Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
Carta de comiat a Van Walsum
13 set 2008
Per què no diu vostè les coses com són? Per què no aparta tota aquesta palla del seu discurs i se centra en la veritat? És simple, Sr. Walsum, n'hi ha prou amb centrar-se en la idea principal, en no desequilibrar la veritat, a mostrar valor per a reconèixer el que és de justícia i, si no, a dimitir amb honor abans de vendre's al millor postor
080428feature2photo.jpg
La ingènua franquesa i el suposat alleujament de consciència política del ex representant personal del Secretari General de Nacions Unides per al Sàhara Occidental, Peter Van Walsum, encara que més aviat ho ha estat per al Marroc, posició que després de tres anys d'ocupar el càrrec va decidir prendre perquè, segons ell, "si el Consell (de Seguretat) hagués estat disposat a imposar una solució (…)", la seva anàlisi hagués estat diferent, li ha dut a expressar opinions tan subjectives com contradictòries que ens hem vist obligats a respondre-li al mateix temps que a preguntar-li, perquè és tal l'embullo i els despropòsits que arriba un a pensar si la seva veritable intenció no haurà estat la de confondre al que no sap, enganyar als quals van confiar en la seva labor i desprestigiar encara més si cap a l'ONU, criticant la passivitat d'aquesta organització al no aplicar les seves pròpies resolucions referents al dret inalienable del poble saharaui a la seva autodeterminació.

I és que a hores d'ara de la seva vida, i despu és d'haver-se desacreditat a si mateix i haver mancillado el seu prestigi públicament amb una incoherència pròpia d'un novençà fàcilment manipulable, no pot justificar el seu treball nedant en aigües turbulentas mentre reconeix que la legalitat està de part del POLISARIO, és a dir, del poble saharaui, però que El Marroc es mostra més implacable i és gos faldero d'algun membre permanent en el Consell de Seguretat.

Per què no diu vostè les coses com són? Per què no aparta tota aquesta palla del seu discurs i se centra en la veritat? És simple, Sr. Walsum, n'hi ha prou amb centrar-se en la idea principal, en no desequilibrar la veritat, a mostrar valor per a reconèixer el que és de justícia i, si no, a dimitir amb honor abans de vendre's al millor postor. Això, Sr. Walsum, s'assoleix amb poques paraules, sense necessitat d'explicacions fora de temps; i per descomptat, amb coherència i claredat absoluta.

El " problema del Sàhara", no és complex Sr. Walsum, encara que si llarg, sobretot per al poble saharaui, que en aquests 33 anys d'exili ha vist morir a molts dels seus fills, néixer a uns altres en terres que no són seves i estan cansats d'escoltar a persones com vostè que els diuen que "gens canviarà". Perquè les coses canvien, només basta que un vulgui i el poble saharaui vol. Vol tornar a la seva llar, vol tornar i créixer en la terra dels seus avantpassats, vol viure en llibertat amb un Estat sobirà i democràtic, vol decidir el seu futur i que es respectin els seus drets com éssers humans i com poble amb identitat nacional. I quan un poble vol, i se sap en el seu legítim dret, Sr. Walsum, li asseguro que gens li farà retrocedir, pel que és una ofensa i un menyspreu al nostre poble insinuar que "si el POLISARIO renunciés a la independència total contaria amb un gran suport internacional". Quina part de tot el que ha vist en aquests tres anys no ha entès? Perquè fins a la data són més de vuitanta els països que reconeixen a la RASD (República Àrab Saharaui Democràtica), centenars d'associacions a Espanya i altres tantes en la resta del món. El poble saharaui, i per tant el POLISARIO, compte amb un gran suport internacional en la seva lluita pacífica per la independència total. Cap país del món ha consentit admetre la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental.

El conflicte del Sàhara no és insoluble Sr. Walsum, el que passa és que fa mancada valor per a admetre que El Marroc es burla de la Comunitat Internacional, de les Resolucions d'o­nU, i que la seva proposta d'autonomia, a més d'inadmissible, no és més que una tapadora per a desviar l'atenció de la greu violació dels drets humans que el poble saharaui en els Territoris Ocupats duu patint des de la invasió marroquina i per la qual existeixen els Campaments de Refugiats i milers de desplaçats saharauis en el món.

Si les instàncies internacionals manquen de força executiva, com vostè declara, per a l'aplicació de les seves resolucions, és un problema afegit que afecta al poble saharaui i a tots els pobles del món; a més de la summa gravetat que això significa, per la indefensió a la qual ens veiem exposats i la frustració davant la labor que haurien de desenvolupar, que té com fi la pràctica dels seus dictàmens. La debilitat de Nacions Unides esgota, però no és raó suficient per a claudicar davant l'invasor genocida i renunciar al nostre dret a la lliure determinació.

El Marroc sap molt poc de diplomàcia i molt de prostitució política, o el que és el mateix la" real politique". Si espera que el poble saharaui rendeixi homenatge a semblant govern invasor i criminal, és que ha perdut vostè el judici o ja té la jubilació assegurada amb la mansió que li espera a Tànger, en el mateix carrer en la qual es troba la del Sr. Pérez de Cuéllar.

El poblo Saharaui ja ha perdut molt, a altre tant ha renunciat i encara segueix la seva lluita amb les millors armes de les quals es pot disposar, la veritat, la legalitat i el seu desig infrangible a ser un poble independent i lliure.

Cert que alguna cosa ha de canviar: que l'agressor deixi d'agredir, que l'invasor retorni el que no és seu i que la llei imparteixi justícia. Ja procurarem que el que venja es faci bé.

Per un Sàhara lliure,
LQSomos. Salka Embarek. Setembre de 2008.
Blog de l'autora

Notes relacionades
Mira també:
http://www.loquesomos.org
http://www.loquesomos.org/lacalle/tuopinion/Sahara30anosbastan.htm

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat