Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Projecte d'editora valenciana alternativa
01 nov 2008
Salut!

Açò és una invitació perquè participes en un projecte editorial alternatiu, autogestionat i valencià.

Una editora?
Els avenços tècnics actuals han fet possible que els mitjans productors i reproductors de les indústries culturals siguen més a l'abast de tothom. Amb l'autonomia de moviment que ens permeten les noves tecnologies podem crear tota una sèrie d'iniciatives que tan sols uns anys enrere serien inimaginables. Faríem bé de servir-nos-en, i de fer-ho en una direcció que ens preocupa i ens engresca: el món del llibre i la comunicació literària en català al País Valencià.
A més a més, la iniciativa contribuiria a dinamitzar el panorama literari, tot afegint-hi varietat i esperit crític. Sempre amb la intenció de convertir-nos en una eina de comunicació que treballara per cohesionar, des de la base, el sistema literari valencià, per eixamplar-ne la xarxa i, en darrer terme, que fera de revulsiu en la nostra societat.

Què vol dir alternativa?
Aquesta editora seria alternativa en el més ampli sentit de la paraula. En primer lloc, perquè seria no lucrativa, és a dir, sense guanys econòmics per als editors ni per a les autores. En segon lloc, perquè editaríem els textos en llicències Creative Commons. I en tercer lloc, perquè funcionaríem de manera horitzontal, de forma que les decisions es prendrien en assemblea. Editaríem textos crítics i els que ens semblaren més interessants, clar. Això sí: aspirem a ser una editora seriosa i responsable, i que tinga una certa continuïtat i calat social.

Com ens organitzarem?
Per descomptat, tot ens ho hauríem de fer nosaltres: la selecció de textos, la correcció, la maquetació, el disseny, la pàgina web (des d'on també es podrien descarregar els textos), la promoció, la distribució... Algunes faenes les haurem de fer entre totes, com ara la tria de textos, la distribució, etc., però hi haurien altres faenes que millor les podrien dur a cap un grup reduït de persones, en qui hauríem de delegar: correcció, maquetació, disseny, etc. Com que funcionaríem horitzontalment, ens hauríem de veure les cares aproximadament una vegada al mes en una assemblea ordinària, però la comunicació habitual entre les persones integrants hauria de ser bàsicament per correu electrònic.

D'on eixirien els diners?
Com que pretenem autogestionar-nos, en principi hauríem de rebutjar subvencions i qualsevol mena d'ajut institucional. De fet, no caldrien: amb els mitjans a l'abast podem produir llibres a preus populars. Això ho aconseguiríem fent una maquetació senzilla però elegant, i imprimint en làser. La impressió làser permet fer tiratges reduïts (podríem començar amb uns 100 exemplars, posem per cas) i barats (un preu de producció de 2-3€ per volum, uns 5-7€ de preu del llibre al públic).
En un principi les persones integrants hauríem de posar una quantitat base (depenent de quants siguem, però no massa). Després, tots els diners que traguérem de la venda de l primer llibre anirien destinats a publicar-ne més.

I què editarem?
El que voldrem. En principi, estaria bé promoure textos d'autoria valenciana, que sobretot aportaren una visió crítica. Tant de textos de creació (poesia, narrativa, teatre...), com de divulgació (articles, manuals, estudis...). No estaria de més donar eixida a gent jove o que comença. Hauríem d'anar recopilant textos de tota mena i llegir-los. Després, entre totes les que els haguérem llegit podríem debatre i decidir quins es publiquen, sempre d'acord amb criteris de qualitat i sospesant les possibilitats d'interès lector.

Com es distribuirien els llibres?
L'objectiu principal hauria de ser l'edició física, que és el que ens donaria més entitat i visibilitat. A més d'internet (a través de lliure descàrrega, però també per la venda en format llibre), sobretot s'haurien de vendre per casals, ateneus, centres socials i bars culturals. Una altra via bastant important de distribució seria muntar una paradeta en events socioculturals: manifestacions, aplecs, fires, concerts, festivals... principalment del País Valencià, però també de la resta del domini lingüístic. Eventualment, ens podem plantejar la distribució per llibreries, tot i que normalment aquests comerços afigen un 30-40% sobre el preu de venda al públic, cosa que s'hauria de debatre.

I tot això és viable?
Diverses iniciatives semblants a la península ho confirmen. Els casos més reeixits serien editorials alternatives com Virus (a Barcelona) o Traficantes de sueños (Madrid), tot i que aquestes són editores d'una certa entitat gràcies a una llarga trajectòria.
Tal vegada nosaltres ens podríem fixar més en l'experiència d'Estaleiro (Galícia), una editora de creació recent que funciona molt bé. A internet es pot consultar el seu funcionament i en aquesta entrevista per ràdio hi ha una bona presentació de la filosofia del projecte.

Com quedem?
De moment cal difondre la idea i que les persones interessades en aquest projecte contesten a aquest missatge electrònic, simplement posant "alta". Llavors us incorporarem en una llista de correu i seguireu rebent notícies. Més endavant convocarem una assemblea constitutiva en una data i un lloc que ens vinga bé a tothom per veure'ns les cares i començar a concretar.

Anima't i difon la idea.

editoralternativa ARROBA gmail.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Projecte d'editora valenciana alternativa
01 nov 2008
Hola!

La proposta sembla molt engrescadora!

De totes maneres, abans d'enviar-vos la "alta" entusiasta, us demanaria que m'aclaríssiu alguns interrogants.

Si l'editora és del País Valencià, com col·laboraríem la gent d'altres llocs dels Països Catalans?
La gent de Barcelona o Mallorca faríem petites reunions paral·leles cada mes, al nostre nivell?

En segon lloc, a banda de l'ús de l'internet, en el món del "negoci editorial" (no és altra cosa, malgrat alguns no hi vagin a fer diners) sovint és més important la logística (transport i punts de venda eficients) que la pròpia qualitat de l'obra: com a exemple, la no gaire reeixida revista d'Història "Memoria" que, només per comptar amb això, ven més, al trobar-se a molts més llocs, que altres publicacions més atractives.

Altres preguntes podrien ser com unir esforços amb projectes alternatius consolidats com els que citeu, per a no dispersar-los. En l'estricta qüestió logística, sé que l'independentista Edicions El Jonc es beneficia i col·labora amb regularitat de la xarxa de distribució dels veterans de Virus.

Potser no és aquí el lloc per a parlar de la quantitat de diners inicial per a engegar-ho, però he de dir que potser l'editora no vol fer diners, però els col·laboradors potencials tampoc volem perdre'n massa.

Realment m'entusiasmaria apuntar-m'hi!

Romanc a l'espera de la vostra resposta!
Re: Projecte d'editora valenciana alternativa
02 nov 2008
Gràcies, per l'interés. Som un grup de gent del País Valencià que estem intentant posar-ho en marxa.
La veritat és que potser este no és el millor lloc per xarrar. Si vols més info molaria que escrigueres al mail, i et contestarem encantats de quina és la idea, de moment, que tenim al cap.

salut
Re: Projecte d'editora valenciana alternativa
02 nov 2008
Una xicoteta aclaració,
la idea que tenim del projecte editorial és d'àmbit del País Valencià. Això no vol dir que més avant, si la cosa es consolida, es puga col·laborar amb escriptors/es de la resta del domini lingüístic, o amb altres projectes. Però en un principi preferim centrar-nos al País Valencià perquè és ací, per molts factors, on considerem que cal visibilitzar experiències literàries interessants d'autores valencianes i on cal crear també la xarxa per poder visibilitzar-les més i millor.
El centrar-nos en un àmbit de Països Catalans, pensem que aigualiria la idea i no s'aconseguiria una de les principals intencions.
Ara bé, això no vol dir que qualsevol persona de la resta de l'àmbit lingüístic o de qualsevol altre lloc puga participar al projecte amb esta idea que més o menys tenim.

salut
Sindicat Terrassa