no considera que la demanda d’estudiants alhora de regular el nombre i tipus de FP sigui rellevant, etc.

10.Les empreses tenen un peu ficat als Consells Escolars. Considerem que no està justificada la presència de les empreses al si dels Consells Escolars entenent que la formació a l’escola ha de ser absolutament independent de les voluntats del teixit empresarial. Cal que s’asseguri l’autonomia del Sistema Públic d’Educació per garantir una educació integral de qualitat.


Reclamem un Govern que respecti el Pacte Nacional per l’Educació, el qual malgrat no haver signat considerem el mínim irrenunciable per a un futur desplegament i millora del sistema educatiu català. Exigim un Govern que no cedeixi davant les pressions de l’ensenyament privat ni dels partits polítics i sectors que el representen. Així, animem als i les estudiants de secundària i d’educació superior, al professorat, al personal d’administració i serveis, a les mares i pares, i a tota la comunitat educativa i a la societat en general a expressar la seva opinió i a unir-se a totes les mobilitzacions que s’organitzin en contra d’aquesta Llei i a denunciar la demagògia i falta de democràcia amb què s’està duent a terma aquest procés.

Sense educació no hi ha país! Per un ensenyament veritablement públic i de qualitat, els i les estudiants no volem aquesta Llei!



Barcelona, 3 de novembre de 2008



AEP – Associació d’Estudiants Progressistes
www.aep.cat / aep ARROBA aep.cat
aep.png
Mira també:
http://www.aep.cat
http://www.aep.cat/spip.php?article253

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
però aviam...

AEP és exclusivament universitari, no??

i com és que convoca pel 13 sí les Assemblees de Facultat universitàries han decidit no fer-ho?

AEP convoca al 20?
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
L'aep no és unicament universitari, per algo es diu Associació d'Estudiants i no Associació d'universitàris. L'AEP té activitat als instituts i convoca en contra d'aquesta LEC, ja que suposa la mateixa merda que els processos que estan tenint lloc a la Universitat.
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
Les assemblees d'uni no convoquen el 13 a la gent d'universitat, ok. Però això no té res a veure amb que AEP convoqui per secundària, no?

I la mani del 20 la convoca la CAE, que per alguna cosa és l'òrgan legítim de representació de l'estudiantat, havíem quedat.

Salut!
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
Sou patètics...
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
Molt bon comunicat. M'agrada l'anàlisi crec que és prou encertat i és nota que hi ha un treball de discussió prèvia. I sí, també sóc dels que pensa que l'aep és reformista etc etc. però també sóc dels que pensa que la unitat també passa per ells. Siguem realistes som quatre gats...
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
La URV boicoteja la castanyada contra Bolonya
Universitat Rovira i Virgili, 1-11-2008

El passat dijous dia 30 de novembre s’havia de celebrar la festa de la castanyada a la facultat de Ses Celades organitzada pel Consell d’Estudiants (i pel SEPC en quasi tota la seva totalitat), però a última hora la Universitat Rovira i Virgili va prohibir els actes.

LA SEPC SE APROPIA DE TODO EL CONSEJO DE ESTUDIANTES!

SON UNOS MENTIROSOS. SI LO HUBIERA HECHO EN LUCHA O AEP, LES DIRIAN OPORTUNISTAS.
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
nano deixa estar el SEPC, estas obsessionat
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
No a la LEC!

Si a Bolonya!

Si a Poloatoa!

Visca Espanya!

Viva Catalunya!

Ser sepecero implica ser manipulador, violent, radical, mentider i ultranazi-nacionalista.
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
Yo estoy en contra de bolonia. Solo por no opinar como ustedes soy si critico? que fuerte.
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
04 nov 2008
No estic d'acord amb el vostre posicionament. Em sembla que crea confusió, talment com el posicionament de CCOO i UGT -que, per cert, aquest cop ja no acudiran a la vaga.

Mireu quan vosaltres -incloc aquí a CCOO, UGT, IC...- equipareu les escoles concertades i les escoles públiques sota l'epítet de "públic", esteu fent un gran mal, esteu sostenint la coartada ideològica que permetrà que Maragall pugui destruir el funcionament de l'escola pública.

A diferència de l'escola concertada, l'escola pública no és un negoci, no té un ideari religiós, fa una selecció força objectiva del professorat, no fa una selecció social o acadèmica de l'alumnat, té -encara- una forma més democràtica de funcionar que la privada, té més drets laborals que la privada, és menys autoritària, té una regulació laboral més clara, és menys jeràrquica...

Doncs bé, vosaltres, Maragall i les esquerres tan patètiques que tenim heu decidit que voleu totes es vegin com a servei públic, i obligar, per exemple, a que les concertades no seleccionin tant l'alumnat, però la contrapartida és que també es vol equiparar el funcionament dels dos tipus d'escoles, i es vol equiparar no trasvasant els valors de l'escola pública a la privada, sinó a l'inrevés: fent que a les escoles públiques hi hagi uns directors autoritaris autònoms respecte al professorat (aquesta és la malanomenada autonomia de centres), uns directors que puguin decidir discrecionalment sobre molts temes (qui ha d'ocupar certes places, per exemple), un cos de professors dividits en moltes escales jurídiques i salarials (catedràtics, sèniors...), un claustre de professors sense gaire poder decisori, uns professorats que seran escollits amb criteris poc objectius i publicitats, etc. És a dir, eliminant la democràcia dels centres. Això suposarà, evidentment, afavorir les escoles privades: eliminada la filosofia diferencial de la pública, si tot és públic, doncs, evidentment, els pares s'estimaran portar els nens a l'escola concertada, que continuarà tenint més recursos que la pública.

És a dir, que esteu legitimant ideològicament la reforma liberal de Maragall. Els burgesos tenen una gran inclinació a confondre els serveis públics amb els seus negocis. Aquesta és, d'altra banda, la recepta del Fons Monetari Internacional: privatitzar tant com es puguin els serveis públics.

És una pena com ha claudicat l'anomenada esquerra -IC, ERC, CCOO, UGT...- davant del capital. Ens fan una reforma liberal de l'ensenyament -una autèntica reconversió industrial privatitzadora-, lloada, per exemple, per Esperanza Aguirre o Jordi Pujol, i a sobre creen la confusió ideològica adequada per dur-la a terme. Heu perdut l'ombra. Després no voleu que la gent voti PP o CIU, però en què coi us en diferencieu?

Com diria Leño: ¡Que tiren la toalla!

Escola Pública sí, Servei de collonades i interessos educatius públiques NO. Més recursos per a la pública, més democràcia als centres. Això és el que ens cal.
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
05 nov 2008
Però que collons dius de comparar les concertades amb les publiques? Nosaltres no vam signar el PNE. Nosaltres apostem per la desaparició de tota escola finançada amb mitjans privats, privades i concertades, per la mera raó que aquestes exerceixen una segregació per motius econòmics.
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
06 nov 2008
Per exemple, dieu:

"Aquest nou concepte introdueix una diferenciació entre escoles públiques i escoles concertades i privades sustentant legalment aquesta dualitat" (no voleu que hi hagi diferències entre escoles públiques i privades?: en això coincidiu amb les paraules de Maragall)

"eximeix les escoles privades i concertades de la responsabilitat social que tenen el deure de complir" (Quina és la responsabilitat social de les concertades?)

"els centres sostinguts amb fons públics s’han d’integrar en una única xarxa que rebi el nom irrenunciable de Servei Públic d’Educació."

Torno a dir-t'ho la confusió públic-privat legitima la reforma de Maragall
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
07 nov 2008
No totes les assemblees volien 20N, no manipuleu. Encara hi ha assemblees de facultat que creuen que per la lluita contra la privatització de TOTS els serveis cal unitat per davant de tot. i LEC=LOU a diferents nivells.

la revolució no la farem els pocs que estem mobilitzats a les unis. La qüestió és sumar, no exloure.
Re: [AEP] Posicionament de l'AEP davant l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya >> El 13-N diguem NO a aquesta LEC!
07 nov 2008
No descontextualitzis, que així és molt fàcil manipular.

No volem escoles de primera i escoles de segona: els centres sostinguts amb fons públics s’han d’integrar en una única xarxa que rebi el nom irrenunciable de Servei Públic d’Educació. Entenem que renunciar a aquesta denominació és avergonyir-se d’un servei comú, d’un model educatiu que ha de ser universal, obert, equitatiu i gratuït i renunciar a prestigiar-lo política i socialment.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more