Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
FESTIVAL SURPAS (Cultura Lliure i Popular) a Portbou del 18 al 21 de setembre
15 ago 2008
Arriba la primera edició del FESTIVAL SURPAS (Cultura Lliure i Popular) a Portbou del 18 al 21 de Setembre (http://festivalsurpas.org) . El Festival SURPAS agrupa una sèrie d’artistes de la frontera europea (Finlàndia, Granada) i d’altres de Catalunya i els situa a la vella frontera catalana (Portbou) amb uns objectius en comú. Totes les activitats són gratuïtes.
Postal.jpg
Arriba la primera edició del FESTIVAL SURPAS (Cultura Lliure i Popular) a Portbou del 18 al 21 de Setembre (http://festivalsurpas.org) . El Festival SURPAS agrupa una sèrie d’artistes de la frontera europea (Finlàndia, Granada) i d’altres de Catalunya i els situa a la vella frontera catalana (Portbou) amb uns objectius en comú:

•     Potenciar una nova manera de crear, difondre i exhibir la cultura a partir de les llicències lliures (copyleft).
•     Destronar la idea de l’autor únic per a revalorar la creació col·lectiva i en xarxa.
•     Agrupar les formes culturals més tradicionals amb les més contemporànies per l’ús que fan de les noves tecnologies a partir d’uns plantejaments comuns de la cultura.
•     Fer de la cultura quelcom que transmet valors i idees, però alhora com una festivitat que va més enllà de generacions, gèneres, països i formats. I també de les capitals.
•     Buscar el debat sobre els temes més urgents de la cultura actual a partir de la figura de Walter Benjamin i buscar opinions més enllà de les icones culturals ja institucionalitzades.

Per a aconseguir tot això en el Festival es podran veure les següents activitats:

•     Música transfronterera amb: Ismo Alanko & Teho (Finlàndia/ Rock Alternatiu), Marc Egea (Sant Pol de Mar/ Viola de roda, loops, veu) Face Retama (Granada, Finlàndia/ Flamenc-tradicional finlandesa), Ix (València/ Post-folk), One plus one (Madrid/ Rock Instrumental experimental), Hiperpotamus (Madrid/ Rock Progressiu a capel·la), Arhtur Caravan (València/ Pop rock), Gregorio (Barcelona, Finlàndia, Madrid/ Crit gregorià), Fina la Ina (Tarragona/ Cabaret), El vailet de la fressa (Girona/ Electrònica amb programari lliure), Glaznost (Barcelona/ Electrònica experimental), Quelic Berga (Girona/ Audiovisuals) i Daax! (Barcelona/ Electrònica amb programari lliure).
•     Projecció de cinema mut amb música en directe a l’aire lliure. Mirko Mescia (Torino) posarà les seves creacions electròniques a Méliès i Daniel Pitarch i Jordi Marfà (Barcelona) donaran un toc tzigane i jueu al cinema de Segundo de Chomon.
•     Una exposició de retrats dels habitants de Portbou i Cervere. A càrrec d’Oriol Hernando.
•     Dues representacions teatrals al llindar de l’irrepresentable. Inutensilios anirà a càrrec d’Alekos (Bogotà) i ens endinsarà al fantàstic món d’objectes fets amb material reciclat que prenen vida. Benjaminiana, a càrrec d’OKNO (Imma Ã?valos, Agnès Juventench, Vanesa Ruiz i Ingrid Guardiola), és una obra fragmentària a partir de textos de Walter Benjamin.
•     Un curtmetratge multi-autoral en directe i in situ: es farà durant el festival i anirà coordinat per Sergi Dies.
•     Projecció dels Minuts Lumières: Instantànies d’un minut de duració del poble de Portbou on hi pot participar tothom que vulgui. A càrrec del Grup Minuts Lumière.
•     Representacions de circ, mímica, malabars i clowns: El dissabte al matí serà pels més petits o per tots els que vulguin gaudir de la màgia dels espectacles de carrer protagonitzats per clowns, mims i tot el que passi pel cap als nostres artistes. A càrrec de: Hilton i Maciej Królikowski (Granada, Polonia) de la companyia Le Troupé. El mateix dissabte pel matí, els carrers de Portbou es convertiran en un escenari obert i impovitzat on tothom qui vulgui podrà mostrar els seus espectacles o dots artístics allà mateix. Només ens heu de buscar.
•     Debat “Walter Benjamin, ahir i araâ€?: El diumenge, després de l’intensiu cap de setmana, serà el moment d’abordar la figura de Walter Benjamin i el present d’allò que ja s’apuntava a l’obra d’art en l’època de la seva reproductivilitat tècnica: com crear, difondre i exhibir la nostra obra podent decidir com fer-ho. Entre d’altres participaran l’EXGAE, membres del segell de llicències lliures Costellam i altres activistes culturals. El debat estarà obert a tothom que vulgui participar-hi. Després d’això es projectaran les instantànies dels Minuts Lumière.

El Festival SURPAS està organitzat per l’Associació Cultural OKNO i l’Associació Cultural Cauce i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Portbou, el Ministerio de Cultura, la Fundació Walter Benjamin i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. També han donat suport el segell Costellam, la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya i EXGAE.

L’entrada de totes les activitats és gratuïta.

Per a més informació, consulta la web: http://festivalsurpas.org o escriu a quijotada.okno ARROBA gmail.com


Benvinguts a Portbou i al Festival SURPAS! Ajuda’ns a fer xarxa i difon aquesta notícia a tots aquells a qui pugui interessar. Publica-ho on vulguis i si necessites alguna imatge, agafa-la de la web o escriu-nos. Sense la participació de la gent, la cultura és un miratge.

Us hi esperem a tots i totes!
Mira també:
http://festivalsurpas.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa