Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
- El jutge arxiva l'acusació contra quatre acusats d'haver cremat retrats del rei espanyol
22 oct 2008
Dicta el sobreseïment en què diu que no hi ha elements que provin que van ser els autors de la cremada
El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Santiago Pedraz ha decidit d'arxivar la causa oberta contra quatre acusats d'haver cremat fotocòpies del rei espanyol a Barcelona durant l'Onze de Setembre. Considera que ni l'informe policial ni les declaracions no proven que participessin en la cremada. Si la fiscalia no ho recorre en tres dies, l'arxivament serà definitiu. També s'ha declarat incompetent per a jutjar els càrrecs d'ultratge a la bandera espanyola i ha tornat l'expedient al jutjat instructor.

Un dels quatre imputats, Guifrè Rodes, ja havia explicat a VilaWeb que no havien cremat cap imatge reial: 'Som militants de l'esquerra independentista i estem d'acord amb la crema de banderes espanyoles i retrats del rei espanyol, però som innocents dels delictes de què ens acusen.'

Aquesta mateixa argumentació és la que han fet servir tots quatre a l'hora de respondre les preguntes de la seva advocadessa, Montserrat Salvador (ja que no han respost ni les del jutge ni les del fiscal).

Diligències i identificacions policials

A mitjan setembre l'Audiència espanyola va obrir diligències per la crema d'un retrat dels Borbons i de banderes franceses i espanyoles durant la celebració de la Diada a Barcelona. Abans els mossos d'esquadra hi havien enviat la identificació d'alguns dels participants en la manifestació.

El delicte d'ultratge a Espanya pot ésser castigat amb un mínim de set mesos de presó (dotze, a tot estirar), i el d'injúries greus a la corona, amb sis (pel cap alt, vint-i-quatre).

'Si ho haguéssim fet, ho diríem'

Quan, l'any passat, Jaume Roure i Enric Stern foren acusats d'injúries per haver cremat fotografies dels monarques espanyols, un grup de gent va llançar la campanya 'Jo també cremo la corona espanyola' en senyal de solidaritat, d'una banda, i contra unes acusacions que creien il·legítimes, d'una altra. Des de llavors, les imputacions pel mateix motiu van anar augmentant, i el 29 d'octubre l'Audiència espanyola jutjarà setze encausats.

Guifrè Rodes explica: 'Qui ha cremat alguna foto dels reis espanyols en el marc de la campanya 'Jo també cremo la corona espanyola' ho ha reconegut. Si nosaltres ho haguéssim fet, ho diríem. Però som innocents. No tenen proves que demostrin la contrària. Com que els mossos no van trobar els autors de la crema, van indicar uns qualsevol.'

-----
>> L’Audiència Nacional arxiva la causa contra els independentistes de Barcelona i el de Barberà    

Tan ràpid com absurd. En menys d’una hora, quatre independentistes han resolt el tràmit de la declaració davant el Jutjat Central d’Instrucció núm. 1 de l’Audiència Nacional. Eren les 11 del mati i han hagut d’esperar-se fina a les 12’45 per rebre la notificació: l’Audiència Nacional, a l’espera del possible recurs de la fiscalia, arxiva la causa i passa el cas als jutjats ordinaris de Barcelona. Així, el tribunal polític de Madrid entén que no hi ha proves per jutjar els quatre independentistes per la crema de fotografies del rei. Ara, els jutjats de Barcelona hauran de dir si s’interessen o no pel delicte de cremar banderes.

Manca de proves, excés de zel polític per part dels Mossos de Joan Saura

La única prova aportada pels Mossos és un abstracte informe que denota urgència per encausar persones que, conscientment sabem que no poden ser ni jutjades per l’Audiència Nacional (per no ser competent en algunes matèries com la crema de banderes) i conscients també que cap d’elles era autora material de la crema de les fotografies del rei ni de les banderes.

Els imputats només han respost, i en català, les preguntes de l’advocada de la defensa, Montserrat Salvador. Tots ells han negat haver cremat fotografies o banderes el passat 11 de setembre tot i que, a mode de reafirmació, un d’ells ha afirmat, com consta en l’acta, que no haver-ho fet “no vol dir que no recolzi aquest tipus d’actes�.

Aprofitant la visita forçada al tribunal d’excepció, l’advocada ha tingut accés al sumari contra en Xavier de Barberà, imputat per una pancarta antiborbònica a la seu de l’Ateneu Popular d’aquesta ciutat. La sorpresa ha estat saber que, malgrat que dels jutjats de Cerdanyola avisaven ahir que la causa havia estat acceptada a Madrid, aquesta va ser arxivada sense cap notificació el dia 15 de juliol. Per tant, bona notícia també per a en Xavier i es confirma que la declaració que va haver de fer el passat 22 de setembre era un simple muntatge per a escarni polític ja que no tenia cap sentit jurídic.
Mira també:
http://www.alertasolidaria.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: - El jutge arxiva l'acusació contra quatre acusats d'haver cremat retrats del rei espanyol
22 oct 2008
HAVIAM SI S'ADRESSA LA JUSTICIA EJPANYOLA I ES FA DEMOCRATICA I PERMET LA LLIBERTAD D'EXPRESSIÓ com permet que fagin concentraccions a democracia nacional a Barcelona amb aligas incloses i res. Aixi va el païs.
Sindicato Sindicat