Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Protestes al nord andí d’Argentina.
23 oct 2008
El Grup Multisectorial de la Quiaca arriba a la ciutat de Jujuy, a Argentina, amb la intenció de reunir-se amb el governador per a plantejar-li les seues demandes.

El grup multisectorial de Quiaca composat per moviments majoritàriament indígenes ha arribat a la capital de Jujuy per plantejar les seues demandes laborals, socials i ecològiques. El grup de Quiaca el formen colâ¢lectius afectats per diferents problemàtiques que tenen en comú el deteriorament del seu entorn i de la seua vida. Les demandes que volen proposar en âmesa de concertacióâ? són a nivell laboral el que ells denominen com a âtrabajo genuinoâ? que suposaria tenir un salari digne, contracte laboral i cobertura social i de salut. Aquestes demandes venen donades pel gran índex de desocupació al seu territori on actualment cobren, dins del Pla Social impulsat pel govern argentí, uns 150 pesos mensuals bruts per família (uns 38 euros) en el Pla, pla que sâacaba quan el fill més petit fa els 18 anys.

Aquest Pla és un contrasentit perquè promou un índex de natalitat de natalitat molt alt en una zona on actualment no hi ha treball, perpetuant així la seua pobresa. A més a més, aquestes míseres ajudes, moltes vegades acaben per no arribar a les famílies, els diners solen anar cap a les mans de la corrupció política, el que provoca, com a exemple, que uns diners destinats a fer un pont per a un riu que es travessa a peu no sâha fet, cosa que aquest any ha provocat la mort de 18 persones en una de les crescudes sobtades del riu.

    Dâaltra banda, sectors com lâartesania i lâagricultura que són possibles sortides laborals que ofereix el territori, també són castigades pel govern. Els camperols a través dâunes resolucions promulgades fa poc, els prohibeix comercialitzar els seus productes a territori argentí si no disposen de maquinària, un contable i altres mesures a les que només accedir els grans terratinents. Lâartesania tradicional es veu afectada pel comerç internacional que promou una producció industrial i de baixa qualitat.

Pel que fa a les demandes socials trobem que molts terratinents sâhan apropiat de terres amb títols de propietat inventats. També demanen la promoció o ajuda per a construir vivendes ja que degut als plans socials argentins, la mitjana de fills per família són 6 o 7. I comencen a tenir els fills a partir dels 18 anys perquè deixen de cobrar la prestació i no hi ha treball, això fa que no hi hagen vivendes suficients. En quant a lâassistència sanitària demanen més recursos a un lâhospital que no te mitjans ni tècnics, ni humans. Per a ser atesos sâhan de desplaçar uns 300 km. En quant a lâeducació, nomes sâimparteix fins al batxillerat, cosa que fa que la majoria no puguen continuar els seus estudis pel gran cost que suposa sortir de casa. En el transport denuncien que tots els transports estan en mans dels polítics i pel que es pot observar per qui visita la zona hi ha un gran control policial.

Pel que fa a les reclames ecològiques, les polítiques que du a terme el govern són dâextrema gravetat. El 80% dels nens del poble de Abra Pampa, tenen plom a la sang, però el govern només reconeix que el plom ha arribat a la terra. Esta contaminació és producte de les restes de les extraccions que van deixar al mig del poble lâempresa Metalhuasi. En lâactualitat hi ha mines que sâexploten a cel obert, cosa que esta prohibit a nivell nacional. El que sâestà demanant en aquest cas és que es reconegue lâafectació a la sang dâaquests xiquets i seâls done tractament mèdic. També demanen que finalitzen les extraccions a lâaire i que descontaminen el poble. A més, en aquest poble tenen carència dâuna planta de residus fecals i dâescombreries.

Les cartes estan tirades, ara cal esperar quina desposta adopta la governació de Jujuy i argentí, si accepten les mesures que el moviment ha ficat sobre la taula o continua amb una política de marginació de repressió contra els indígenes dâaquesta pobra província argentina. Mentrestant a lluita del Moviment Multisectorial de Quiaca continua dia i nit des del dia 20 a la plaça de la ciutat fins que arribe una resposta.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa