Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Tancaments a les universitats valencianes contra el pla Bolonya
31 oct 2008
Els tres campus de la Universitat de València estàn tancats en protesta contra els nous plans d’estudi.

El dia 13 d’Octubre els companys i companyes de Filosofia i Ciéncies de l’educació de València prenien la iniciativa i es tancaven a la seua facultat en protesta contra la imposició del pla Bolonya.;el passat 23 d’Octubre es sumava Filologia,i aquesta setmana la protesta es propagava a Geografia i Història,Dret, Medicina,i diverses facultats del campus de Burjassot.
100_2425b.jpg
100_2444b.jpg
100_2470b.jpg
Les universitats valencianes estàn en péu de guerra més que mai davant la inminent introducció del Pla Bolonya el proper curs 2009-2010,i davant la negativa del rector de la Universitat de València a celebrar un referéndum de consulta sobre el recolzament de l’estudiantat a aquest nou pla d’estudis.Els tancaments a les facultats s’han convertit,doncs,en la forma de lluita per una universitat pública,i pels drets dels estudiants a decidir sobre el seu futur.

La pressa d’aquests centres pel propi alumnat s’engloba dins d’una llarga batalla en el temps,dels universitaris europeus en general,i espanyols en particular contra l’introducció de l’Espai Europeu d’Educació Superior.Però el conflicte es troba ara de més actualitat que mai ja que el nou pla ha d’estar en funcionament el próxim curs.
Però caldria esmentar les principals característiques de Bolonya per entendre l’animadversió que ha generat en els estudiants:

-Es suprimeixen les actuals Diplomatures i Llicenciatures,substituint-se per un sistema de Graus i Posgraus(també anomenats másters);el grau seràn quatre anys el primer dels quals serà de caràcter general,com un tercer de Batxillerat.L’actual cinqué any serà al futur el Posgrau o màster,que hauràs de fer per especialitzar-te,i el qual s’encareix prou,de tal manera que molta gent no podrà costejarse’l.Cal assenyalar que els màsters d’especialització de cada carrera existirán en funció de la demanda que tinguen,per tant serà difícil poder estudiar el que realmente vols.Les diverses carreres s’ofertaràn i impartiràn en funció de la seua utilitat de cara al mercat laboral,el que implicaria la desaparició de certs estudis,i la consolidació d’un sistema de comercialització de l’ensenyament.

-Reducció de l’optativitat.N’hi haurà poquísima oferta d’assignatures optatives a elegir pesl estudiants.

-L’estudiant ho serà a temps complet:haurà de presenciar classes,tutories i fer treballs a casa,impossibilitat així de poder compatibilitzar els estudis amb el treball.

-L’actual certificat de capacitació per treballar a l’ensenyament,el CAP,que ara dura un trimestre i costa 200 euros,durarà dos anys i s’encarirà prou també.

-Desapareixen les beques actuals,es substitueixen per beques-préstec dels bancs,diners que hauràs de tornar quan acabes els estudis.

-Carreres com Història i Història de l’art comparteixen les mateixes assignatures al primer any del grau(primer any de carrera).

-A la carrera d’Història s’elimina el que actualment és tercer curs,dedicat a la Història del País Valencià en les seues diferents époques;sols es dóna una assignatura de País Valencià,i és quatrimestral.A banda,sols un apunt:únicament s’impartirà un màster en valencià.Recordem que l’objectiu de Bolonya és la homogeneització dels estudis a tota Europa,i l’eliminació dels particularismos a tota costa.

Destacar que els canvis notoris que suposarà el nou pla no s’han traduït en campanyes de divulgació o informació per part de la institució de la Universitat,del que suposará Bolonya.Tampoc s’han sotmés els nous plans d’estudi a debat per part d’estudiants i professors,sinó que s’han aprobat sense cap consulta ni participació dels principals “afectats�.Destacar que l’oposició no ve sols de l’alumnat,i que molts docents estàn també en desacord amb els canvis que patirà la Universitat.

El sistema representatiu de la universitat,dóna un poder ínfim de decisió i participació als estudiants.Presentades al.legacions i d’altres fórmules legals per part d’alguns sindicats d’estudiants universitaris per les quals no es pot detindre el pla,ja sols ens queda com a mitjà de pressió la lluita al si de les assemblees d’estudiants a les facultats.

Les assemblees d’estudiants son les que ara mateix mentre escric estàn fent i pegant pancartes,informant,concienciant,movilitzant la gent,i cada dia som més els qui actuem i participem activament per aturar Bolonya.Cada dia que ens reunim es crea alguna assemblea nova a alguna facultat,i un altre dia una nova facultat es tanca com a forma de protesta.

I a més a més celebrem Assemblea d’assemblees de la Universitat de València periódicamente,per coordinar-se en les accions i en la pressa d’objectius comuns dels estudiants.

Crónica d’actuacions als tancaments

Les nostres actuacions dins el context dels tancaments,van des de fer passaclasses informatius sobre Bolonya,i sobre la nostra protesta,fins la divulgació contínua d’informació del nou pla a través de pancartes a tot el recinte de la facultat(incidim molt en açó,perquè és una gran manera de concienciar gent nova).

L’assemblea d’estudiants de Geografia i Història va crear unes comissions(voluntàries i obertes a tothom que vullga entrar) que s’ocupen dels diferents aspectes:premsa, propaganda,accions,organització...

Tots els dies fem Assemblees a les facultats tancades,i les principals decisions presses a les Assemblees han sigut:movilitzar-nos per aturar Bolonya obrint un debat públic a la Universitat,fer arribar al rector els nostres objectius, i fer un referéndum vinculant.

El dia 29 d’Octubre,i per decisió a la passada Assemblea General de totes les facultats el dia 23 d’Octubre,vam ocupar Rectorat,per passar la nit i demanar una vegada més l’aturada de Bolonya a les universitats.A més a més,vam celebrar allà mateix l’Assemblea General de totes les assemblees de facultat a les 22 hores.

Finalment sols vull animar a tots a moure’s contra la privatització de la educació i contra el negoci de l’ensenyament:el 20 de Novembre es fa a tota Europa la manifestació contra Bolonya,a la que hem d’assistir tots i totes.Per la nostra banda,hem organitzat una vaga a la Universitat de València per a aquest dia,i una manifestació amb data i lloc encara per confirmar,però en quant tinga la informació detallada publicarem la convocatòria a la web.

Constància,i a mantenir el conflicte social!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Tancaments a les universitats valencianes contra el pla Bolonya
31 oct 2008
molt ànims des del principat.

és cert que molts professors estàn a favor nostre, però com a mínim a Barcelona, la gran majoria són uns acomodats de merda. supós que si reunim prous esforços s'animaràn i uniràn a nosaltres abandonant el seu acomodament, però cal anar-los apretant.

salut i revolta!
Re: Tancaments a les universitats valencianes contra el pla Bolonya
01 nov 2008
Tot el suport companys/es, tots i totes el 20-N al carrer!
Sindicato Sindicat