Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Salem Zenia: poesia amaziga a Can Vies
30 oct 2008
DIVENDRES 31 DâOCTUBRE 2008
20.00H PRESENTACIÃ DEL LLIBRE
âSOL CEC. POEMES DâAMOR I LLUITAâ?
DE SALEM ZENIA
Salem Zenia
Poeta i novelâ¢lista en llengua amazic, va néixer lâany 1962 a Frèha (Tizi-Ouzou), a la regió algerina de la Cabília. Participà, als anys 80, en les mobilitzacions de la Primavera Berber, un període emblemàtic per les reivindicacions dels drets del poble amazic. Als 90 treballà com a periodista al setmanari Le pays/Tamurt, on sâocupà de les pàgines en amazic. El 1998 fundà un diari, Racines/Izâuran, orientat sobretot a la promoció de la literatura amazic, del qual continua sent el director. El 2005, Salem Zenia rebé a París el reconeixement de lâassociació Tamazgha, entitat de defensa i promoció de la llengua i la cultura berber, pel conjunt de la seva obra i per la seva aportació al desenvolupament i lâexpansió de la literatura amazic.

Obra literària
La seva primera obra literària és un recull de poemes Les rêves de Yidir = Tirga n Yidir [Els somnis de Yidir], publicat el 1993 a París per lâeditorial Harmattan. Ãs una obra bilingüe, en amazic i amb traducció al francès. Dos anys després, publica la seva primera novelâ¢la, Tafrara [Lâalba], que és la sisena novelâ¢la de la literatura berber enterament escrita en aquesta llengua. Descriu la societat cabil dels anys 80. El personatge principal, Yidir, no solament està enganxat entre les malles dâuna passió amorosa sinó que també està submergit en una crisi social i dâidentitat. Sâinterroga sobre la manera de sobreviure com a amazic en el si dâun estat-nació com Algèria, sâinterroga sobre la manera de resistir a lâislamisme polític. Zenia reconeix que alguns esdeveniments són autobiogràfics. El 2003 publica, també a París, Lyil d wefru, la seva segona novelâ¢la. Ãs una història tràgica situada en una Algèria destrossada per la guerra. En una incansable recerca dâuna identitat despullada, ridiculitzada, Azouaou, un jove poeta, sâenamora de Titem, una militant ardent dels drets de la dona. Una parella en revolta contra lâordre establert, que els costa la vida, ja que moren a mans dels terroristes islàmics i dâun poder còmplice. El text és íntegrament en llengua berber. Lâúltim llibre publicat, el 2004, Tifeswin [Primavera], és un homenatge a totes les primaveres que anuncien una nova era de llibertat i dâamor. Aquest recull de poemes va ser escrit durant els anys negres i vermells de sang, els anys 90, que ell veu manifestar-se dâuna joventut mal viscuda, violentada i frustrada en les seves aspiracions dâamor i de llibertat. Una joventut despullada i sense poder expressar la seva identitat. que no li queda altre remei que el suïcidi o lâexili.

Salem Zenia, que escriu només en amazic com a contribució a la promoció dâaquesta llengua a partir de la literatura, fa gairebé un any que viu a Catalunya acollit pel Pen Català com a escriptor refugiat. Al nostre pais ha publicat a Accent Editorial el poemari âSol Cec. Poemes dâamor i lluitaâ?, en una edició bilingüe. Inclou un cd amb els poemes enregistrats tant en català com en amazic.


Lloc: CSOA CAN VIES,
c/Jocs Florals, 42 metro Plaça de Sants L-1, L-5. Organitza: LA CIUTAT INVISIBLE.
Després hi haurà festa de castanyada!
Mira també:
http://www.laciutatinvisible.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa