Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : especulació i okupació
El pla Caufec destrueix massa vegetal dins el parc de Collserola
23 jul 2008
El desenvolupament de les obres del Pla Caufec al barri de Finestrelles d'Esplugues de Llobregat traspassa els límits del parc de Collserola. A la part alta d'aquest sector, classificada de verd urbà, està dins de la zona protegida del Pla d'espais d'interès natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000

Alnus - Ecologistes de Catalunya alerta que les obres del Pla Caufec a Esplugues de Llobregat estan destruint excessiva massa vegetal en zona protegida del parc de Collserola.

El desenvolupament de les obres del Pla Caufec al barri de Finestrelles d'Esplugues de Llobregat traspassa els límits del parc de Collserola. A la part alta d'aquest sector, classificada de verd urbà, està dins de la zona protegida del Pla d'espais d'interès natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, s'estan desenvolupant les obres suposadament d'ordenació i millora de l'espai natural amb un projecte que incorpora un ampli carril bici, zona de passeig amb miradors i una pista per a bombers alhora que també s'estan fent les rases per al soterrament de la línia d'alta tensió.

El projecte en sí, és innecessàriament agressiu amb l'entorn atès els vials són excessivament amples i donat que es realitza en terreny amb una forta pendent que obliga a fer enormes talussos que enterren la vegetació existent. A més a més, s'obre una nova pista per a l'accés del bombers aparentment sense massa sentit o sobrant, ja que té els flancs completament urbanitzats amb voreres i enllumenat.

El carril bici es podia haver realitzat ampliant el carrer que puja a la plaça Mireia i hagués estalviat arrasar un 70% de la vegetació que ha destruït el projecte aprovat.
A això se li ha d'afegir algunes irregularitats com alguns marges dels nous vials excessivament desbrossats, abocaments de terres de camions en zones sobre la vegetació, etc.

L'obra no rep aparentment cap tractament diferenciat per realitzar-se en zona protegida i la maquinària pesada ha arrasat amb prop de la meitat de la vegetació d'aquest sector natural de Collserola.

Oleguer Farràs, coordinador d'Alnus-Ecologistes de Catalunya declara que "Encara que es tracti d'una zona classificada de verd urbà, entenc que està dins l'espai protegit i per tant el projecte hauria de ser extremadament curós amb l'entorn natural existent i l'execució de l'obra hauria de ser l'estrictament justificada. És el mínim a exigir a les administracions que tenen la obligació de vetllar pel nostre medi natural. Després estic segur que plantaran els arbres i la vegetació que faci falta per a que quedi tot bonic, però això no justifica el sobreestassar i destruir espai natural en va." "El problema és que probablement no hi ha infracció de cap article del Pla especial de Collserola, tot és legal, i això denota una falta de sensibilitat de totes les administracions al mantenir legislacions antigues i donar el vist i plau a aquest tipus de projectes que s'aproven sense consultar a la ciutadania. Per això moltes entitats portem anys reclamant una protecció real de la Serra de Collserola i encara estem esperant la declaració anunciada des del 2005 de Parc Natural."

Ecologistes de Catalunya ha consultat al DMAH el qual justifica que el projecte està en regla:

En el cas concret del Pla CAUFEC que queda dins Natura 2000 i PEIN està qualificat de 6c, és a dir zona verda. Això implica que pot estar dins el procés urbanitzador però no es pot transformar. En aquest cas cal tenir en compte que ha de complir amb les Normes del PEPCo i que, en estar en el PEIN, no se li poden destinar usos no compatibles amb la conservació dels valors naturals de l'espai. En tot cas el departament de medi ambient no fa el seguiment de l'obra que li correspondria al Consorci del parc de Collserola.

Ecologistes de Catalunya ha alertat també al director del Parc de Collserola de la situació i en un primer seguiment no detecten que l'obra excedeixi dels límits marcats en el projecte. Estan pendents de fer una valoració de l'execució. Alnus - Ecologistes de Catalunya és membre de la Plataforma cívica per a la defensa de Collserola
Hi ha més fotos i mapes del sector a l'àlbum... L'agressió del Pla Caufec al Parc de Collserola
Mira també:
http://www.noalplacaufec.net
http://collserola.org/salvemelparcnatural/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El pla Caufec destrueix massa vegetal dins el parc de Collserola
23 jul 2008
Les fotografies segurament no es veuen perque els títols de les mateixes tenen espais, proveu fer-ho sense, i alguns colors i tamanys de la font no faciliten la lectura.

Amunt companys, tota la solidaritat
Re: El pla Caufec destrueix massa vegetal dins el parc de Collserola
23 jul 2008
Fins que la Pilarin o algú rebi un bon susto....
Sindicat Terrassa