Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
No a la captura de l’óssa Hvala
28 oct 2008
ADHESIONS AQUÃ?: http://www.ecologistes.cat/ossa/
barraosa.jpg
Manifest

Denunciem públicament les mesures del Consell Generau d’Aran i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat pel que fa a l’ordre de captura de l’óssa Hvala per part de la seva guarderia de medi ambient.

La considerem una acció desmesurada i injustificada, desproporcionada amb la magnitud de l’incident ocorregut el passat 23 d’octubre: en una batuda de porcs senglars al baix Aran, l’os fou detectat pels gossos de la batuda i el van perseguir. Aquesta óssa, al sentir-se amenaçada i acorralada, va fugir desesperadament, i al trobar-se el caçador a prop, i degut a la coincidència fortuïta, l’óssa va produir-li ferides, molt lleus. Els fets obeeixen a una conducta pròpia de la reacció d’espant i persecució de l’animal, i en cap cas responen a un intent d’atac gratuït, ja que l’os, si hagués atacat el caçador i li hagués mossegat la cama, Tal i com recullen els mitjans de comunicació, li hagués fet ferides de caràcter mont greu, el fet que el caçador tan sols tingui una ferida al braç es deu a que l’os no tenia intenció d’atacar i fer mal.

Al desembre de l’any 93 la generalitat , juntament amb el govern francès i els governs d’Aragó i Navarra van signar el conveni LIFE per la reintroducció de l’ós al Pirineu, el trencalòs i la cabra salvatge. La Generalitat, que en principi no va reintroduir exemplars d’ós, si que va mantenir-se al LIFE aplicant la inversió de la UE, uns 200 milions de les antigues pessetes, en mesures de sensibilització ambiental sobre l’ós. Finalment tres óssos van ser reintroduits entre els anys 1996 i 1997.

Altres espais amb óssos

A la serralada cantàbrica es troben en l’actualitat uns 150 óssos, i durant aquesta primavera del 2008 es van localitzar unes 30 cries, essent així un dels millors períodes reproductors dels darrers anys. En aquesta zona, que té la població més important d’óssos de la península, no hi ha hagut mai cap atac de gravetat sobre la població.

L’ós, espècie prioritària de protecció

Aquest animal sempre havia estat present als nostres Pirineus, i l’últim exemplar desapareixé als anys 90. La UE amb la intenció de restablir una espècie que l’home havia extingit, va aprovar un programa de reintroducció. Aquesta espècie es troba protegida per la Directiva europea d’Hàbitats 92/43/CEE, que considera l’ós una espècie prioritària i exigeix als estats membres la màxima protecció sobre aquesta espècie i els indrets on habita.

L’actuació del Consell General d’Aran suposa un presumpte delicte contra el medi ambient. Atenent el que expressen els capítols III i IV del Codi Penal, el III referits als delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, en concret el que indica el seu article 330

Article 330
El qui, en un espai natural protegit, danyi greument algun dels elements que hagin servit per qualificar-lo, incorre en la pena de presó d'un a quatre anys i multa de dotze a vint-i-quatre mesos.

i el capítol IV, referit als delictes relatius a la protecció de la flora i fauna, tal i com recullen els articles 334 i 338:
Article 334
1. El qui caci o pesqui espècies amenaçades, realitzi activitats que impedeixin o dificultin la seva reproducció o migració, contravenint a les lleis o disposicions de caràcter general protectores de les espècies de fauna silvestre, comerciï o trafiqui amb aquestes o amb les seves restes ha de ser castigat amb la pena de presó de quatre mesos a dos anys o una multa de vuit a 24 mesos i, en tot cas, inhabilitació especial per exercir el dret de caçar o pescar per un temps de dos a quatre anys.178

2. La pena s'ha d’imposar en la meitat superior si es tracta d'espècies o subespècies
catalogades en perill d'extinció.

Article 338
Quan les conductes que defineix aquest títol afectin algun espai natural protegit, s'han d’imposar les penes superiors en grau a les previstes respectivament.

Per tot l’exposat, demanem:

Que en base a les competències que li son pròpies al Síndic del Consell General de la Vall d’Aran, al Conseller de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, a la Directora General de Medi Natural del Dpt de Medi Ambient de la Generalitat i al cos de Mossos d’Escuadra de la Vall d’Aran, que es paralitzi l’actuació promoguda pel Consell General d’Aran de capturar l’óssa Hvala i es constitueixi una comissió de seguiment que aporti solucions per fer compatible la presència de l’ós a les àrees rurals de les comarques on té presencia.

IPCENA emprendrà totes les accions legals necessàries conjuntament amb d’altres col·lectius per tal de defensar la preservació de l’ós bru als Pirineus.

Lleida, 24 octubre 2008

Més informació:

IPCENA - EdC
Institució de Ponent per a la Conservació i l'Estudi de l'Entorn Natural
Pl. Gramàtics, 2 baixos
25002 Lleida
973 26 37 93
Mira també:
http://www.ecologistes.cat/ossa/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No a la captura de l’óssa Hvala
28 oct 2008
Totalment d'acord. És una vergonya que es pretengui aturar la repoblació de l'ós sota el pretext d'un encontre poc clar i de conseqüències lleus. És més menyspreable mantenir aquestes actituds ara que fa 100 anys quan varen acabar amb totes les especies.

Ja no és una qüestió de protecció dels drets dels animals és pur conservacionisme! No a l'assassinat de l'ossa,
Re: No a la captura de l’óssa Hvala
29 oct 2008
si,si que capturin a tots els casadors.
i els tankin a zoo de BCN.
Re: No a la captura de l’óssa Hvala
29 oct 2008
jo apostaria pq entrés l'ossa als horts dels multicultis superecos. i si son de bcn millor que millor
No a la captura de l’Ossa!
29 oct 2008
Visca l,Ossa.

Ja no queden Oss@s als Pirineus!!

Son solo perr@s, son solo gat@s!!

P.d.- Animals en perill d,extinciò!!
Re: No a la captura de l’óssa Hvala
29 oct 2008
Adopta una ossa al teu hort ecològic.

Seriosament, és que ningú va pensar que un animal salvatge de la mida d'un os pot fer molt de mal? És que ningú va ser capaç d'adonar-se que la Vall d'Aràn te una densitat de població humana infinitament per sobre de la present a Sibèria o Alaska on hi han tants ossos?

Sap greu per l'ossa que no te culpa de res.

Te gracia parlar de topada lleu. Un os pot arrencar-te el cap d'un sol cop d'urpa ben encertat. O obrir-te el coll i desagnar-te en uns minuts.

L'home que va trobar-se l'ossa va tenir moltíssima sort.

També l'ha tinguda l'ossa. Si haguès matat l'home hauria signat la seva pròpia sentència a mort.

Es molt fàcil parlar d'ossos i llops al Pirineu quan no s'hi viu, colla d'ekolohorticoles flipats.
Re: No a la captura de l’óssa Hvala
29 oct 2008
A la Serrania de Ronda!
Re: No a la captura de l’óssa Hvala
29 oct 2008
Buen enmierde este de las osas.

En primer lugar cabe señalar que no es una reintroducción realista: en tanto en cuanto que no se están reintroduciendo poblaciones viables de osa.

Y si analizamos el proceso como prólogo simbólico de una verdadera reintroducción es un fracaso estrepitoso. No se ha contado con las poblaciones locales y se ha mantenido una politica de comunicación nefasta, que ha tomado como punto de partida el supuesto caracter reaccionario de los ganaderos y las poblaciones locales.

Hay que tener en cuenta que sin los ganaderos no es viable la reintroducción, es imprescindible que la acepten de entrada o no será viable. En este punto convergen dos fenomenos (como poco). De un lado la percepción del peligro del predador salvaje como uno de los enemigos seculares de la ganadería, y de otro la crisis estructural del sector, que reduce continuamente las rentas de los ganaderos y reduce continuamente a la población activa implicada en el sector. Es decir, la osa se ve como enemigo y la ganadería está agonizante. Cualquier reintroducción que menosprecie a los ganaderos y no parta de un proceso de participación está condenada al fracaso.
Re: No a la captura de l’óssa Hvala
05 nov 2008
¡Que bonic es!; Aquells que tenen la sang per esport, despres es far una rescada, no se sap com y demanan acaba amb tot. Si volen seguir pensan que aixo es esport, a vegades es guanya y a vegadeses per. L'óssa que es quedi
Re: No a la captura de l’óssa Hvala
05 nov 2008
Proposso, que le fotografia que encapsala la pàgina la ampliem i le portem al cotxe amb senyal de protesta.
Sindicat Terrassa