Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Dones en lluita contra la mercantilització
01 nov 2008
7a Trobada Internacional de la Marxa Mundial de les Dones

Unes 150 dones provinents de més de quaranta països de tots els continents van participar en la 7a Trobada Internacional de la Marxa Mundial de les Dones que es va celebrar del 14 al 21 d'octubre a Panxón (Galícia). Una reunió que va permetre establir les línies mestres de treball de l'organització per als pròxims dos anys, enfortir les coordinacions continentals i aprovar diversos documents estratègics.
100_2906_diag copia.jpg
Entre les principals conclusions de l'encontre, es pot destacar la convocatòria d'una acció global a favor de la pau i la desmilitarització el 17 d'octubre de l'any 2010 a la regió dels Grans Llacs a l'Ãfrica, en paral·lel amb l'organització d'accions locals simultànies a la resta del món. Aquesta iniciativa tindrà com a objectiu enfortir la solidaritat internacional i visualitzar la lluita de les dones. La temàtica de l'acció es va acordar, com assenyalen les conclusions de l'esdeveniment, perquè âles guerres empobreixen a les dones, provoquen violència contra aquestes, faciliten que les grans potències s'apropiïn dels recursos naturals i les violacions són utilitzades com a arma de guerraâ?.

Fòrum i fira

La trobada de la Marxa Mundial de les Dones va comptar amb una sèrie d'activitats públiques que van vincular el treball feminista a la lluita per la sobirania alimentària. El cap de setmana, del 18 i 19 d'octubre, es va organitzar a la ciutat de Vigo un fòrum i una fira per la sobirania alimentària en la qual van participar centenars de persones i va comptar amb el suport i la col·laboració de diversos col·lectius gallecs com el Sindicato Lagrego Galego així com ONGs, cooperatives de consum, botigues de comerç just i grups ecologistes.

En el marc del fòrum, dones representants d'organitzacions camperoles i de consumidors de diferents països van assenyalar la sobirania alimentària com una estratègia d'acció capaç de garantir el control dels pobles sobre les polítiques agrícoles i alimentàries i el seu accés als recursos naturals i als aliments. Les ponents van indicar les dificultats que tenen les dones camperoles per accedir a la producció d'aliments, a les explotacions agràries, a les garanties administratives, etc. Com afirmava l'exsecretària del Sindicato Labrego Galego, Lídia Senra: â?Es necessari reivindicar la titularitat compartida de les explotacions agràries, ja que en l'explotació familiar, normalment, la titularitat és de l'home i la dona, per tant, no té garantit el seu dret a produirâ?.

Altres intervencions van coincidir en assenyalar la tasca fonamental de les dones en la producció alimentària mundial: el treball de la terra, l'elaboració dels aliments, la cura del bestiar, l'accés a l'aigua, etc. Cal recordar que un 80% de la producció d'aliments als països del Sud recau en les dones, quan, paradoxalment, aquestes són, juntament amb els nens i les nenes, les més afectades per la gana. La directora de l'àrea de la dona d'ALAI, Irene León, va fer referència al fet que âles dones alimentem a la humanitat, però no volem continuar fent-ho en posicions de desavantatgeâ?; i va subratllar la responsabilitat del sistema capitalista en aquesta invisibilització i usurpació del treball femení: âEls coneixements sobre la producció d'aliments, acumulats durant segles per les dones, han estat patentats per corporacions transnacionalsâ?.

Accions al carrer

En el marc de la 7a trobada, les dones de la Marxa van convocar també accions al carrer. Cal destacar la performance realitzada davant dâun dels supermercats més grans de Vigo, on es va denunciar el paper de les grans superfícies en l'empobriment de la pagesia, el consum irresponsable i la creixent inseguretat alimentària. Diverses dones amb banderes liles, disfresses, pancartes i representacions gegants de productes de Danone, Coca-cola i Nestlé van reivindicar un altre model de producció, distribució i consum d'aliments al servei dels pobles.

Un altre dels moments destacats van ser la manifestació del diumenge 19 que va recórrer els carrers de Vigo amb unes deu mil persones, majoritàriament dones. Les consignes contra la violència masclista, contra el patriarcat i a favor del dret a l'avortament i la sobirania alimentària van ser algunes de les més repetides. La manifestació va acabar amb la intervenció de dones representants d'organitzacions de l'Ãfrica, Amèrica Llatina, Europa i Ãsia, que van denunciar l'impacte del sistema capitalista i patriarcal en les dones. Com afirmava la coordinadora del secretariat internacional de la Marxa, Míriam Nobre, al final de la manifestació: âSoms dones en lluita contra la mercantilització del món, el capitalisme, el patriarcat, el colonialisme, el racisme i tot tipus d'opressió i exclusióâ?.


Article publicat a Diagonal, núm. 88.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa