Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: pobles i cultures vs poder i estats
Jornades indígenes Barcelona 17,18,19 i 21 d’octubre del 2008
11 oct 2008
LA COMUNITAT
Una visió indígena de la vida, en un món al llindar del col•lapse.
Jornades indígenes Barcelona 17,18,19 i 21 d’octubre del 2008
Xerrades i tallers a càrrec de:
Erika Paz, Mapuche (Chile)
José Diego Fuenmayor, Wayuu (Venezuela)
Víctor Lem, Maya (Guatemala)
adjuntamail.jpg
LA COMUNITAT Una visió indígena de la vida, en un món al llindar del colâ¢lapse.
Jornades indígenes Barcelona 17,18,19 i 21 dâoctubre del 2008
lacomunitatindigena.miarroba.com Divendres 17 octubre
ESPAI OBERT 20:00 Presentació de les jornades. Documental: âABAâ? (Brasil, 2000: 26 min). Rose Chamberlain. Subtitulada al castellà. Sinopsis: Durant la celebració del 500 aniversari de Brasil, 2000 indígenes de 181 tribus diferents tornaren al lloc on els conquistadors portuguesos van arribar per primer cop. Y ara, 500 anys després, les comunitats indígenes que sobreviuen es reuneixen per reflexionar sobre el seu passat perdut i les noves propostes de futur. 21:00 Xerrada-debat: âSituació política-social-econòmica dels pobles dâAmèricaâ?. Abordar les conseqüències humanes i mediambientals que té el nostre model de desenvolupament en altres països i en aquest cas a les comunitats indígenes.
Disabte 18 octubre CAN MASDEU
11:00 Taller per a nens/es. Taller pràctic: Mètodes terapèutics indígenes i metodologia de lâauto coneixement. Documental: âLa medicina del perdónâ? (Perú, 20 min).
15:00 Dinar Popular.
16:00 Documental:â?Yalayalamaana, la escuela autónoma Wayuuâ?. (Venezuela, 2008: 26 min). Organización Maikiraalasalii. Sinopsis: Les comunitats indígenes Wayuu de Venezuela, reunits en assemblea comunitària decideixen crear una escola autònoma per preservar i promoure la seva cultura ancestral entre els infants del seu territori. El documental ens mostra el dia a dia de lâescola amb testimonis i reflexions dels seus responsables.
17:00 Taller de sensibilització ambiental per nens/es amb âEPEUâ? Contes tradicionals Maputxes heretats per transmissió oral relacionats amb els animals i la natura.
Xerrada-debat: âLa educació dels petits/es a les comunitats indígenesâ?. Les comunitats indígenes acostumen a desenvolupar (sempre que els hi deixin) sistemes educatius autònoms respecte al estat-nació que habiten, ja que les seves lleis, costums i idiomes poc o res sâassemblen amb els models estatals. Són sistemes pedagògics on la educació ambiental conforma el pilar central de tota la estructura educativa. Dâaquesta manera intenten conservar les seves cultures milâ¢lenaries de la uniformització cultural que porta implícita lâanomenada globalització econòmica.
Al vespre, coneixerem alguns instruments musicals, el seu sentit i utilització.
Diumenge 19 octubre CAN MASDEU
16:00 Documental: âStarblanket: A spirit journeyâ? (Starblanket: el viatge del espíritu). (USA, 2006: 47 min). Andy Pickard & Cindy Pickard. Subtitulada al castellà. (Millor documental American Indian film Festival San Francisco 2006)
Sinopsis: A lâedat de 24, Noel Starblanket va se un dels més joves caps de las Primeres Nacions dâAmèrica del Nord. Als 29 es convertí en cap de tots els indis canadencs. Ara, tres dècades més tard, aquest documental segueix el camí obert per Starblanket. Un rebel que comparteix el seu humor, la seva emoció, i les seves esperances de futur, amb una nova generació de joves natius americans que lluiten per recuperar la memòria y las tradicions dels seus avantpassats.
Xerrada-debat: âLa cosmovisió indígena i el concepte sagrat de la terraâ?. Existeix una forma dâentendre el mon ancestral que encara està viva als pobles indígenes dâAmèrica, i que segons els antropòlegs també va se compartida pels europeus durant milâ¢lennis. Aquesta cosmovisió primigènia entén lâunivers como una totalitat composta por infinits essers y processos que sâentrellacen entre sí. Aquesta totalitat la denominen mare terra.
20:00 Taller: âEl calendari Maya, nocions dâespai-tempsâ?.
Dimarts 21 octubre ESPAI OBERT
19:00 Xerrada-debat: âPropostes de futur indígenes, missatge al món occidentalâ?. Després roda de contactes, per crear llaços dâunió.

Xerrades i tallers a càrrec de:
Erika Paz, Mapuche (Chile)
José Diego Fuenmayor, Wayuu (Venezuela)
Víctor Lem, Maya (Guatemala)

Aquestes jornades tenen una història. Fa cosa de tres mesos, un company, ens va oferir lâoportunitat de conèixer aquesta gent, tres indígenes de lâaltra punta de lâoceà. Segons explicava, tres persones molt dignes de conèixer, per la seva humanitat, pel seus coneixements, per la seva manera dâentendre la terra, el temps, lâespai, la vida... tot com una totalitat. Via Londres i Santander, finalment aquí els tindrem. Com que no som ni un colâ¢lectiu, ni cap entitat, els pagarem els bitllets âtrinco trincoâ? de la nostra butxaca, pel plaer de tenir-los entre nosaltres. Modestament, no som experts en indigenisme, ni en antropologia, però creiem que el camí cap a un món millor passa per entendre aquestes cultures. Durant milers dâanys han conviscut amb la natura sense degradar-la, sense conquerir-la, doncs ells es senten com un més dins lâentramat de la mare terra. Si us sembla interessant i voleu colâ¢laborar amb nosaltres, aquí us deixem el nostre contacte. Us esperem. Salute.

Més informació: lacomunitatindigena.miarroba.com contacte: lacomunitatbcn ARROBA gmail.com Suport econòmic: LA CAIXA 2100 0763 98 0100575371

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Jornades indígenes Barcelona 17,18,19 i 21 d’octubre del 2008
11 oct 2008
qui organitza aquestes jornades?
i com es que no en sabien res els col.lectius de barcelona que venien aquesta gent?
Re: Jornades indígenes Barcelona 17,18,19 i 21 d’octubre del 2008
11 oct 2008
Erika Paz,maputxe (Wallmapu) ni Xile ni Argentina
Re: Jornades indígenes Barcelona 17,18,19 i 21 d’octubre del 2008
11 oct 2008
qui son o sou els Col·lectius de Barcelona?
Re: Jornades indígenes Barcelona 17,18,19 i 21 d’octubre del 2008
11 oct 2008
Màxim respecte pels indigenes.

Pels d'America, sí, pero també pels de la resta del món incloent els indígenes Europa -nosaltres-.
post a GEF (Global Eco Forum)
13 oct 2008
post a GEF: http://global-ecoforum.ning.com/events/event/show?id=2251574%3AEvent%3A2

+
Indigine es uno de los themes de BLESSED UNREST, del ecologista Paul Hawken

Paul Hawken, Blessed Unrest, WISER earth:
http://www.wiserearth.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Hawken
http://www.bioneers.org/
http://www.blessedunrest.com/
Blessed Unrest: Paul Hawken presentation and questions from the floor. (1 hr 20 mins)
http://forum.wgbh.org/wgbh/forum.php?lecture_id=3900
Blessed Unrest: Paul Hawken presentation at Bioneers on youtube (6 mins)
http://www.youtube.com/watch?v=NzMPUKAXM7U
Sindicat Terrassa