Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: criminalització i repressió : amèrica llatina
Colòmbia pateix un régimen torturador. Violència sexual com estratègia del Terror Estatal
03 ago 2008
En el 90.1 per cent de les tortures que es van assolir documentar està compromès l'Estat. Per acció directa dels seus agents en el 70.4 per cent i per l'ús de l'estratègia paramilitar en el 19.7 per cent .
TERRORISMO DE ESTADO COLOMBIA hijo Julián Vélez2.jpg
7 de juny, Toribío, dues nenes indígenes de 12 i 14 anys van ser víctima de violència sexual per part de membres de l'Exèrcit Nacional, anaven al col·legi (...) tinent va acusar a Vilma de ser "guerrillera"(…)

Heus aquí una part de l'informe relatiu a la tortura a Colòmbia, informe fet amb molta valentia i afany per les organitzacions socials que han seguit protegint i organitzant a les persones, malgrat el macabre Terrorisme d'Estat que es ve abatent sobre elles, delmant-les cada vegada més. El següent informe no ha tingut cap tipus de cobertura mediàtica pels grans mitjos, evidentment perquè posa en relleu el caràcter genocida del règim que protegeix i viabiliza el saqueig econòmic de Colòmbia mitjançant les massacres, el paramilitarismo, les desaparicions, la tortura i el Terror.

La Coalició Colombiana Contra la Tortura, integrada per l'Associació de Familiars de Detinguts Desapareguts (Asfaddes), Associació Minga,Col·lectiu d'Advocats José Alvear Restrepo, Comissió Colombiana de Juristes, Corporació Avre, Corporació Reiniciar, Fundació Comitè de Solidaritat amb Presos Polítics (Fcspp), Organització Mundial Contra la Tortura (Omct) i Terre donis Hommes, va donar a conèixer a l'opinió pública, en el mes de juliol 2008, els resultats del seguiment que va realitzar en l'any 2007.

Dels 97 casos de tortura, tracte cruel, inhumà i degradant que La Coalició va assolir documentar, 27 les víctimes van ser torturades i deixades amb vida, mentre que en 43 casos, les víctimes van ser torturades i després assassinades pels victimarios. Van formar part de les persones martirizadas 11 nens i 18 dones.

En el 90.1 per cent de les tortures que es van assolir documentar està compromès l'Estat. Per acció directa dels seus agents en el 70.4 per cent i per l'ús de l'estratègia paramilitar en el 19.7 per cent .

Alguns casos, exemples de tortura

El 26 de març de 2007 al municipi de Bell (Antioquia), van arribar paramilitars autodenominados "Àguiles Negres". Els criminals van ferir a dues nenes de deu anys i van violar sexualment a una d'elles de nom Gabriela Alzate Perea*. Quan les nenes van demanar auxili, va acudir immediatament José Mendieta, qui per aquest acte va ser assassinat pels 'pares' Mendieta i les dues nenes vivien en l'assentament de desplaçats Alts d'Orient, situat en la sendera Granizal, del municipi de Bell.

El 25 de juny de 2007 en el municipi de Tulúa (Barri), van ser torturades i violentades sexualment per membres de la Tercera Brigada de l'Exèrcit Nacional, Vilma Helena Márquez* i Martha Eulalia Márquez*. Els militars van ingressar a la casa en la qual elles es trobaven juntament amb els camperol Alcides Granada Durango i Gerson Ladino Suárez...

El tinent Manotas va agredir i va acusar a Vilma Helena de ser guerrillera i la va obligar a un interrogatori tot sol apuntant-li amb un arma. Quan ella es va queixar d'un agut dolor estomacal, el tinent li va preguntar sí estava embarassada i la va copejar brutalment en el ventre ocasionant-li desmai i sagnat vaginal.

Posteriorment alies "Bombes", altre militar del mateix operatiu, va interrogar a Martha Eulalia agredint-la i amenaçant-la amb un ganivet. Li va exigir el lliurament d'unes armes que no existien i la va obligar a llevar-se el brasier per a després agafar-li i estrènyer-li els senos i les natges, sense cap respecte per la dignitat de la persona.

Altre militar va agredir i va amenaçar a les dues dones amb violar-les. Els camperols que acompanyaven a les dones van ser brutalment copejats pels uniformats, qui
abans de posar-los en llibertat els van fotografiar i els van obrir processos per narcotràfic.


Nens i dones entre les víctimes

El 7 de juny de 2007, en el municipi de Toribío (Cauca), dues nenes indígenes de 12 i 14.
anys van ser víctima de violència sexual per part de membres de l'Exèrcit Nacional, quan es dirigirien a estudiar al col·legi Eduardo Santos situat en la sendera Berlín.

Els uniformats les van obligar a apartar-se del camí i després que es llevessin la roba Les nenes van assolir escapar i arribar fins al col·legi.

El 23 de desembre del mateix any, en el municipi de Apartadó (Antioquia), va ser torturada i assassinada per membres de l'Exèrcit Nacional, María Margarita Giraldo Usura, pertanyent a la Comunitat de Pau de San José de Apartadó.

Els militars van entrar disparant a l'habitatge de la víctima, posant en risc la vida de les dues filles de María Margarita a qui es van dur juntament amb alguns béns de la desgraciada dona. A l'endemà María Margarita va ser reportada per l'Exèrcit com "guerrillera donada de baixa en combat" i remesa a la seu de l'Institut de Medicina Legal del municipi de Turbo (Antioquia). El cadàver de la víctima presentava senyals de tortura.

El 23 de novembre de 2007, en el municipi de Apartadó (Antioquia), va ser detingut i torturat tant física com psicològicament el nen Efrén Espinoza Goes, de 10 anys, per membres de l'Exèrcit Nacional qui ho van copejar per més de 15 minuts. Els uniformats @amenaçar<3> amb tallar-li els dits i matar-lo, acusant-lo de ser guerriller. El rostre i el cap del nen van quedar destrossats.

Els casos anteriors formen part dels 97 que van poder ser documentats per la Coalició que són una ínfima part de les xifres reals, ja que moltes víctimes s'abstenen de denunciar a causa de les dificultats per a accedir a la justícia, el temor als victimarios i les seves represàlies i l'absència de mecanismes de protecció a víctimes i testimonis. Els altíssims nivells d'impunitat que gaudeix l'Estat colombià, han garantit la invisibilidad d'aquest crim d'Estat és tasca de tots denunciar-lo.

*Noms canviats per a protegir els drets de les víctimes i famílies
Mira també:
http://www.loquesomos.org/lacalle/Tortura/Contralatortura.htm
http://www.loquesomos.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa