Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: altres temes
Xina és diferent
03 nov 2008
La recent victòria de Xina en els Jocs Olímpics invita a parlar-ne, encara que sigui un tema llunyà. I complicat, perquè Xina és un gran país, però no occidental, i per tant mal vist.

La millor definició que se’n pot donar crec que és que Xina és «diferent».

Però que un país sigui diferent no vol pas dir que sigui bo. Té coses dolentes i que no poden agradar, com per exemple:
* Que apliqui la pena de mort.
* Que persegueixi les actuacions polítiques d’oposició.
* Que toleri i empari l’actuació molt explotadora de les empreses capitalistes.
* Que no protegeixi degudament el medi ambient.

És diferent perquè no és un país capitalista clàssic ni un país socialista clàssic.

En un país capitalista corrent, occidental, com ara Espanya, la burgesia (o una màfia capitalista) controla:
* Els mitjans de producció.
* Els mecanismes d’intercanvi o comerç
* Els mitjans financers, o banca.
* Els mitjans de comunicació.
* Els principals partits (el del Govern i el principal de l’oposició).
O sigui, controla tota l’economia i pràcticament tota la societat.

En canvi la burgesia xinesa, ara com ara, controla parcialment els mitjans de producció i els d’intercanvi nacional. No controla ni la banca ni els mitjans de comunicació ni el partit. Això ho controla una burocràcia política (comunista, o potser no tant). És a dir: hi ha una «separació de poders» a escala sòcio-política. Curiosament no hi ha la clàssica separació de poders en l’Estat (legislatiu, executiu i judicial), o hi és molt poc. (Encara que hi ha països capitalistes, com ara Espanya, on tampoc es nota sempre tal separació, com en els fets relatius al País Basc, per exemple.)

Per una altra banda, tampoc és un país socialista clàssic, perquè la burocràcia política no hi controla tota l’economia. Ni tampoc la presència de la ideologia marxista hi és tan rellevant.

Un país diferent vol dir un camí diferent d’evolució cap al futur, la qual cosa enriqueix el pluralisme mundial (Xina és una cinquena part de la població del món). Però tot això no vol pas dir que sigui bo, sinó només menys dolent. Menys dolent que un control quasi total de la màfia capitalista.

No hem d’oblidar mai que ens trobem en un procés històric (secular) d’evolució del capitalisme al socialisme, procés llarg que té avanços i retrocessos. Dins aquest procés, tota varietat és interessant. Xina hi pot aportar uns aspectes nous. Però caldria que millorés, cap a més democràcia i més social. Li caldria una nova fase revolucionària.

Antoni Ferret
http://www.moviments.net/aferret

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Xina és diferent
03 nov 2008
Xina ha passat de ser un país comunista o maoísta a ser la potència mundial mes asquerosament supercapitalista, on els seus treballadors no estàn sindicats i treballen com a rates fins a 17 hores diaries molts d´ells per un trist bol d´arròs. Els mateixos xinesos descriuen la Xina com una "ECONOM�A SOCIALISTA DE MERCAT". O sigui, de comunista o socialista mantenen l´apariencia(uniformitat, partit unic, opressió politica, simbología) cal recordar que alli es persegueix a tota persona dissident ja sigui cristiana,pacifista, nacionalista, de sectes com els Falung Gong (que els seus membres son recluïts en camps de concentració on al viu els extreuen els organs vitals per vendrels al mercat negre mundial) però pel dem``es la Xina es un país capitalista amb totes les de la llei. Primer el negoci, després la doctrina.
Re: Xina és diferent
04 nov 2008
De comunista, la dictadura.
De capitalista, l'orientació econòmica.

I pel Tibet, una immigració teledirigida de xinesos d'ètnia "han" (la majoritària) i una destrucció planificada de la seva cultura (temples, documents, prohibicions...), que riu-te'n de les del camarada Stalin...

Però la pela és la pela, i per això a Sabadell i Terrassa el tèxtil plega.
Re: Xina és diferent
04 nov 2008
La actitud de la República Popular China hacia el Tibet se explica más con el pasado que con el presente. Es decir, el control imperialista que ejercen hacia el septimo de los reinos controlados por el imperio chino no se esplica ni por el comunismo ni por el capitalismo ni por hostias en vinagre. Más bien por la necesidad-posibilidad de aplicar la "revolución maoista" al territorio Tibetano, que permitió la supresión del feudalismo y dió al control Chino unos cuantos añitos de legitimidad.

Como decía un bastardo el otro día por la radio: respetemos el particularismo chino, están haciendo en 30 años lo que en occidente ha llevado 150. Es decir, formar una burguesía coherente culturalmente que asiente su hegemonía sobre otros estratos sociales, colonizar paises de america y áfrica, destruir la tierra, el agua y el aire, alcanzar niveles de cosumo de los depredadores occidentales, etc.
Re: Xina és diferent
06 nov 2008
Lo mejor de China: que no hay curas peñazo.
Re: Xina és diferent
06 nov 2008
S'hi manté l'estructura burocràtica i repressiva del comunisme pero buida, sense ideologia, només perque és el millor mitjà per tal que la casta politico-funcionarial segueixi controlant el pais. Sota d'aquesta casta hi ha la casta empresarial. I sota seu milions de xinesos dels quals una quantitat immensa viuen en condicions d'explotació properes a l'esclavitud. Tants milions de morts pel maoisme per res, això és el pitjor de tot.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more