Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: antifeixisme
Barrabasadas
16 set 2008
Qui demanen âtancar feridesâ? estan demanant tancar la història, la seva pròpia història còmplice en la massacre de la Guerra Civil i l'horror de la dictadura. I el pitjor de tot és que estan emparats per una Església amb tanta vigència i poder com aquella que beneïa els afusellaments en les tàpies dels cementiris
Fos.jpg
Fa alguns dies el jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, atenent les peticions de vuit Associacions per la Recuperació de la Memòria Històrica, ha cursat una providència sol·licitant tota la informació sobre els afusellats i desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Per a elaborar aquest cens, Garzón, s'ha dirigit principalment als arxius dels ministeris de Defensa, Cultura i Interior, així com als ajuntaments de Madrid, Còrdova, Sevilla i Granada. Inexplicablement, queden fora de la investigació la resta d'ajuntaments més petits (tant peninsulars com insulares) però no per això amb menys indicis d'allotjar en els seus arxius esborronadors xifres d'execucions i soterraments en fosses comunes.

Per a donar un petit exemple (i això els historiadors honests ho saben molt bé) podríem acompanyar a la columna del Coronel Yagüe, que, al comandament de tropes legionarias, va afermar la revolta feixista a Sevilla i es va dirigir, via Extremadura, (que les seves dues províncies van quedar convertides en gegantescs cementiris) cap a Madrid. Entrevistat pel periodista nord-americà, John T. Whitaker, sobre la massacre que anava deixant al seu pas va tenir una resposta fart expressiva sobre els presoners: âClar que els afusellem. Què esperava? Suposava que anava a dur 4.000 vermells amb mi mentre la meva columna avançava contrareloj? Suposava que anava a deixar-los solts a la meva esquena i deixar que tornessin a edificar una Badajoz vermella?â?. Aquesta era l'ètica militar d'aquest personatge laureado pel colpista Franc.

També, la providència del jutge Garzón demana la âcol·laboracióâ? de la Conferència Episcopal Espanyola sol·licitant l'accés als llibres de difunts en les gairebé 23.000 parròquies espanyoles i, en primer lloc, l'obertura del registre de morts republicans en la Vall dels Caiguts on, segons el seu abat, estan registrats 34.000 morts.

Altre oblit de Garzón per a elaborar aquest dolorós cens ha estat, al meu entendre, no furgar en els arxius tant de la Direcció general de la Policia com de la Guàrdia Civil. Ãs segur que de les diferents comandàncies o comissaries centrals d'aquests cossos poguessin sortir moltíssimes dades o âindicisâ? del que es va fer amb els âadeptes a la rebel·lióâ? (així denominats qui van defensar la legalitat republicana) i del parador dels milers i milers de lluitadors pel restabliment de les llibertats democràtiques, massacrats durant 40 anys de dictadura. Lluitadors titllats de & ldquo;desafectos al règimâ? i, per tant , víctimes de la brutal repressió franquista. I és que Espanya sua sang. Segueix suant sang i assassinats impunesâ¦

Davant aquesta decisió de Baltasar Garzón s'han aixecat moltes veus crítiques. I ens diuen els âcríticsâ? que aquesta mesura no ajuda a & ldquo;tancar les feridesâ? de la Guerra Civil i la dictadura assassina. Com si aquests âcríticsâ?, hereus polítics del genocida, no sabessin que les ferides no es tanquen amb una capa d'oblit. Per a tancar ferides primer cal desinfectar-les i sajar fins a on sigui necessari; treure a la llum pública la pus de la història d'aquest país que es troba enterrada de la manera més abjecta i vil.
Una vegada s'hagi sajado fins a la profunditat necessària, una vegada s'hagin destapat totes les fosses comunes, una vegada surtin els morts amb la dignitat i el reconeixement merescut, una vegada s'hagin assenyalat responsabilitats i responsables del genocidi⦠podrem parlar de âtancar feridesâ?.
Ãs tremendament obscè i indecent que es vulguin âtancar feridesâ? taponándolas amb la desmemoria, amb tones de terra que cobrixen tantes mirades d'espanto, tants crits de dolor i tants gestos d'impotència apagats, sufocats per l'impacte sec d'uns fusells assassins.

Qui demanen âtancar feridesâ? estan demanant tancar la història, la seva pròpia història còmplice en la massacre de la Guerra Civil i l'horror de la dictadura. I el pitjor de tot és que estan emparats per una Església amb tanta vigència i poder com aquella que beneïa els afusellaments en les tàpies dels cementiris. Això els dóna fortalesa per a justificar els seus crims però els nega la pau de les seves pròpies consciències, si és que alguna vegada la van tenir.

En aquests dies de darrere, una d'aquestes veus âcrítiquesâ? amb la mesura del jutge Garzón ha estat la del supervivent âtiranosaurioâ? de la nostra història més negra i recent. La veu d'un mequetrefe camaleó que ha vist com la seva col·laboració amb un règim tiránico era rentada per la pusilanimidad política del postfranquismo.

Parlem de Garrotxa. El âil·lustreâ? majordom del feixisme espanyol, el qual va compartir Consell de Ministres amb Carrero Blanc (feliçment elevat al cel com màrtir de la seva pròpia croada), amb Muñoz Grans (altre militar africanista), amb Camilo Alonso Vega, etc. Aquest âRasputínâ?, expert a confeccionar âdossiers de la mortâ? com el de Julián Grimau (membre del PCE executat gràcies a el & ldquo;historialâ? que li va preparar Garrotxa) o els dels anarquistes Francisco Granats i Joaquín Delgado, també assassinats.

Aquest Garrotxa, âdemòcrata de tota la vidaâ? i Ministre de la Governació en l'últim govern d'Arias Navarro, el & ldquo;carnicerito de Màlagaâ?, i, per tant, responsable de les tragèdies que va sofrir el poble espanyol, i molt especialment el País Basc, en l'any 1976. Aquest âdemòcrata falangistaâ? per devoció que va ordenar disparar foc real contra els treballadors a Vitòria, el 3 de març de 1976, amb el resultat de quatre obrers i un estudiant assassinats; amb altre obrer mort més, uns dies després en Basauri i altres dos morts més, que no cessen, en els successos de Montejurra (Navarra) en aquest fatídic any de 1976. Aquest tétrico personatge que es va envoltar perquè en sigueu custodis personal d'un equip de matones, comandados per un pròfug argentí, Roberto Almirón, un dels caps de la Triple A (Aliança Anticomunista Argentina), acusat d'assassinat en el seu país.

Aquest personatge sinistre, Garrotxa, critica al jutge Garzón per la seva decisió d'elaborar un cens dels afusellats i desapareguts. Adduïx que âde l'altre costat va haver moltes més barrabasadas, com és obviâ¦â?. I ens està cridant imbècils, està insultant la memòria col·lectiva d'un poble que encara clama pels seus desapareguts. I parla amb la fatxenderia pròpia del falangista que se sap protegit per la tela d'aranya que la seva mentor, Franco, va teixir perquè els crims quedessin en la més absoluta impunitat.
Que va aquest trilero de la política quan ens parla de âbarrabasadasâ?? La primera i única barrabasada que es va cometre en aquest país va ser el propi cop d'estat contra un govern legítim i democràtic, la II República. Una barrabasada que va costar un milió de morts en una Guerra Civil que durant tres anys va dessagnar al poble espanyol i al que va seguir una llarg nit de 40 anys de dictadura en la qual aquest falangista va tenir un destacat paper. Un paper que es va traduir en morts, repressió, tortures, presó i exili.

La providència del jutge Baltasar Garzón està perfecta per a retornar a les víctimes la seva dignitat i reconeixement i als seus familiars la tranquil·litat i assossec de retrobar-se amb ells encara que només sigui a través d'una làpida, d'una tomba familiar.

Garzón ja ha intervingut en casos de genocidi similars a l'espanyol (Argentina, Xile, Guatemala, etc.) amb la diferència que en aquests casos l'exigència judicial també ha buscat responsables (amb nom i cognom) dels assassins. Per quins aquesta âllei de punt finalâ? a Espanya?

Ni oblit ni perdó. Justícia.

LQSomos. Agustín Mora. Setembre de 2008.
Más articles de l'autor
Mira també:
http://www.loquesomos.org
http://www.loquesomos.org/lacalle/Autores/AgustinMora.htm

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat