Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : ecologia : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
Absolts 4 activistes en defensa de Collserola
08 oct 2008
El Jutjat número 2 d’Esplugues de Llobregat ha fet pública la sentència que absol a les 4 persones que van fer una acció de protesta a les obres del pla Caufec el passat 19 de maig i que estaven acusades de desobediència, desordres públics, danys i coaccions.

El Jutjat número 2 d'Esplugues de Llobregat ha fet pública la sentència que absol a les 4 persones que van fer una acció de protesta a les obres del pla Caufec el passat 19 de maig i que estaven acusades de desobediència, desordres públics, danys i coaccions. El judici es va celebrar el 23 de setembre i el seu resultat difereix de la sentència redactada pel jutge del número 3 que condemna a 8 persones per una falta de desobediència i a pagar una responsabilitat civil.

Aquesta segona sentència pren un caràcter polític doncs valora l'acció en defensa de Collserola i aquesta condiciona la decisió jurídica. La jutgessa arriba a dir textualment "contra aquesta sentència NO hi ha possibilitat d'interposar cap recurs d'apel·lació". Necessitem més jutgesses i jutges valentes com aquesta.

>> Valoracions respecte al contingut de la sentència

1.Coaccions

La jutgessa ha entrat al fons de la qüestió en el tema de l'acusació per coaccions. No s'ha quedat en una qüestió merament jurídica com la manca de requisit procedimental referent a la manca de denúncia o declaració d'alguna persona que hagués estat efectivament coaccionada. La jutgessa decideix que no es donen els elements objectius ni subjectius que integren aquest tipus penal

Des d'aquest punt de vista, determina que les obres no es van paralitzar i el representant de Sacresa no va entrar a l'obra perquè no va voler i no pas perquè ningú l'impedís fer-ho. Li ha donat molta rellevància a la declaració dels quatre acusats i també a un testimoni que va assegurar que una furgoneta va entrar a l'obra mentre transcorria l'acció.

Pel que fa a l'element subjectiu, remarca que la finalitat de l'acció era la protesta contra les agressions de Collserola així com el ressó mediàtic i no la paralització parcial de les obres.

2.La desobediència

Respecte al tema de la desobediència a l'autoritat la jutgessa diu que tenint en compte que es va avisar a una brigada mòbil i que es van utilitzar martells pneumàtics, radials etc... per treure els acusats resulta difícil de creure que algú que realment es pot deslligar sigui capaç d'aguantar tot això en comptes de sortir pel seu propi peu. El primer mosso (8536) en declarar al judici va dir: "És mentida que no es puguin deslligar". Així mateix, fa esment a l'actitud dels activistes confirmada per tots els testimonis, tant els de la defensa com els de Sacresa, que fa referència a l'absència de tot tipus de resistència.

>> Informació de context

1.La primera sentència

El Jutjat número tres d'Esplugues va condemnar a les primeres vuit persones jutjades a pagar tres euros durant 45 dies per una falta de desobediència. La petició fiscal era de 40 dies i el jutge degà dels jutjats d'Esplugues ha augmentat la condemna vulnerant el principi acusatori que regeix tot procediment penal. De la resta de càrrecs les vuit encausades han estat absoltes, però la sentència les condemna a pagar solidàriament una responsabilitat civil que es determinarà en execució de la sentència i que serà com a màxim de 44.000 euros. Les advocades de la defensa han anunciat que aquesta valoració dels suposats perjudicis no s'ajusta als requisits legals i no té correspondència amb la condemna per desobediència. També les condemna a pagar les costes públiques del judici. Encara no s'han fet valoracions de la sentència però els activistes interposaran recurs d'apel·lació en els propers dies. L'empresa ja ha fet el seu recurs doncs no li sembla suficient la condemna.

2.Els judicis amb Sacresa

De moment la promotora immobiliària reclama 98.000 euros per danys i perjudicis per les dues accions jutjades al maig (44.000 i 36.000 euros) i la manifestació d'octubre de 2007 (18.000 euros). Faltaria saber la quantitat que reclamen al judici fixat pel 18 de novembre referent al tercer dia d'accions on 23 persones han de ser jutjades.

En les dues valoracions que han presentat pels dos judicis ja realitzats diuen que 62 treballadors i 32 màquines van estar aturades les dues jornades laborals senceres. Només actualitzant preus i ajustant hores sense valorar si 32 màquines estaven aturades ens dóna que la suposada pèrdua és de 25.500 euros cada dia. Això és respectant els seus números, la qual cosa, pot quedar desvirtuada ràpidament amb 4 proves fotogràfiques o vídeos.

I no és l'únic judici que ens espera per denunciar l'especulació urbanística i la corrupció política a Esplugues. Unes 60 persones esperem el judici per més de 200 causes judicials fruit de les diferents accions de protesta dels darrers 4 anys (http://www.moviments.net/noalplacaufec/?p=394).

>> Actualitat de les obres

La mobilització popular i els contenciosos judicials que recolzen diverses associacions veïnals i federacions de Catalunya han ajornat l'inici d'obres des de que va ser aprovat per l'Ajuntament d'Esplugues el juny de 1991 fins a l'estiu de 2007. Així les obres del pla Caufec avancen des de fa un any per molt que Alnus-Ecologistes de Catalunya hagi denunciat el juliol passat que les màquines excavadores estan destruint massa vegetal en zona protegida del parc de Collserola inclosa dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000. El soterrament de les línies d'alta tensió que travessen el sector és la justificació del projecte urbanístic i en aquest sentit s’estan fent les rases per instal·lar la galeria que conduirà els cables elèctrics fins a la subestació elèctrica de L'Hospitalet de Llobregat on aquest mes d'agost han desallotjat unes famílies que s'havien instal·lat als voltants en barracots d'autoconstrucció. Paral·lelament s'estan definint i asfaltant els nous vials i parcel·lant el sector mentre l'accessibilitat a la zona es veu afectada pels constants canvis de recorregut. Com ja és tradició a Esplugues, una vegada s'inicien les obres d'un projecte urbanístic comencen a arribar modificacions. En el ple municipal de setembre el govern del PSOE ha aprovat la concessió de la llicència a Caufec que augmenta 12.000 metres quadrats el sostre dedicat a centre comercial a més dels 14.900 que ja tenien. Precisament aquesta limitació fruit d'una nova llei de la Generalitat de 1996 va obligar a dissenyar un nou projecte que reduís el centre comercial.

Més informació:

www.noalplacaufec.net ::

paremoselcaufec@rusc.net :: telf 685 269 787

Mira també:
http://www.noalplacaufec.net

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat