Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Firma en defensa del Ter
01 ago 2008
La Plataforma PETIC demana protegir el Ter
Aquest Manifest firmat pel Consell Delegat Provisional de la la plataforma PETIC (Plataforma per l'Equilibri Territorial Interprovincial de Catalunya) és un posicionament de la plataforma i tots i totes aquells i aquelles que s'hi vulguin adherir a la defensa del Ter que està duent a terme la Plataforma del Ter i tots els recolzaments que ha anat rebent com Unió de Pagesos, les comunitats de regans del Ter, etc. La plataforma PETIC doncs, a través del seu Consell Delegat Provisional, recolza la lluita que està duent a terme la Plataforma del Ter; i posa a la seva disposició les eines que facin falta a la Plataforma del Ter per a properes col·laboracions. La plataforma PETIC, pertany a la Unió de Plataformes, i en els seus valors i principis essencials té el d'un equilibri sostenible basat en la Nova Cultura de l'Aigua i un canvi de paradigma pel que fa a l'ecologisme tradicional. Si us voleu adherir al manifest; firmeu a baix. I si us voleu adherir a la plataforma PETIC, adheriu-vos enviant un missatge a plataformapetic (at) hotmail.com

Abans de fer aquest model de signatura havien firmat:

Oriol Bosch,Sandra Garcia, Cristòfol Torra (Coordinador PETIC-AMB), Xavier Oliba (Coord. PETIC-Tarrag.), Pedro Moreno, Enric I. Canela, Joan Gil Oliveras (Coordinador provisional PETIC)

La recollida de firmes acabarà a finals del mes de setembre.
Mira també:
http://livepetitions.us/endefensadelter
http://petic.wordpress.com

This work is in the public domain

Comentaris

Manifest de la plataforma PETIC en contra de la línea d'alta tensió (M.A.T.)
01 ago 2008
La plataforma PETIC es mostra contrària a la M.A.T.

Introducció

La plataforma PETIC, a través del seu Consell Delegat Provisional, i a proposta del membre Joan Gil Oliveras, es posiciona en contra de la M.A.T. El redactat escrit pel Coordinador General Provisional, Joan Gil Oliveras, proposa, a canvi, la creació de nous parcs eòlics al Gironès, tot respectant l’espai medi ambiental, l’entorn paisatgístic i l’habitat natural del vol dels ocells.

Havent estudiat a fons la qüestió, la plataforma PETIC s’uneix a la lluita de la plataforma No a la MAT i THT de Catalunya Sud i Catalunya Nord, juntament amb la pressió de CDC del Roselló en contra del projecte,, el Manifest del Montferrer dels alcaldes francesos, i d’altres entitats, partits polítics, organitzacions socials, com la CUP, la Diputació de Girona que estudia el soterrament, etc.

I per tant, declara el seu recolzament a la plataforma No a la MAT i als col·lectius de suport a aquesta reivindicació a través d’aquest manifest.

Manifest de la plataforma PETIC en contra de la línea d'alta tensió (M.A.T.)

D'acord amb els valors de la plataforma i en base a un Equilibri territorial sostenible la plataforma PETIC es posiciona en contra de la MAT i a favor de la lluita de tots els col·lectius per parar el projecte.

Canvi de paradigma

El nostre país ha estat contínuament, Govern rere Govern, de tots colors, degradant el nostre medi ambient, Pirineus i costa catalana especialment. La plataforma PETIC convida als representants polítics a entrar en un debat profund de canvi de paradigma, també a ICV i EUiA tot i les divisions internes i les mostres d'alguns militants amb compromís ecologista. No pot ésser que el decret de sequera per exemple, tal i varem expressar en el nostre Manifest "Posicionament PETIC davant decret de sequera" destrossi el somni de la Nova Cultura de l'Aigua, per la qual aposta l'ecologisme català (Ecologistes en Acció i altres organitzacions ecologistes) i la nostra plataforma. No pot ser que no canviem de paradigma. Les polítiques de decreixement davant aquest compulsi nivell de consum sense fre i sense cap mena de sentit que provoca malalties i més endeutament familiar, són part de la solució; però altres noves fòrmules d'administrar i gestionar l'aigua tal com varem exposar en aquell 1r manifest de la plataforma PETIC són necessàris. En aquest segon manifest, i tenint en compte, que hem llançat dues campanyes digitals de recollida de firmes també basades en propostes ecològiques i naturistes; agraïm el recolzament popular que la nostra plataforma està tenint arreu del territori català i convidem a unir-te a la nostra plataforma: plataformapetic ARROBA hotmail.com

El tema de la MAT

Abans de començar el nostre breu resum d'anàlisi sobre el tema volem expressar el nostre convenciment que un referèndum, i per tant, basant-nos en la democràcia participativa, un altre dels nostres valors com a plataforma, per aprovar aquest pla tal com ha exposat la CUP és una molt bona idea i també li donem suport.

