Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Delta de Llobregat, Urbanització i Canvi climàtic
19 oct 2008
L´associació Ecologistes en Acció, en la seva campanya Banderes Negres per denunciar la situació de les costes, ha cridat lâatenció sobre la situació extrema en què es troba el Delta del Llobregat. Per fer-ho, han plantat una bandera negra a la platja de Gavà i han desplegat una pancarta on deia âSalvem les nostres costesâ?.
Aquesta zona del Delta del Llobregat es veurà sotmesa a la construcció de 237 habitatges per iniciativa de lâAjuntament de Gavà. Dâaquesta manera, es completarà la destrucció de pràcticament tota la pineda litoral que creix des de les costes del Garraf fins a la llacuna de la Murtra, als termes municipals de Castelldefels i de Gavà, una pineda de pi pinyoner dâelevat interès paisatgístic i ecològic. Però aquest només és un dels punts afectats per lâurbanització al Delta del Llobregat. El desviament del curs fluvial del riu Llobregat, per a què el Port de Barcelona tingués una zona logística molt més gran, ha afectat la desembocadura del riu, ha artificialitzat la llera fent desaparèixer la natural amb tota la seva fauna aquàtica i dâocells. I això malgrat les sentències judicials en contra de lâobra, que han incomplert les administracions responsables dels projectes urbanístics. També lâampliació de lâaeroport del Prat ha aconseguit que part de les llacunes del Delta del Llobregat fossin assecades, deixant a les aus que queden al Remolar i la Ricarda en una convivència quasi impossible amb els avions. Lâampliació del Port de Barcelona ha alterat tota la dinàmica marina, evitant que arribin sediments del nord-est arrossegats per les corrents. Aquest efecte, combinat amb les preses i les captacions d´aigua del Riu Llobregat, fa que no arribin sediments suficients i que la línia de costa retrocedeixi, està provocant una regressió de la línia de costa. Dâaltra banda, les poques zones que queden sense urbanitzar al Delta del Llobregat, zones naturals (llacunes i rieres) i zones agrícoles (horta) estan quedant cada vegada més aïllades entre sí. Sâha perdut bona part de la connexió ecològica i paisatgística entre aquests espais lliures, i els que queden estan sempre amenaçats pels possibles i previsibles nous projectes urbanístics. Ãs de destacar, especialment, un projecte a Gavà que destruiria el darrer espai sense urbanitzar a peu de la serralada litoral i que uneix muntanya, delta i mar. l5.000 pisos nous, carreteres, etc. O també la urbanització de la zona coneguda com âOliveretesâ?, a Viladecans, amenaça amb 2.000 vivendes un espai agroforestal que permet oxigenar la densitat urbana de la població.
Oliveretes: www.defgol.com/jpg/oliva_05.jpg

Una zona de Gavà encara sense urbanitzar:
www.elportaldegava.cat/gava/images/stories/noticies/elpladeponent.jpg


El canvi climàtic afectarà primer a les zones litorals planes abans que a cap altre punt. Segons consta els deltes del Llobregat i l’Ebre són els llocs més amenaçats per la pujada del nivell del mar. En el cas del Llobregat, la pujada del mar, acompanyada de l’alteració en la dessembocadura del riu, el desviament de les corrents marines que aporten sediments, la urbanització i la construcció d’infraestructures i la destrucció ecològica dels terrenys sedimentaris que formen el delta, configuren un panorama on la mateixa existència del Delta està amenaçada.
Mira també:
http://farm3.static.flickr.com/2287/1750953713_b941956f53.jpg?v=0

This work is in the public domain

Comentaris

[Enllaç] Delta de Llobregat, Urbanització i Canvi climàtic
19 oct 2008
Enllaç a la noticia sencera:

http://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?article12489
Re: Delta de Llobregat, Urbanització i Canvi climàtic
19 oct 2008
però l´enllaç a la noticia sencera és aquest:

http://www.salvemelcalamot.org/index.php?option=com_content&task=view&id
Sindicato Sindicat