Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
debat sobre les ordenances del civisme i posicionament del Casal Popular Panxampla
17 oct 2008
El Casal Popular Panxampla organitza un debat amb visions oposades sobre les ordenances del civisme com a resposta a la negativa de l'Ajuntament de Tortosa a organitzar un debat obert sobre aquest tema.

El Casal Popular Panxampla aprofita l'oferiment de l'Ajuntament per a presentar suggeriments a la nova ordenança per a demanar-ne la retirada i l'obertura d'un procés participatiu sobre la convivència a la ciutat.

El Casal Popular Panxampla ha organitzat per al proper divendres 17 de novembre un debat per a oferir diferents visions sobre les Ordenances del Civisme. El Casal Popular Panxampla, juntament a altres agents socials de la ciutat, es va mostrar contrari a l'ordenança pel bon ús de la via pública impulsada pel govern de Joan Sabaté, es van presentar al·legacions i es va instar a un debat públic sobre la necessitat o no d'aquest tipus d'ordenances. El canvi de govern al consistori tortosí va comportar la derogació de l'antiga ordenança, i el darrer mes, l'alcalde Ferran Bel ha fet la seua proposta de nova ordenança, què segueix amb la mateixa filosofia repressiva que l'anterior i ha estat presentada sense la voluntat d'obrir un debat social real que ens duga a consensos sobre quina ha de ser la manera de fomentar la convivència a la nostra ciutat.

Davant la negativa, per part de l'Ajuntament, d'organitzar un debat públic i fomentar la participació ciutadana, el Casal Popular Panxampla ha pres la iniciativa i ha organitzat un debat en el qual es podran escoltar punts de vista diferents, fins i tot oposats al posicionament del propi Casal Popular Panxampla. En aquest debat hi participaran, d'una banda: la Regidora de Governació de l'Ajuntament de Tortosa, Rosa Cid; el tècnic de l'Àrea de Governació de l'Ajuntament de Tortosa, Ernest Valls; i de l'altra: Nacho Romero, regidor de la Candidatura d'Unitat Popular a l'Ajuntament de Berga, contrària a l'ordenança d'aquesta ciutat, van presentar al·legacions i van impulsar un procés participatiu; Jaume Asens, advocat i president de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona, amb aquesta comissió han qüestionat aquest tipus d'ordenances i ha participat en la redacció d'al·legacions a l'Ordenança de Barcelona.

Des del Casal Popular Panxampla considerem que el debat i la participació són imprescindibles per a la convivència i la cohesió social i entenem que ordenances repressives, què reglamenten excessivament les relacions de veïnatge i generen nous conflictes socials, enlloc de trobar la solució extra judicial dels conflictes mitjançant la implantació de mecanismes públics de conciliació, transacció, mediació i arbitratge. També considerem que aquesta ordenança és un clar atac a la llibertat d'expressió ja que limita completament la difusió d'idees a través de cartells, octavetes i pancartes, què són en definitiva els mitjans que tota la vida han utilitzat els moviments socials crítics i als quals la classe política sempre vol silenciar. Aquesta ordenança és, en definitiva, un intent més de privatitzar el carrer i limitar-ne l'ús a la ciutadania.

