Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
24 set 2008
Article d'opinió a L'ACCENT 138
Quan dic "els intel·lectuals", no em refereixo pas a aquesta gonorrea social que envaeix els espais radiofònics, televisius i de la premsa escrita, i parlen en nom d´un partit, en nom d´una ideologia oficial, en nom de les directrius que marca la caixa, la patronal, el tribunal i algun animal més. Si ho mirem amb perspectiva actual, un "intel·lectual" és el mateix que un "polític", un mercenari que ven idees en les quals no creu si no hi ha diners pel mig. Fins aquí crec que no he dit res de nou.

Els intel·lectuals de què vull parlar són aquells qui volen fer veure que no ho són, que són gent normal, de confiança. D´aquests en troben un a cada poble, a cada barri, als casals, a les assemblees, fent la Moritz als cafès, dinant als "restaurants del rotllo" (francament, una idea una mica Gaixample). La seva vida és implacable: opinen molt perquè llegeixen molt, malparlen força de la iniciativa d´altri, s´acosten molt als més joves, car són impressionables i sensuals. Són els més treballadors el primer de maig i els més segadors l´11 de setembre, però no celebren gaire ni el 8 de març ni el 28 de juny. Com que llegeixen La Vanguardia a la tassa del vàter, fan ferms dictàmens de política autonòmica, i fins i tot potser han votat -potser per correu i d´amagat, si són de comarques- a les eleccions autonòmiques. Molt abans que ERC, volien votar "Sí" a l´Estatut per no votar el mateix que el PP. Quan han de donar la cara, es troben malament o tenen pana amb el cotxe. Aleshores la Guàrdia Civil fotografia i cita a declarar el noi que els ha hagut de substituir. I ells organitzen, parlen, dictaminen, orienten, il·luminen, van al Burger. Com que són catalans, tot sovint s´emmirallen en basc. Blai Bonet, poeta amic i geni català, en diria: "Com que no ´eren´, com que eren pràcticament res, just tenien ´figurera´. I mira, els deixaven ´figurar´… Haver de figurar és literalment l´infern real dels qui no tenen voluntat ni coratge de ´ser´… No tenien coratge, voluntat ni decisió de tenir autoritat per si mateixos. L´autoritat pròpia de tot home li ve donada, a qualsevol home, per la pràctica diària de la veritat i de la veracitat".

S´emmirallen en basc. Fan l´anàlisi política de la situació basca. Talment com l´endemà de la Diada la van fer a les barres dels locals, dels barets, dels "restaurants del rotllo", perquè havien anat de dalt a baix de la manifestació, i havien fet fotos per penjar-les al blog, etc. Els nostres intel·lectuals, els intel·lectuals EI, els IEI, fan veure que es preocupen pel que passa a Euskal Herria, perquè el somni basc és més lluent que el somni català, perquè parlar dels bascs fa moda i fa cultura, fa condret, vull dir: fa semblar condret. Blai Bonet: "L´infern és ser un porc, saber-ho / i veure´s tractat com un home digne. // L´infern són les relacions públiques, / l´amar just legal. / L´infern és la dignitat negociada." Fa l´efecte, però, que molts IEI no paren gaire esment al fet que l´argolla que ens lliga i ens separa a nosaltres és la mateixa argolla que lliga i que separa el poble basc. Als IEI els agrada dir que il·legalitzant ANB i EHAK han il·legalitzat un gruix de població equivalent a la població de Palma. Però quan seuen a les sales de reunions amb altres IEI, no els agrada que els prenguin per bascs. A ells no els preocupa la il·legalització, perquè ells es mouen en legalitat, perquè fan comptes legalitzar l´esquerra extraparlamentària, perquè tenen la idea de dur-la al Parlament. En una paraula, tenen la idea de dur-la cap a Espanya. Els IEI no fan la lluita, gestionen la pau. Blai Bonet tenia ben clar què era una lluita: "La tragèdia etarra i la novella i mala d´entendre revolució dels adolescents bascs al carrer són una guerra i han de ser vistes i viscudes com una guerra, en lloc de ser vistes i tractades com una banda de delinqüents comuns". I no li tremolava la veu quan havia de parlar de terrorisme: "Ja no hi ha terrorisme més dur que el terrorisme de la hipocresia legal". O de la llei: "A Occident, la llei és feta des d´un vell call immoral estant, i, en una multitud particular de casos particulars, el senzill fet de l´aplicació de la llei és un groller acte hipòcrita".

