Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats
> Comunicat del SEPC davant l'inici del curs acadèmic
15 set 2008
Curs 2008/2009, davant dels reptes coneguts, respostes cap a l’ensenyament que volem

Els estudiants dels Països Catalans fa temps que hem hagut de fer front a una dinàmica impulsada pels Estats espanyols i francès que imposa un nou model d'ensenyament basat en la mercantilització i la privatització de l'educació, així com en la desprotecció de la llengua catalana. El Procés de Bolonya, que després d'anys de discurs teòric, comença a ensenyar les seves urpes a través de les seves primeres aplicacions i del desplegament de lleis com la renovada LOU, la LUC o la Llei d'Autonomia universitària francesa, la proposta de Llei d'Educació de Catalunya i el Decret de Batxillerat al País Valencià, en el cas de secundària, són els principals pals de paller que basteixen aquest model neoliberal.
Aquesta és la realitat coneguda per la majoria d'estudiants del nostre país ara que comença el nou curs lectiu, el 2008-2009. La situació de precarietat de l'ensenyament públic català es pot constatar en qualsevol estadística oficial europea. Som a la cua en tot, i d'això en són responsables tant les estructures polítiques estatals com les autonòmiques o regionals que en lloc d'apostar per un model d'ensenyament públic i per a tothom, segueixen les dinàmiques economicistes que perpetuen, entre d'altres aspectes, un sistema d'ensenyament elitista, patriarcal i mercantilista. I mentrestant, l'alumnat continua sense poder dedicir quin és el model educatiu que vol.

Des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) som conscients, però, que aquesta realitat no és inimmutable. Sabem que si seguim treballant des de la base, a través de les assemblees als instituts i universitats serem capaços de donar, com ja fa temps que fem, una resposta clara, concisa i amb capacitat de transformació davant del negre present i, encara més fosc horitzó, que se'ns presenta a l'actualitat. Des del SEPC, doncs, seguirem bastint propostes durant tot el curs per tal de transformar la realitat més propera que ens envolta sense creure, però, en cap cas, que els centres d'ensenyament són illots aïllats dels conflictes de la societat.

A tall d'exemple, enguany el SEPC ha estat protagonista de diverses lluites arreu del territori per defensar el poc que queda de públic en aquest sistema educatiu. Les mobilitzacions contra la LEC, l'oposició frontal a la supressió del batxillerat nocturn, la lluita contra l'aplicació del nou Espai Europeu d'Ensenyament Superior, l'oposició frontal a la privatització de l'aparcament de la URV o la democratització de l'aplicació de l'EEES a la UdL i l'evidenciació del seu rebuig són la materialització d'una lluita creixent contra un neoliberalisme salvatge que ha decidit acabar amb l'ensenyament com a dret, tal i com el coneixem avui dia.

Es així, com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, amb nuclis de treball actius a les universitats públiques i a desenes d'instituts d'arreu dels Països Catalans, aprofita l'inici d'aquest nou curs per reafirmar-se en la seva lluita diària contra el sistema educatiu que a poc a poc se'ns ha intentat imposar i es compromet a seguir treballant per tal, no només de frenar aquesta imposició, sinó també de projectar i crear un nou model d'ensenyament públic que garanteixi la qualitat i el pensament crític, que sigui enfocat cap a les necessitats reals de tota la societat, que no reprodueixi els rols discriminatoris de gènere existents i que consolidi el català com a llengua d'ensenyament i de ciència arreu del nostre país.

Així doncs, davant de l’inici del nou curs acadèmic 2008/2009, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) vol mostrar la seva preocupació per l'estat en el qual es troba inmersa l’educació secundària i superior arreu dels Països Catalans, alhora que es mostra convençut que l’única manera de transformar l’actual procés de mercantilització, privatització i d’augment de les desigualtats del model educatiu i avançar cap una educació pública, de qualitat, popular, antisexista i catalana continua sent la feina de base i diària en el conjunt dels centres educatius dels Països Catalans.


Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans
Països Catalans, 15 de setembre de 2008
Mira també:
http://www.sepc.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: > Comunicat del SEPC davant l'inici del curs acadèmic
15 set 2008
Moltes paraules, però poques idees...
Re: > Comunicat del SEPC davant l'inici del curs acadèmic
15 set 2008
Moltes idees i praxis..

I sense oblidar els 32 expedientats de la UAB.

Si ens toquen a un ens toquen a tots!
Re: > Comunicat del SEPC davant l'inici del curs acadèmic
15 set 2008
bla bla bla bla
a veure si canvieu el rotllo!!!
més que un sindicat sembleu un ganibet de fer discursos, tots iguals i sense originalitat...

apa salut
Re: > Comunicat del SEPC davant l'inici del curs acadèmic
15 set 2008
Endavant el SEPC!!!!
ENDAVANT AMB LA LLUITA!!!!
Re: > Comunicat del SEPC davant l'inici del curs acadèmic
15 set 2008
Pel que diu de "tots els discursos iguals"... suposo que alguns són més originals i on van dir "digo" diuen "diego"; on deien NO a BOLONYA després diuen bueno, i per no parlar del seu partit-coalició de referència; quan deien no al transvassament, a la MAT, al 4t cinturó, etc. i que han dit després, un cop en el govern?
Re: > Comunicat del SEPC davant l'inici del curs acadèmic
15 set 2008
no feu cas als trolls...
Re: > Comunicat del SEPC davant l'inici del curs acadèmic
16 set 2008
Les paraules d'en maradona sempre son bén rebudes, però em sembla que la coca el fa desvariejar.
Sindicato Sindicat