Tenint en compte, la gran oposició popular, l'activisme de totes les entitats i la seva capacitat per posar a l'ordre del dia a l'agenda política, i als mitjans de comunicació públics aquest tema; ens adonem que és de vital importància.

D'entrada critiquem que no hi hagi un debat plural i obert amb totes i tots els implicats. Després també critiquem l'actitud dels centres de poder polític de Barcelona i París que no escolten les propostes de la Diputació de Barcelona, etc.; en la mesura que això comporta descohesió territorial i un impacte d'imposició de la mesura impropi d'un país unit, i en base als consensos. L'Equilibri territorial també significa que tots els territoris siguin escoltats quan són els afectats directes per una mesura política o econòmica.

L'Equilibri sostenible per altra part reclama d'un nou model energètic basat en les energies renovables, i en nous sectors econòmics de més qualitat i amb menys degradació medi ambiental. L'Equilibri amb el medi natural és essencial per continuar un model de benestar social per a les generacions futures. Això no es pot basar en un model energètic basat en transvasaments, tal com varem exposar en el 1r manifest, ni tampoc en construir més i més plantes elèctriques. Hi ha d'altres solucions exposades pels ecologistes basades en un canvi de paradigma medi ambiental.

L'impacte paisatgístic, els problemes de salut que comporta una línea d'alta tensió al costat de màsies i cases particulars, la degradació medi ambiental a base de destrossar l'habitat natural dels ocells amb una línea que els pot dur a que molts d'ells siguin cremats per l'alt voltatge dels fils de coure, la degradació medi ambiental al construir la línea per tots aquests paratges naturals, etc.

Això no és la solució, i el soterrament tampoc ho és, perquè no es canvia de xip davant els problemes energètics. Cada cop depenem més de l'exterior però no per això hem d'acabar amb el nostre país i el nostre territori natural.

La nostra proposta a canvi de paralitzar la M.A.T.

Pensem que com a exemple la creació de nous parcs eòlics al Gironès, tot respectant l’espai medi ambiental, l’entorn paisatgístic i l’habitat natural del vol dels ocells; pot ésser una solució a llarg termini. I a molt llarg termini, l'ús més adequat de la energia i les polítiques de decreixement acabarant sent la solució davant un Pacte de Kyoto, i molts manifestos en defensa del medi ambient que han quedat en paper mullat.

El nostre recolzament a les plataformes en contra de la M.A.T.

I per tant al seu Manifest.

31 de Juliol dl 2008

Escrit pel Coord. General Provisional de la plataforma PETIC, Joan Gil Oliveras

Firmat per tot el Consell Delegat Provisional: Joan Gil Oliveras, Coordinador provisional de la plataforma i Coordinador Provisional Territorial de la PETIC-Catalunya Central Xavier Oliba, Coordinador Territorial de la PETIC del Tarragonès Cristòfol Torra, Secretari General provisional
La plataforma PETIC llança dues campanyes
01 ago 2008
Després de que la Nova Cultura de l’Aigua ja va ser presentada com un valor de la plataforma PETIC en un Manifest sobre el decret de sequera, presenta dues campanyes.

Manifest de recolzament de la PETIC a la PxlTer

Benvolgut i benvolguda ciutadà i ciutadana de Catalunya;

Aquest Manifest firmat pel Consell Delegat Provisional de la la plataforma PETIC (Plataforma per l’Equilibri Territorial Interprovincial de Catalunya) és un posicionament de la plataforma i tots i totes aquells i aquelles que s’hi vulguin adherir a la defensa del Ter que està duent a terme la Plataforma del Ter i tots els recolzaments que ha anat rebent com Unió de Pagesos, les comunitats de regans del Ter, etc.

La plataforma PETIC doncs, a través del seu Consell Delegat Provisional, recolza la lluita que està duent a terme la Plataforma del Ter; i posa a la seva disposició les eines que facin falta a la Plataforma del Ter per a properes col·laboracions.

La plataforma PETIC, pertany a la Unió de Plataformes, i en els seus valors i principis essencials té el d’un equilibri sostenible basat en la Nova Cultura de l’Aigua i un canvi de paradigma pel que fa a l’ecologisme tradicional.

Si us voleu adherir al manifest; firmeu a baix. I si us voleu adherir a la plataforma PETIC, adheriu-vos enviant un missatge a plataformapetic ARROBA hotmail.com

Firmeu a: http://livepetitions.us/endefensadelter

Recordem que la Nova Cultura de l’Aigua ja va ser presentada com un valor de la plataforma en un Manifest sobre el decret de sequera.

Fins a la Assemblea fundacional de setembre, firmat pel Consell Delegat Provisional PETIC
Manifest per una Vegueria Central de la PETIC-C.C.

Para: Qualsevol ciutadà/na català/na

La Federació de la Catalunya Central de la Plataforma per l’Equilibri Territorial Interprovincial de Catalunya (PETIC), ha acordat llançar aquest manifest a la ciutadania de les terres de la Catalunya Central per tal d’oferir la oportunitat de posicionar-se a favor de les demandes de la plataforma envers la Catalunya Central.

A la nostra web territorial hi són incloses totes les raons d’aquests posicionaments per defensar l’Equilibri territorial i Sostenible també a la Catalunya Central.

Benvolgut i benvolguda ciutadà/na, Després de molts anys de desequilibri territorial, de zones de Catalunya oblidades per l’Administració catalana, d’agressions medi ambientals des de tots els partits polítics. De diferents Governs. D’aparcar el tema d’un nou mapa territorial. Després d’això, la única forma de visibilitzar el nostre convenciment de que un altre política territorial fa falta a Catalunya; demanem al Govern de la Generalitat de Catalunya i especialment al Conseller de Governació i Administracions Públiques Jordi Ausàs i Coll i al Conseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal i Farreras que:

1. Inici immediatament i sense més dilatació la creació de les Vegueries. És una necessitat vital per tal de desenvolupar territorialment tot el territori, cohesionar-lo, i crear un mapa molt més proper a la realitat que l’actual mapa per províncies. Amb l’Estatut actual això és possible. Si el Govern central, que té competències, opta per no arribar a una acord en aquest tema; la ciutadania firmant i la plataforma PETIC ens comprometen si el Govern de la Generalitat ho vol a manifestar-nos en contra de la paralització de qualsevol tipus de modernització i avanç social a Catalunya.

2. La creació per tant, de la Vegueria Central. Ja és una realitat intercomarcal el fet de que tenim vincles comuns històrics, comercials i consorcis; i l’únic que falta per coordinar aquests esforços i millorar la nostra cooperació és que s’han de formalitzar.

3. Tenint en compte que el Conseller Àusias ens està donant bones sensacions, demanem un debat obert, plural i democràtic amb tots els actors i agents implicats per acordar un nou mapa comarcal, basat en qüestions històriques i emocionals però també amb les realitats comercials i que més convinguin a tots i totes els ciutadans de Catalunya.

4. No podem mantenir al marge de les reivindicacions de la PETIC-Catalunya Central, un impuls important al Campus Universitari de Manresa, a través de l’oferta de més titulacions degut a la gran demanda dels nostres ciutadans de les terres centrals. I basant-nos en costos d’oportunitat pel tema de la mobilitat geogràfica, seria bo començar a oferir un veritable campus universitari basat en una universitat pública i de qualitat. En cap cas, això tenca la porta a la mobilitat europea o a la lliure elecció dels centres universitaris. Només obre possibilitats i amplia la oferta i per tant, aposta per una societat culte amb estudis.

5. Els problemes amb el teixit empresarial del Berguedà tal com ha expressat la presidenta del Consell Comarcal del Berguedà, amb el taló de fons de la crisis econòmica no han de ser una excusa per deixar oblidat a milers de treballadors berguedans que poden veure perillar el seu lloc de treball. En cap cas hem de deixar que a base de deslocalitzacions, zones de Catalunya perdin motor econòmic i deixin centenars de persones a l’atur.

6. Demanem un millor finançament local per tal de que l’actual pobre finançament d’algunes poblacions no comporti com ha comportat buscar capital d’entre la especulació i la degradació del medi ambient. Això es pot sostraure d’aturar la creació d’urbanitzacions, legals o il·legals, allunyades dels serveis de la Administració que han de rebre grans subvencions per tal de que estiguin adequades als serveis de llum i electricitat amb els costos afegits que això suposa i més per viure unes quantes persones.

7. Recolzem el Consell Comarcal d’Osona i el Bages en demanar un bus urbà entre Manresa i Vic. Això impulsaria el comerç, i no està allunyat d’una realitat social central amb molts fluxes personals i econòmics entre les dos capitals.

8. Com no tot són reivindicacions i queixes, reconeixem que la Comissió d’Urbanisme creada recentment és un inici de descentralització a Catalunya important, però caldrà anar en compte perquè tot i que la plataforma PETIC aposta per la descentralització, no tots els àmbits d’actuació de la Administració és la millor formula. I en aquest cas estarem atents a com es formalitza. 9. Demanem a la consellera de Treball, que degut als EREs de les empreses Seat i Pirelli faci quelcom més que ser un pur arbitre d’un conflicte social on els únics innocents i víctimes són els treballadors i treballadors de la Catalunya Central. Demanem també que s’opti a llarg termini per un altre model econòmic a les terres centrals no basat ni amb el gairebé desaparegut tèxtil, ni amb la construcció i l’automòbil; perquè aquests sectors han comportat molts problemes per a la zona.

VOLEM UN MODEL TERRITORIAL EQUILIBRAT I SOSTENIBLE, I UNA VEGUERIA PER A LA CATALUNYA CENTRAL!

Firmat pel Consell Delegat Provisional: Joan Gil Oliveras, Coordinador provisional de la plataforma i Coordinador Provisional Territorial de la PETIC-Catalunya Central Xavier Oliba, Coordinador Territorial de la PETIC del Tarragonès Cristòfol Torra, Secretari General provisional

Per adherir-te a la plataforma: plataformapetic ARROBA hotmail.com

Firma a: http://livepetitions.us/vegueriacentralja

Entreu a la seva web: http://peticcatalunyacentral.wordpress.com/
Posicionament PETIC davant decret de sequera
01 ago 2008
Posicionament de la Plataforma Equilibri Territorial Interprovincial de Catalunya (PETIC) envers el decret de sequera que sembla que vulguin finalment no fer-ne ús

Degut als últims atacs a les Terres de l' Ebre, la plataforma PETIC es posiciona favorable a la paralització del decret de sequera tal i com ha expressat el Conseller Tresseras, i a continuar amb la verdadera Cultura de l'Aigua; així com aprofundir en la millora de les condicions de vida de les ebrenques i ebrencs i dels barcelonins i barcelonines. Cal tenir present que la Cultura de l'Aigua, virtut necessària per iniciar un procés de canvi de paradigma en les solucions als problemes de sequera que històricament viu el nostre país, no pot pretendre usar els transvasament com a solució. Entenem la situació d'emergència, però valorem molt negativament que la solució sigui estrangular el cabdal d'un riu que té poca força i cada cop menys. La solució està per un altre model d'urbanitzacions, de canalitzacions, de sistema de reg, etc.; però mai de trencar amb l'Equilibri territorial i ecològic, desviant així un riu de forma artificial, trencant amb el seu cabdal natural. No estem parlant de drets territorials quan per sobre de tot interposem el país i la solidaritat; però tampoc cal caure en la trampa de la falsa solidaritat. S'és solidari quan la situació ha estat comportada per la mala sort, mai per una mala gestió. Un territori del nostre país no es pot veure afectat per les males actuacions dels governs locals d'un altre part del nostre país. I menys tenint en compte que qui havia de fer el negoci amb la creació del transvasament era una constructora vinculada a la caixa que paga els crèdits per fer les campanyes del PSC-CpC. En cap cas, la PETIC serà partícip d'aquest tipus de corrupció política, ni de la especulació de l'aigua amb fins lucratius. No volem un model de gestió de l'aigua ineficient, basada en la corrupció, en el malgastament, en la creació de noves urbanitzacions i nous camps de golf. No pot ésser que la pressió de certs agents socials s'anteposi a la voluntat dels territoris a construir un país equilibrat territorialment i ecològicament.

No al transvasament! Si a la Nova Cultura de l'Aigua! Plataforma PETIC

Després de donar el nostre posicionament envers el decret de sequera, entenem que és bo parlar sobre la pròxima Assemblea de la PETIC. Encara no sabem el lloc on serà ni l'hora encara està fixada. Les il·lusions si. No obstant, podem ja donar una data aproximada: mitjans de juliol.

Us seguirem informant;

Joan Gil Oliveras, co-promotor, coordinador provisional i cap de difusió de la plataforma PETIC


SI CONEIXES ALGÚ QUE VOL ADHERIR-SE, NO HO DUBTIS, ÉS UN TEMA IMPORTANT, COM MOLTS D'ALTRES, PERÒ QUE EVIDENTMENT NECESSITA DE L'ASSOCIACIONISME CATALÀ PER TIRAR ENDAVANT AMB PROPOSTES, ESTUDIS I ACCIONS PER UNA MILLOR DESCENTRALITZACIÓ;

COM MÉS DESCENTRALITZACIÓ MILLOR PER TOTHOM

Per adherir-se a la plataforma: plataformapetic ARROBA hotmail.com
Re: Firma en defensa del Ter
01 ago 2008
el verano es una cosa muy mala
Sindicat Terrassa