Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
[CJC] Davant el canvi de govern del Paraguai
27 ago 2008
El passat 15 d´agost, en el marc de la presa de possessió del President de la República de Paraguai, Fernando Lugo Méndez, escollit democràticament a les eleccions del 20 d´Abril de 2008, una delegació de CJC-Joventut Comunista ha assistit, convidats pels companys i companyes del P-MAS (Partido del Movimiento al Socialismo), a aquest moment de canvi en la història del Paraguai.

Aquest nou govern, encaçalat per Lugo, comporta un gir cap al progrés promogut per la "Alianza Patriótica para el Cambio", un gran pacte electoral i de govern que agrupa des de liberals fins a comunistes, per tal de superar la contradicció principal, el govern del Partido Colorado. Amb aquest canvi, es deixen enrere 61 anys de feixisme, primer de mans del dictador Stroessner i posteriorment de dictarura encoberta, en mans sempre del mateix partit, caracteritzats per desaparacions, assassinats, tortures i brutal repressió contra qualsevol resposta del poble. A més, una estructura estatal totalment corrupta ha situat el Paraguai com a tercer país més empobrit d´Amèrica Llatina.

A l´acte de presa de possessió, celebrada en sessió parlamentària a la ciutat d´Asunción, han assistit nudrides representacions de partits i caps d´estat d´arreu, encapçalades per Hugo Chávez, Inacio Lula da Silva, Evo Morales, Rafael Correa, Cristina Kirchner, Michele Bachellet, el Primer Vicepresident de Cuba, José Ramón Machado i el Princep d´Astúries, Felip de Borbó.


Davant de tot aquest procés des de CJC-Joventut Comunista:

- Donem ple suport als camarades del P-MAS en els reptes que comporta afrontar les responsabilitats al Viceministeri de Joventut i a la Secretaria d´Emergència Nacional al nou govern del país, així com encoratjar-los a seguir treballant com fins ara a peu de carrer per tal de fer créixer uns moviments estudiantil, obrer i popular forts i combatius.

- Recolzem Fernando Lugo en la tasca de redreçar la marxa del país, obrint un procés de democratització a tots els nivells i assegurant l´accés als serveis bàsics per a tot el poble paraguaià, permetent així una vida digna a totes persones residents, així com la possibilitat de retorn de tots aquells que per motius polítics o econòmics han hagut d´abandonar el país, molts d´ells actualment a Catalunya.

- Esperem l´entrada amb força del Paraguai al procés de Integració Llatinoamericana juntament amb Veneçuela, Equador, Nicaragua, Bolívia, Cuba o Brasil, entre d´altres països que estan en peu de lliuta per aconseguir una Amèrica Llatina unida, lliure i solidària seguint l´exemple de José Martí i Simón Bolívar, sempre respectant els ritmes de cada poble per tal de forjar un front comú antiimperialista que pugui desembocar en procesos de construcció socialista al continent. En aquest sentit, aplaudim els nous convenis de cooperació signats ja entre Lugo i Chávez en els dies posteriors a la presa de possessió.

- Denunciem la presència del Príncep Felip de Borbó com a representant il·legítim i antidemocràtic de l´Estat espanyol, així com el paper desestabilitzador que ha jugat la familia reial a Amèrica Llatina per tal de preservar els interessos de l´oligarquia local.

Comitè Nacional de CJC - Joventut Comunista de Catalunya
18 d´agost de 2008

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [CJC] Davant el canvi de govern del Paraguai
27 ago 2008
M´agrada el tó, estic d´acord amb el contingut, tinc esperançes de que el procés en Paraguay sigui d´esquerres, malgrat tot, però una questió una mica "punyetera", si denuncien la presència d´en princep, ¿per qué no trenca el seu partit germà, el PCC (les CJC sòn les seues joventuts) amb un govern tripartit que, sembla ser, no fa una ruptura aberta ni amb la monarquia ni amb el model socioeconòmic?¿No legitimen la "il.legitimitat" governant sota una constitució monarquica, capitalista, negadora dels drets d´autodeterminació? Queda molt bonic que a les manifestacions portin la bandera republicana (quan hi van, perque ara no s´els veu molt), però després si no apliquen ho que diuen, tot queda molt folclòric.
Re: [CJC] Davant el canvi de govern del Paraguai
28 ago 2008
Trobo molt gràcios això dels "ritmes de cada poble", és a dir que Lula amb tots els seus acords amb l'imperialisme yanki, tots els seus atacs a la classe treballadora brasilenya, totes les privatitzacions....segueix "estan en peu de lliuta per aconseguir una Amèrica Llatina unida, lliure i solidària" ja m'expliquereu com es menja això.

Per cert espero que el "ritme del poble català" no sigui el del tripartit, que és el ritme de les porres dels mossos, les delocalitzacions, les privatitzacions dels serveis publics i la submissió mes absoluta a la monarquia i a Espanya, aquella Espanya negra que segueix governant mitjançant el PPSOE
Re: [CJC] Davant el canvi de govern del Paraguai
28 ago 2008
Per l'Alejandra:
No ens suposa cap contradicció ser la joventut del PCC i ser republicans, al contrari, és una sort poder compartir un projecte polític amb milers d'homes i dones que han lluitat i lluiten per la República.

Pel ritmós:
No estic d'acord amb el què planteges, però he de reconèixer que has donat amb la idea més interessant del comunicat, segurament la que el fa més necessari.

Com hauràs comprovat, abans de sentir a parlar dels ritmes, hi ha dos posicionaments enfrontats dins de l'esquerra: els reformistes que no donen suport als processos socialistes llatinoamericans i els "esquerranosos" que tansols donen suport a aquests processos. Uns i altres miren d'enfrontar les diferents experiències, fent-li el joc a l'imperialisme a llatinoamerica.

Paradoxalment però, tots els subjectes polítics que estan encapçalant els processos de canvi a Amèrica Llatina defensen, com defensem nosaltres, el compromís històric de la Integració Llatinoamericana, doncs la construcció d'un espai cultural, polític i econòmic és la única garantia que tenen aquests paisos (Sobretot els qui van a major ritme) de mantenir les seves conquestes socials i profunditzar-les.

Hem tingut aquesta discussió amb les Joventuts Comunistes de Cuba, Veneçuela, Colombia i Brasil, així com amb el PMAS paraguaià i amb camarades de El Salvador. I estic convençut que la delegació que està en aquests moments participant al primer congrés del PMAS a Paraguai, estarà tenint reunions amb altres subjectes de llatinoamerica en els mateixos termes.

Desconec quines són les teves fonts, però no deixa de ser curiós que els principals subjectes dels processos revolucionaris més avançats (que tu si que deus recolzar) recolzin els processos més retrassats i tu en canvi els menyspreïs.

M'abstinc de parlar aquí la realitat de Catalunya, doncs el debat sobre la integració és prou enriquidor com per mereixer un fil propi.

Salut!
Re: [CJC] Davant el canvi de govern del Paraguai
28 ago 2008
No, si la contradicció no és ser les joventuts del PCC i ser republicans, sinó ser republicans i estar a un govern que no questiona la monarquia existent, la de ser comunista i formar part d´un govern que garantitza i potencia el poder de la burguesia, la de reclamar el dret d´autodeterminació i gestionar un estatut sota la bota de la constitució centralista.
Sindicat Terrassa