Casal Popular Panxampla
www.panxampla.org

Els suggeriments que hem fet arribar a l'Ajuntafems de Tortosa:
Suggeriments del Casal Popular Panxampla davant la proposta d’Ordenança del bon ús de la via pública.
Suggeriments? Només un: retirin l’ordenança del cinisme. El conflicte que s'ha viscut durant els darrers caps de setmana a Tortosa demostra que la convivència no es pot regular a base de papers, i sí, amb diàleg, amb polítiques socials contra les desigualtats socials i amb propostes que afavoreixin els punts de trobada entre les diferents realitats culturals. És a l'espai públic on podrem conviure i conèixer-nos, però si limitem el seu ús, només afavorirem la creació de guetos i la falta de comunicació.
Després d’un any i mig del primer text d’ordenança, ara ens trobem davant d’una reedició amb extres, però de pitjor qualitat. Tot i que no hi havia les presses electorals s’ha dut a terme amb la manca d’un procés de participació i de negociació, previ a la seva elaboració, amb totes les parts afectades per la normativa, que restarà legitimitat democràtica a la mateixa.
Entenem que:
l’ordenança té un caràcter marcadament repressiu i sancionador.
l’aposta per una gestió de l’espai públic fonamentada en un model sancionador i amenaçador per la via de la policia local és totalment contrària a les mesures que afavoreixen la solució extra judicial dels conflictes mitjançant la implantació de mecanismes públics de conciliació, transacció, mediació i arbitratge. Com hauria de correspondre a una ordenança per la convivència.
l’ordenança del bon ús de la via pública limita el dret a la legítima expressió de la dissidència política i cultural, en la mida que limita l’ús de mitjants com ara la penjada de cartells o pancartes, o el repartiment d’octavetes i fulls informatius als cotxes, supeditant-los a l’existència de permís municipal. Ens imaginem a la PDE demanant permís per defensar el riu?
s’ataquen llibertats individuals al prohibir dormir als espais públics o beure a la via pública, sense promoure mecanismes que garanteixin el dret a l’habitatge i unes condicions de vida dígnes.
Demanem a l’Ajuntament que:
obvie l’exigència de dipositar cap fiança a les associacions de la ciutat per l’organització d’un acte al carrer, atenent als principis de col.laboració, corresponsabilitat i confiança entre l’autoritat municipal i les entitats cíviques, per tal de no dificultar o fins i tot impedir que es realitzen actes a la ciutat, sempre enriquidors i en tot cas un dret legítim de les entitats.
retire els articles que limiten l’ús lúdic de l’espai públic per part de determinats col.lectius, en especial de jovens, ja que no prenen en consideració la manca d’espais adients per a pràctiques de jocs, i l'excessiva concentració d'aquest espais en determinades zones en detriment d'altres barris.
Per tot això, des del Casal popular Panxampla creiem que els usos de l’espai públic els configurem cada dia les persones que en fem ús i és fruit d’un consens social que es va configurant i reformulant amb el pas del temps, és un error criminalitzar unes actituds i considerar que altres, les d’un sector determinat de la població, són les correctes ja que això pot crear un greuge i ser una font de conflictes. Per tant cal que l’Ajuntament tingui una actitud responsable, no de propietari de l’espai públic sinó d’administrador i faci els possibles per a generar un consens social.
Demanem que l’ordenança del bon ús de la via pública no s’entri al plenari i que s’obri un ampli debat ciutadà al respecte. Esperem que la seva participació en la taula rodona per debatre sobre l’ordenança i la regulació de la convivència, el proper 17 d’octubre, sigui útil per incorporar en el procés les propostes positives que, de ben segur, es plantejaran.
Casal Popular Panxampla.
Lo carrer és per a totes les persones.
Mira també:
http://www.panxampla.org
http://www.recuperemlocarrer.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: debat sobre les ordenances del civisme i posicionament del Casal Popular Panxampla
17 oct 2008
Esteu arreglats per Tortosa si preneu com a referent en la lluita incívica, la feina que han fet les CUP a Berga.

Aquest partit, va trencar l'assamblea d'afectats per acabar-nos regalant una nova ordenança calcada a l'anterior, però disfressada amb un procés participatiu que ells mateixos van falsejar.

Que nou us passi re!
Re: debat sobre les ordenances del civisme i posicionament del Casal Popular Panxampla
17 oct 2008
I que voleu esperar de les CUP?? La mateixa cara de la moneda, gent pseudo-revolucionaria que vol cambiar el món des dels ajuntaments, pero veient el que porten fent ara que tenen poder ( el mateix que abans criticaven que feien els altres) es veu ben clar perquè tant interès per entrar al món de la politica: ser uns altres caradures.
Re: debat sobre les ordenances del civisme i posicionament del Casal Popular Panxampla
18 oct 2008
És sistemàtic, que vos passeu lo dia tirnat merda damunt de la CUP... Aquí l'important és que s'està fent un treball de debat sobre les ordenances i s'hi està fent una campanya d'oposició, i crec que els decàleg del Casal Popular Panxampla és molt acceptable, sempre hi haurà algun que atre matís, però seu han currat bastant i la gent de Tortosa els hi reconeix
Re: debat sobre les ordenances del civisme i posicionament del Casal Popular Panxampla
18 oct 2008
Ordenança de civisme, analisi critic i propostes:

http://www.berga.cup.cat/index.php?option=com_docman&task=doc_download&g
On puc llegir el "decàleg"
18 oct 2008
D'entrada els decàlegs (serà per el d'en Moisés) em posen l apell de gallina... però és que per molt que llegeixo l'escrit dels panxample no trovo cap decàleg..

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more