I no he dit res de Blai Bonet. És un poeta. Un poeta no és aquell qui fa lleteradetes d´amor. Un poeta no és un intel·lectual, no escriu bajanades en un blog ni comenta l´actualitat mediàtica: es dedica a fer d´oposició al poder. Un poeta com Blai Bonet sap que "ser súbdit és incompatible amb la dignitat". També sap que "l´home no és culpable. Culpables només ho són els papes i els legisladors". El PSOE ha enviat tres-cents mil "súbdits" a la clandestinitat. Com ho entomarem des de Catalunya? Enviant un altre partit al Parlament espanyol de Catalunya? Demaneu-ho als IEI. En teniu un a cada bar, a cada restaurant. Parlen de franc. O ho fan veure.

CARLES REBASSA, poeta
Mira també:
http://www.laccent.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
24 set 2008
el dia que la poesia en catala sigui aixo

http://www.poesiasalvaje.org/

o aixo (Amiri Baraka)

http://www.youtube.com/watch?v=k5mBGE--MtQ

http://www.youtube.com/watch?v=DQdnKuhpcpo


i no aixo

http://www.relatsencatala.com/rec/Controller?rp_action=view_relats_categ

deixarem de ser un pais de capullos i capulles fabricadors de rodolins pujalsians i el vers de Nadal repetit cent mil vegades

la "cultura" és una merda ("com acabar d'una vegada per totes amb la cultura" Woody Allen fa 35 anys)
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
24 set 2008
De veritat, agraeixo a en Carles Rebassa aquestes paraules, que es pero que tinguin eco, rssonància i respostes. Sisplau, quan ens desfarem de la ceguera que ens impedeix veure els trepes que ens envolten, els maniqueus que ens venen flors de plastic!
Ja prou de tan columnista i blocaire, vull treballar amb persones valentes i compromeses, de principis i de cor, no de paraula i jocs de paraules en columnes estúpides i hipòcrites. Lloant els uns, lloant els altres, tirant-se flors en tot moment. Brrr! Quina angúnia! En els darrers temps s´han multiplicat en excés. Mreu sino llibertat.cat...
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
25 set 2008
la lluita només té sentit quan és col·lectiva. criticar d'aquesta bruta manera a companys que intenten analitzar la realitat per poder accionar de manera més efectiva només pot ser propi de l'ànima que tan sols busca sentir-se única per sentir-se realitzada però que, en el fons, no té cap interès real en el canvi social profund. allò que els clàssics en deien "petit-burgès".

els únics, purs, solitaris i perfectament complets no han fet mai la revolució.
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
25 set 2008
El dia que decideixis guarir-te de la teva ignorància potser deixaràs de dir ximpleries
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
25 set 2008
Exercir l'autocrítica no ens ha de fer cap mena de por, vergonya ni complexe...no a la majoria de la militància. I més i tot, quan es fa com en aquest article és tot un gust. Qui es reconegui en l'article, a qui li cogui: talquistina i reflexió.
Repeteixo, autocrítica i més autocrítica...i que la Història no ens agafi amb els pixats al ventre, oi?
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
25 set 2008
...que s'ho rasqui.
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
26 set 2008
Em sembla que el Rebassa aquest té un cacau mental que fa por. O critiquem els que s'emmirallen en el conflcite basc o critiquem els que van d'intelectualillos. Que no són els mateixos, Rebassa!

bona nit macu!
sobre intelectuals i EH
26 set 2008
...ara està de moda que els intelectuals vagin de dretes, sotenent les seves tesis i donant-lis suport...anar de revolucionari queda com una cosa del passat, l'adulescència dels nostres dies, cosa de nostalgia, inclús lo de progre que fins fa ben poc era molt contemporani ha quedat en un no res, cosa de poc prestigi... babaus...però ben mirat no és pas d'extranyar que això passi, "l'esquerra" te les bases del pensament molt clares, i el debat només gira entorn a les multiples lectures que s'en fan desde dins seu, sense aportar res de nou en quan a pensament...però la dreta es troba sense una base ideològica ferma ja que el seu feixisme-capitalista no té futur ara pretenen vendre un feixisme-revolucionari del qual diuen mai han marxat però que aleshores haurem de definir com una cosa desafortunadament desintelectual...

...la introdució de Euskal Herria en el fil del debat no l'he entès...
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
26 set 2008
Les veritats fan mal. I el nostre moviment d'alliberament calen moltes més veritats com aquestes per fer-nos entendre que ja n'hi ha prou de façanes i perspectives pseudo-revolucionàries.

Cal dir les coses pel seu nom. I si no us agrada, poseu-vos-hi fulles, que ara és tardor i en cauran un munt.
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
26 set 2008
Molt bonic, aquest relat de tòpics. Però la realitat diu que si mirem per exemple a Poliblocs, tota la gent que té blocs i hi surt llistada treballa dia a dia al seu municipi, fent feines poc agraïdes i vistoses.

I sobre la introducció del tema basc en el relat, és d'un esperpent patètic. Poeta, si vols suïcida't tu (que això ja us va), però no pretenguis que es suïcidi el conjunt de l'Esquerra Independentista.

Per cert, ara en comptes de ponències amb anàlisis de cojuntura i documents polítics, tindrem sonets?
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
27 set 2008
Vaja, un que s'autonomena intel·lectual...bé company, una mica d'humiltat si ets o no un intel·lectual ho decidirem la resta, no trobes? Voldria fer-te un parell de reflexions sobre el que acabes d'escriure, sense entrar a valorar el to groller i la xavacaneria que desprens. Dius: "Però la realitat diu que si mirem per exemple a Poliblocs, tota la gent que té blocs". Per sort,la realitat supera els blogs! I la gent que no te blogs? i la que no te papers? i la que no te feina? i la que no te casa? i...El dia que entri dins un locutori i m'hi trobi a la gent consultant els poliblocs et donaré la raó.
En segon lloc, el que tu anomenes "tema basc". M'emmirallo, sense complexes, al procés d'alliberament d'Euskal Herria i crec que en Carles Rebassa fa referència a l'emmirallament interessat, intencionat, dels qui utilitzen l'exemple del procés basc per vestir de radicalitat propostes electorals. És la idea del "nosaltres a les eleccions, com els bascos". Hem optat per la via electoral i haurem de tenir en compte que el sostre d'això que li diuen democràcia és ben baix. Si "nosaltres com els bascos" haurem de ser capaços de veure que Euskal Herria és més que una proposta electoral: és un sindicalisme nacional de referència, és una base social cohesionada sota un projecte polític sense concessions...què som els Països Catalans? Mirem Euskal Herria i veiem el dit però mai la Lluna.
Personalment no aposto per la via electoral i ho plantejo com a crítica, no pas com un atac. Per tant que no s'ofengui el company que diu que és un IEI i que no torni a perdre la compostura. El dia que la gent dels locutoris dels que et parlava pugui votar, el dia que a més vulguin fer-ho i el dia que amés a més vulguin donar el volt per a les nostres candidatures et donaré la raó.
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
27 set 2008
que fas classes a alguna ACADEMIA de paraules dissecades tu??

Com que en fa d'anys que segueixo la poesia d'aquest pais, et dic el que em dona la gana, pedantorro pixatinters

i et repeteixo, el dia que en aquest pais es faci i es llegeixi poesia com la del Amiri Baraka, un paio que te cap a 80 anys, en parlem

(els Beatles i el Frank Sinatra fa decades que van deixar de tocar i dels Pistols tampoc queda res, per a la teva informacio ACADEMICA)
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
27 set 2008
o pots il·luminar-me tu amb quelcom de l'Academia del mot correcte, pulit, transcendent! ai las!
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
28 set 2008
Maco, maco nene, bonic, tranquil , no et sulfuris, Amiri Bankara és el millor , tu ets el campió, maco,bonic, pren-te la pastilleta de color rosa que et poses molt pesadet quan tens el mono.
Per cert de poetes brutals a Catalunya en tenim un bon grapat: Miquel Bauçà, Blai Bonet, Brossa, Guillem d'Efak, Vicent Andrés Estellés, Palau i Fabre i com no el company Rebassa. No bonic no ploris Amiri Baraka és el millor.(Baraka és de Barakaldo?)
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
29 set 2008
Doncs en aquest article el seu autor també va d'intel·lectual, també tira floretes a d'altres companys, també parla amb ínfules de veritat absoluta i també pixa fora de test sobretot amb el tractament surrealista del tema basc.

Està clar que el món està ple de capullos, de prepotents que es creuen amb la capacitat de dirigir a les masses, de saber quin és el veritable camí per tots, que agafen els moviments i ja fan anàlisis on ells es veuen a la cúpula i la resta remant per portar-los a l'estrellat, que es fan dir intel·lectuals i si diuen que no és perque així quedes millor, però no es pot fer una caricatura de res quan caus en els mateixos paranys del que estàs caricaturitzant com fa el tal Rebassa.
Re: Blai Bonet, els intel·lectuals, ANB i EHAK
01 oct 2008
poster no és molt clar, però jo diria que le tema basc el treu en el sentit que diu comentari del 27 set 2008 11:20:27

a mi em smebla un article interessant, com a mínim, tot i l'estil contundent del poeta... ja ho tenen això, en tot cas una manera menys avorrida -i ben càustica- de dir les seves opinions, que són d'ell i no pretenen parlar en nom de ningú més

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more