Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
La Festa Major, els Alternatius, l’Alcalde i el Periodista
09 oct 2008
(Publicat a la Directa nº 110, 8 d'octubre del 2008)
La Festa Major, els Alternatius, lâAlcalde i el Periodista

Advertència. Malgrat el titol de sainet, o de cuplé, o dâopera bufa, aquí no parlarem només dâarts escèniques considerades menors, sinó que expressarem una sèrie de consideracions sobre lâelevat art de la propagada política, això és, de la construcció discursiva de la realitat amb finalitats de control social. Art elevat, però de fàcil utilització i per tant prolífic, doncs com afirma Noam Chomsky, âés més fàcil aplicar la propaganda que les càmares de torturaâ?.

A pams. Durant lâagost sâhan celebrat Festes Majors a diferents barris de Barcelona. I com succeix a desenes de barris i pobles catalans, aquestes han inclós en el seu marc un tipus de programació festiva, vinculada a colâ¢lectius de lluita social, que hem convingut de denominar Festes Alternatives. El motiu de lâemergència dâaquest tipus de Festes és evident. Malgrat que les Festes Majors fossin recuperades pel teixit social en la transició, a molts indrets han estat institucionalitzades, o bé anestesiades, o bé vinculades a estructures de poder locals, o bé corresponen a una composició de la societat que avui sâha vist desbordada per transformacions socials en àmbits molts diversos, i que han fet que cada vegada més sectors -inicialment juvenils- es plantegessin programar uns dies de festa que, en alguns casos, difereixen en la norma tant en els continguts festius com en els processos que els sostenen. Cultura popular, allunyament de programacions empresarials de la festa, tendència a lâautogestió, espai per a la denúncia política... Aquesta és una riquesa social a defensar, doncs fomenta el vincle social, la sociabilitat, el sentir-se part del comú, i els etcètera que tots i totes vivim quan gaudim dâuna festa major.

La festa, com ens recorda Manuel Delgado, és una vella activitat social alhora ordinària i excepcional. Són persones normals qui la duen a terme per a diferenciar els temps i espais de la seva normalitat. I és excepcional perquè transforma els moments viscuts i els espais on sâhi realitza, i per tant accelera, intensifica i desborda lâespai públic fins a un punt que sâaproxima a la revolta. Dâaquí que els âhomes grisosâ? âdel burocràta municipal a lâAlcalde- sofreixin una por irrefrenable vers tota aquella festa no organitzada, regulada, monitoritzada, subvencionada o participada per ells. Ãs a dir, la Mercè és la millor festa de la ciutat, que per això paga lâMTV o la CocaCola; les dels barris en són les parents pobres i lletges, doncs tenen un finançament que ni els permet pagar els locals i cada any les Comissions de carrers tanquen barraca; i les alternatives ja es presituen, i en alguns casos es gestionen, sota lâepigraf de lâordre públic. âSi no ho puc comprar, sempre ho puc trencarâ?.

Primera consideració. La construcció mediàtica i institucional dels âalternatiusâ?, com anteriorment âels okupesâ? respecte els Centres Socials Okupats i Autogestionats, pretén emmascarar les pràctiques alternatives que es produeixen en les Festes Majors dels nostres barris i pobles. Així, una festa no és alternativa perquè sigui organitzada en assemblea, autogestionada econòmicament, destini els beneficis a projectes socials i esdevingui escenari on visibilitzar lluites socials quotidianes, sinó perquè lâorganitzen âels alternatiusâ?. Punt i final de la recerca mandrosa i interessada del Periodista, que després ni sâimmuta quan lâhipòtesi que âell només ha transmésâ? li fa aigües. âNo deixem que la realitat ens espatlli un bon titolarâ?.

Segona consideració. Les Festes Alternatives no són alternatives perquè funcionin amb criteris alternatius als dominants (burocratitzats o mercantilitzats o esclerotitzats) ni perquè promouen la crítica a les polítiques institucionals, sinó que són alternatives âals veïnsâ?. Punt i final, en aquest cas, de lâacte dâilâ¢lusionista de lâAlcalde. Prestidigitador, mag en lâart de treure conills del barret, també es capaç de retirar la ciutadania, dâun cop dâefecte, alez hop!, a milers de veïns, que ja no són veïns, sinó âalternatiusâ?, i que a més sâenfronten amb veïns-veïns. Per sort, hi ha molts âveïnsâ? que són més âalternatiusâ? del que les prebendades xarxes dâinformació de lâAlcalde li fan arribar, i els âalternatiusâ? són més âveïnsâ? del que la imaginació del Periodista li és capaç de transmetre.

Tercera consideració. De totes les festes majors alternatives dâaquest pais, nombroses i incipientment agermanades en la Coordinadora de Festes Autogestionades, només seân parla de dues. La de Gràcia, que obre foc amb una Vanguardia assedegada de civisme, i que és víctima del model propagandístic i de ciutat que ha promogut el propi Ajuntament. I la de Sants, que li va al darrera, on es produeix un acte de desobediència colâ¢lectiva a causa de la incapacitat dels gestors locals dâempassar-se lâorgull tecnocràtic i escoltar el que tot el barri clama en veu alta. Però, en cap dels casos, ni es parlarà del model insostenible de ciutat, ni tampoc de conflicte polític. Sinó que sâhi vincularà - veritable talismà de lâestigmatització- âels okupesâ? (el Periodista) i sâafirmarà (lâAlcalde), que dâaquests fenomens ânâhem de parlar cada vegada menysâ?, i que la âinnexorable aplicació de lâautoritat democràticaâ? ja sâencarregarà de gestionar-ho. Ãs a dir, silenci. Silenci per a ocultar les pròpies misèries, silenci per invisibilitzar les alternatives socials que es construeixen, i si la cosa arriba a la putrefacció, repressió per a sanejar-la.

I aqui sâacaba lâenèssim acte del sainet, o del cuplé, o de lâopera bufa, i sâabaixa el teló... fins lâestiu que ve. Bona Festa Major!

Ivan Miró, de lâAssemblea de Barri de Sants

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La Festa Major, els Alternatius, l’Alcalde i el Periodista
09 oct 2008
doncs també es feina de tots que no només es parli de les festes alternatives de sants i desgracia (tant massificades ja com les oficials) i es sàpiga que a pràcticament tots els barris es creen alternatives a la festa institucionalitzada.
tot i que fagui fred i plogui a assistir a les que queden: sàrria, les corts, clot camp de l'arpa, ...
Re: La Festa Major, els Alternatius, l’Alcalde i el Periodista
09 oct 2008
i fora de la capital, a desenes de pobles que mai no són portada de la Directa...
Re: La Festa Major, els Alternatius, l’Alcalde i el Periodista
09 oct 2008
Tercera consideració. De totes les festes majors alternatives d’aquest pais, nombroses i incipientment agermanades en la Coordinadora de Festes Autogestionades, només se’n parla de dues.

Quin pais? España? PPCC? Et fa vergonya dir quin pais és el aquest? aplicat la teva ultima frase!

Silenci per a ocultar les pròpies misèries, silenci per invisibilitzar les alternatives socials que es construeixen, i si la cosa arriba a la putrefacció, repressió per a sanejar-la.

Hi ha gent que només recorda penjar l'estelada quan es tracta de vendre llibres el 23 d'abril i l'11 de setembre, o a extranyes trbades a comarques, on els de la seva mateixa corda no l'insulten per posar-la
Sindicat Terrassa