Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Contra l'ocupació de Palestina
18 oct 2008
Conferència d’Ilan Pappé, historiador israelià, el dia 16 d’octubre a l’auditori del MACBA

Idees clau

1. El 1948, sobretot, i el 1967, molt menys, hi va haver, a Israel i Palestina, «neteja ètnica».

2. Parlem d’«ocupació» de Gaza i Cisjordània, com una manera de parlar, però, en realitat, no és una ocupació. Una ocupació és una mesura de caràcter temporal, però la presència israeliana a Gaza i Cisjordània no té cap intenció de ser temporal.

3. Avui que ja podem estudiar la documentació de 1967, desclassificada (actes del Consell de Ministres, etc.), sabem que, en aquell moment, els governants israelians no entenien la seva presència a Gaza i Cisjordània com a temporal sinó com a definitiva.

4. L’ideal sionista és «tenir com més territori millor i tan pocs palestins com sigui possible».

5. Per als sionistes (israelians radicals), els palestins no són realment éssers humans.

6. Els governants israelians han fet de Gaza i Cisjordània una «megapresó». Dins aquesta megapresó, no sols hi ha unes normes de relació repressives, sinó que aquestes poden ser diferents en cada moment segons el voler de cada funcionari.

7. La major part de la població israeliana no sap ni «vol saber» la realitat de les condicions d’aquesta megapresó.

8. No es pot esperar res dels governants israelians, de cara a una solució del problema. Tampoc es pot esperar res de la revolta palestina, que ha fracassat.

9. De l’únic que es podria esperar alguna cosa és de l’opinió pública mundial, sobretot europea. De la mateixa manera que aquesta opinió pública, i alguns governs, van forçar l’antic govern sud-africà blanc a reformar el sistema d’apartheid, així mateix ara una forta pressió popular mundial podria obligar els governants d’Israel (país que «vol» ser homologable com a democràtic i occidental) a canviar els seus esquemes i a negociar sobre una base més realista (és a dir: no des de dins d’una megapresó).

Antoni Ferret

http://www.moviments.net/aferret

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat