Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
La guardia urbana censura y reprime a dos personas que realizaban un documental en poblenou
22 jul 2008
IMG_0096.JPG
Les fue requisada una cámara de video y una tarjeta de fotos, y posteriormente fueron denunciadxs por amenazas y coacciones contra la autoridad. Tras llevarse a cabo un juicio-montaje de faltas, se está a la espara de conocer la sentencia.

El pasado 1 de Julio, en medio del desalojo de una familia en poblenou, un miembro de la guardia urbana de barcelona arrancó de las manos, de forma agresiva, una cámara de vídeo a una persona que estaba realizando un reportaje-documental sobre la situación de represión e injusticia que estaba viviendo esta familia. Esta persona, además forma parte del grupo de apoyo que se constituyó para que la familia pudiera defenderse ante el ataque del ayuntamiento de barcelona. En ese momento, se procedió a identificar a esta persona, y se le comunicó que le requisaban la cámara de video, y que lo hacían porque estaba grabando la cara de los agentes. Anunció que la cámara iría a un juez y éste decidiría si se borraban las imágenes o no. Durante este tiempo, otra persona del grupo de apoyo, que también estaba participando en la grabación del documental y que llegó al lugar del desalojo tras la sustracción de la cámara, tomó fotografias de la situación y denunció que la guardia urbana estaba censurando la visión de medios libres de comunicación. Como respuesta, el mismo agente le sustrajo también la cámara de fotos y le requisó la tarjeta de la misma.

Al cabo de una semana, y tras tratar de conseguir la cámara y la tarjeta sustraida, estas personas conocieron que tenían una denuncia de la guardia urbana contra ellxs por amenazas y coacciones contra la autoridad. En la denuncia alegaban que "la persona que estaba grabando, en un tono amenazante y con clara intención de coaccionar, dijo a los policias que o les dejaban atravesar el cordón policial, o colgarían imágenes de sus caras en el youtube o en indymedia, para que pudieran reconocerles por la calle". E indicaban que la otra persona (la que tomaba fotografias) apoyaba la actuación de la primera.

Como consecuencia estas personas, que normalmente colaboran con medios alternativos y de contrainformación, fueron citadas a un juicio de faltas el pasado lunes día 14 de Julio, al que acudieron apoyadxs por la familia desalojada y un grupo de personas del poblenou. El juicio-montaje-pantomina fue un nuevo episodio de cómo se pretende coartar las voces disidentes del sistema. El urbano, en su declaración, corroboró la versión reflejada en la denuncia. Y las dos personas denunciadas, ante el interrogatorio de la fiscal y del abogado de la acusación, se mostraron firmes y fuertes, afirmando que lo único que pretende hacer con todo esto la guardia urbana es censurar la visión de medios diferentes a los oficiales. A lo largo del juicio, y tras el visionado completo de la grabación de la cámara y de las fotografias, se fue cayendo su montaje. Además, se presentó un vídeo en el que se ve claramente como el guardia urbano se dirije agresivamente y decidido a coartar la labor informativa que se estaba llevando a cabo, sin que mediara ningún tipo de acción previa.

A lo largo del juicio se vió en todo momento como tanto la fiscal como la acusación trataban de simplificarlo todo mediante el siguiente hilo: Estética okupa - indymedia ( web de difusión del colectivo okupa ) - peligro para los agentes.

Finalmente la fiscal pidió una pena-multa de 30 días a 6 euros diarios ( 180 euros) para cada uno de lxs dos y en estos momentos se está a la espera de conocer la sentencia. La cámara aún no ha sido devuelta, y hay que esperar a que la sentencia sea firme para ello.

En todo caso, no lograrán de ninguna manera acallar nuestras voces, y en breve esperamos poder tener preparado el documental-reportaje así como muchos más trabajos que ayuden a dotarnos de autonomía informativa real.

Debido a la saturación de la situación de la familia y a lo rápido que ocurrió todo no hemos dado a conocer como ha ido todo hasta ahora, pero finalmente lo damos a conocer para que todxs podamos conocer de qué manera actúa la guardia urbana y la "justicia" contra quien informa desde el margen.

Informadorxs autónomxs

This work is in the public domain

Comentaris

I que ningú s'atreveixi a discutir-ho
22 jul 2008
si es que cada dia la policia caminem més insegurs, haurem de demanar guardaespatlles pels policies.
insubmissio a les penes-multa
22 jul 2008
http://alespenespunyalades.blogspot.com/

LA PENA-MULTA COM A MITJÀ PER ESCANYAR ELS MOVIMENTS SOCIALS
Les penes-multa són un concepte que apareix arran de la reforma del codi penal del PP al 95. Consisteix en el fet que una condemna econòmica, en el cas de no tenir recursos, la paguis amb presó, a concepte d'un dia de presó per cada dos de multa. Això significa que si et condemnen a pagar 6 euros al dia durant 8 mesos i no tens mitjans per pagar, compliries 4 mesos de presó per cobrir el teu "deute amb la justícia".
Aquesta mesura sorgeix com una reforma teòricament progressista en la qual, en certs delictes, la justícia et dóna l'oportunitat de pagar perquè no et fiquin a la presó.
Però hi ha d'altres interpretacions: d'un temps ençà, molta gent implicada en lluites socials, per diferents motius, ens veiem condemnades per part dels tribunals a pagar penes-multa. Lluites i pràctiques quotidianes dels moviments socials com l'okupació, la desobediència civil, les lluites en defensa del territori, la participació en manifestacions, sortir a encartellar o a pintar, es troben des de fa temps en el punt de mira d'ordenances cíviques i persecucions policials i judicials. Lluny d'entendre les penes-multa com una mesura progressista de l'aplicació de la justícia, l'entenem com una evolució dels mètodes de repressió cap als moviments socials i una forma de condemnar la disidència i la pobresa.
Posem un exemple, un jove compromès amb la defensa del medi ambient, duu a terme, juntament amb el seu col·lectiu, una campanya de denúncia i d'accions per aturar les obres d'un projecte elitista que s'està carregant bona part de la muntanya de Collserola. Després de diverses accions, en les quals ni es fa mal a ningú ni es trenca res, aquest noi és condemnat a pagar una pena-multa per la seva pràctica. Posem que no té mitjans per abonar la pena-multa. Aquest jove se'n va a la presó a complir la substitució de la multa que no pot pagar.
Fa uns anys, qualsevol, i vull dir qualsevol, des d’un membre dels moviments socials a qualsevol jutge que es consideri "demòcrata", posaria el crit al cel pel fet que una persona per encadenar-se a una escavadora acabés a la presó. L'aplicació d'aquesta condemna, dintre de la seva lògica penal, seria totalment desproporcionada. Ara, amb el sistema de penes-multa, això és una realitat. Amb aquest model els és més fàcil rentar-se les mans a l'hora d'aplicar condemnes: tècnicament, no t'envien a presó pel delicte, sinó per la teva incapacitat per pagar la multa, qüestió de formes.
El mateix succeeix amb la noia que okupa una casa, amb els que van a una manifestació i són identificats pels mossos, o al que despenja un drap de colors del màstil d'un edifici institucional.
La situació abans exposada és hipotètica, i no tant. Hipotètica en el sentit que aquest noi, no és que no pugui pagar la pena-multa, té un col·lectiu darrere, i tot un coixí social que li permetrien saldar el deute econòmic. Si aquest noi no pagués seria perquè no vol, perquè considera que la seva lluita val la pena i perquè rebutja la coacció de la justícia.

PENES-MULTA VS. COL·LECTIUS

Entrem en un altre aspecte de les penes-multa, com afecten als col·lectius. Per una banda, l'aplicació d'aquestes penes pot dur als col·lectius a entrar en una espiral d'haver d'organitzar contínuament activitats per aconseguir diners per sufragar els gastos que suposen les multes. Casos que ja es donen. Els diners s'aconsegueixen generalment en espais alliberats amb l'energia de totes aquelles persones solidàries amb la causa. Aquests diners van a parar directament al "erario público", i s'inclouen anualment als pressupostos generals de l'Estat. Vist així, al xantatge al qual ens sotmeten, amb l'aval de la nostra llibertat, fa que l'Estat sempre surti guanyant, absorvint diners per mantenir la seva maqinària repressiva en augment, i tu, d'una manera o d'altra, acabis pagant el teu "deute amb la justícia". I els col·lectius i moviments socials que són objectiu d'aquestes condemnes es vegin cada cop més ofegats econòmicament.
Per una altra banda ens trobem també amb la dificultat d'engegar campanyes de solidaritat cap a les persones represaliades per penes-multa. Aquestes condemnes, amb la subtilesa de formes abans comentada, en la qual no queda clar que es condemni el delicte sinó la insolvència, acaba convertint-se en una dificultat per assenyalar les institucions com a promotores de la criminalització de les accions dels col·lectius i de les persones que les duen a terme.

INSUBMISSIÓ A LES PENES-MULTA

Ara mateix, s'està intentant promoure per part d'una assemblea d'afectats i afectades per condemnes, una campanya d'insubmissió a les penes-multa.
Això pot suposar ingressar a presó pel fet de no pagar les multes, però el que es vol fer entendre és que els fets pels quals s'aniria a parar a dintre són la criminalització de les nostres formes de lluita. Hi ha gent que no es vol sotmetre al xantatge que ens planteja l'Estat. Entenent que s'ha d'oferir resistència a aquests processos repressius, es pretén visibilitzar el conflicte al qual ens volen sotmetre les institucions. Les presons són centres d'extermini i ningú vol passar-hi ni un sol dia, però quant més ens deixem trepitjar avui, més ho faran demà. Es demana estar atents a les convocatòries en cas que algú hagi d'ingressar a presó i solidaritzar-se en qualsevol d'aquests casos.
Re: La guardia urbana censura y reprime a dos personas que realizaban un documental en poblenou
22 jul 2008
aquests monos quan els hi convé no respecten ni la sacrosanta propietat privada
Re: La guardia urbana censura y reprime a dos personas que realizaban un documental en poblenou
22 jul 2008
una mini puntualització. El codi penal del 95 ( de la "democràcia" en deien) va ser redactat i aprovat sota govern del PSOE, el progre. les penes-multa són una sola de les seves perles.
Sindicato Sindicat