Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : ecologia : pobles i cultures vs poder i estats
Mossos i REE volen desallotjar la contempla-acció per aturar la MAT
08 jul 2008
Contempla-acció al Mas Blanc: aturar la MAT per avançar en una nova cultura de l'energia.

Després de quasi una setmana de trobades a la base de la torre 38 de la MAT per fer-hi meditació, avui a mig matí han vingut el Mossos amb un representant de Red Eléctrica Española per demanar d'aixecar l'espai que acull la contempla-acció de cada matí i cada tarda (una dotzena de troncs/seients, un parell de tendals, unes flors plantades..).

Les persones que fan aquesta activitat han insistit en la voluntat de continuar la seva presència cada dia mentre no s'aturi la construcció de la MAT com a senyal de que el Govern vol participar en una deliberació ciutadana sobre la conveniència de la construcció d'aquesta línia, en el marc de la construcció d'una nova cultura de l'energia.

Convidem tothom que vulgui a venir a compartir aquesta comtempla-acció, mitja hora cada dia a 3/4 de 8 dle matí i del vespre. I a restar-hi dia i nit per evitar la construcció d'aquesta torre.
080708 Mossos a Torre 38 MAT.JPG
Contemplaccio MAT Mas Blanc 01.JPG
En resposta a l'inici de la construcció d'una de les torres de la MAT a la comarca d'Osona, un grup de gent va decidir ocupar la base de la torre nº38 i des del 3 de juliol s'hi desenvolupa una “contempla-acció�. Es tracta d'una acció pública de desobediència civil noviolenta per tal d'intentar aturar la construcció de la línia MAT. L'acció principal està basada en realitzar una estona de silenci i meditació tant al vespre com al matí, però s'intenten també desenvolupar diferents activitats a la base d'aquesta torre 38.

Aquest matí els Mossos i un responsable de Red Eléctrica Española han dit que el que s'estava fent era il·legal. Creiem que davant els fets consumats, és legitim aturar-los mentre no hi hagi sentències judicials o/i una deliberació pública que indiqui que la construcció de la MAT és legal i necessària.

Els Mossos han dit que calia desmuntar el campament o que ho farien ells. Se'ls hi ha contestat que continuaríem amb aquesta acció pública de desobediència civil noviolenta. Després d'algun temps, de discutir amb els seus superiors, de rebre la visita d'un altre Mosso de paisà i de fer un reportatge fotogràfic, han marxat sense desmuntar el campament. Sabem, però, que tornaran.

Des d'aquí demanem el compromís de la gent que vol apostar per una nova cultura de l'energia a acostar-se i compartir aquesta contempla-acció.

Torre 38, Sant Martí de Centelles, 8 de juliol de 2008.
Mas Blanc. C1413b Km 10 entre Centelles i St Feliu de Codines

info ARROBA masblanc.cat
www.masblanc.cat


Adjunt nº1
Contemplacció al Mas Blanc
Aturar la MAT per avançar en una nova cultura de l'energia

A partir del 3 de juliol, dos cops al dia, a 3/4 de 8 del matí i del vespre, ens apleguem a fer mitja hora de silenci a la base de la torre 38 de la MAT (Molt Alta Tensió de 400.000 v), a menys de 100 mt de les ermites del Mas Blanc.

Red Eléctrica Española ha previst construir 4 torres de la MAT molt a prop del Mas Blanc. Ja han fet les bases de 3 torres, de 4 pilones, i des del 29 de juny estan muntant una de les torres de 45 mt d'alçada (la 37).

Hem començat a habitar l'espai de la base de la torre: una planta amb flors al mig.. centre d'un mandala participatiu de flors, plantes.. uns troncs com a seients en cercle.. un parell de tendals damunt dues pilones.. amb unes cadires..

Ens convoquem i us convidem a anar-hi tenint una presència creixent el més permanent possible per mostrar la nostra voluntat d'aturar la MAT, com a mitjà per plantejar-nos la necessitat d'una nova cultura de l'energia sostenible, renovable, distribuïda.. i evitar que el Mas Blanc quedi malmès per fer-hi el que s'hi ha fet fins ara i el que s'hagi de fer en el futur.

La presència cerca ser una mesura dissuasòria per evitar que construeixin la torre i guanyar temps per eixamplar la presa de consciència ciutadana sobre que la MAT no és necessària en el marc de construir una nova cultura de l'energia, que ha de contribuir a aturar el canvi climàtic i ha de donar resposta intel·ligent a l'exhauriment - encariment del petroli... i a la re-nuclearització!

Passar-ho a gent interessada en participar. De moment, no fer-ne difusió pública, però tenir-la preparada. Doneu el vostres telèfons o mails per ser avisats en cas d'emergència. Per tenir més informació sobre el sentit d'aquesta contemplacció o de com prendre-hi part adreceu-vos a:
938442467 info ARROBA masblanc.cat

Per conèixer millor que és la línia de la MAT www.nomat.org www.no-mat.org


Mas Blanc. www.masblanc.cat C1413b Km 10 entre Centelles i St Feliu de Codines


Adjunt nº2
Què és la MAT i perquè cal aturar-la

La MAT, és la línia de Molt Alta Tensió (400.000 volts de doble circuit) que l'empresa privada Red Eléctrica Española (REE) està volent construir entre Sentmenat, Bescanó, Santa Llogaia i Baixàs (França) amb el suport dels governs català i espanyol.

Aquesta interconnexió elèctrica entre Espanya i França, s'ha intentat fer-la passar en els darrers 20 anys pel País Basc i per l'Aragó – aturada judicialment quan ja les torres estaven construïdes -. Fracassats els dos intents, ara, amb el beneplàcit del Govern de la Generalitat, - Montilla la va promoure com a Ministre d'Indústria -, es vol fer passar per Catalunya, amb la idea que substituirà l'actual línia de 380.000v de Sentmenat - Baixàs (la que passa per l'entrada del Mas Blanc).

El traçat de la MAT, segons REE vol travessar les comarques gironines per millorar el seu abatiment així com el del Tren d'Alta Velocitat. Però ni REE ni els governs no han aportat dades fefaents de que aquesta sigui la única ni la millor solució.

Els veritables interessos d'aquesta polèmica línia semblen ser la interconnexió de l'anella euro mediterrània que permetrà produir energia nuclear al nord d'Àfrica i abastir les insaciables necessitats energètiques europees, quan les centrals nuclears europees -58 a França!- acabaran la seva vida útil en un decenni (només produeixen 40 anys, però deixen residus radioactius per milers d'anys).

Recolzem les campanyes d'aturar la MAT per diversos motius:

1.El més important: mentre les inversions es dediquin a construint la MAT com a sistema d'interconnexió de grans centrals de producció d'energia poc sostenible, que donen molts beneficis als oligopolis transnacionals que les controlen, la societat no avançarem en la construcció d'una nova cultura de l'energia estalviadora i eficient, amb xarxes distribuïdes en el territori de petites centrals renovables, que no necessitin grans línies de transport.

2. Perquè, com deien fa uns dies els alcaldes d'Osona als Directors Generals de la Generalitat, les coses no s'estan fent bé: no s'han donat raons convincents de la necessitat de la línia, no hi ha hagut procés participatiu ni deliberatiu sobre la conveniència, ni sobre el traçat, ni sobre la tecnologia emprada; s'han aplicat lleis franquistes per imposar l'expropiació forçosa amb indemnitzacions ridícules; les torres de més de 45 mt d'alçada i la tala d'arbres produeixen un fort impacte en el territori i perjudiquen les activitats vinculades al paisatge.

3. Perquè la política de fets consumats és contrària a un estat de dret i a una democràcia avançada: hi ha pendents vàries sentències judicials que, si són contràries, no podran aplicar-se perquè el mal ja estarà fet... No es pot estar negociant entre alcaldes i govern, mentre REE continua construint torres.

4. Perquè cada vegada hi ha més certesa sobre els perills per a la salud que la proximitat a les línies té per a la població. Tots els estudis aconsellen que aquestes línies estiguin a més de 400mt de zones habitades. Però en el cas de cases aïllades, s'està construint la línia a menys de 100 metres! Com si la gent del camp fos de segona categoria i la seva salud importés menys.

5. Perquè no és segur que la declaració d'utilitat pública de la MAT sigui acceptada per la justícia, sobretot quan beneficiarà a les grans empreses que augmentaran el seu control centralitzat d'energia, i quan, quina vergonya, en clar conflicte d'interessos, el Director General d'Energia i Mines de la Generalitat fa un any era el Director Tècnic de REE.. nomenat perquè continués la seva feina des de l'administració pública!
Osona, 6 de juliol de 2008


Adjunt nº3
Per una nova cultura de l'energia
Aturem la MAT: ni aquí ni enlloc

1. L'energia és un tema clau de les societats contemporànies que no es pot deixar en mans dels interessos lucratius d'empreses privades: cal una deliberació pública – ciutadania i administració - sobre com avançar cap a un model energètic sostenible.

2. La crisi que vivim, tant pel fet que l'era del petroli s'acaba -tot encarint-se-, com pel fet que el canvi climàtic provocat pels combustibles ens amenaça greument, ens urgeix a fer un tomb en els nostres hàbits i sistemes relacionats amb la producció, distribució i consum d'energia.

3. És el moment d'apostar per una nova cultura de l'energia que impliqui tothom en l'estalvi, l'ús eficient, la generació renovable i distribuïda d'energia, que no necessita grans línies de transport. Cal aturar tots els sistemes obsolets i insostenibles i cal invertir en tots els sistemes que garanteixin a la població una producció i un ús responsable de l'energia.

4. Tenim la certesa que els nostres representants polítics no estan a l'alçada d'aquest context de crisi i de canvi històric de model energètic i que, enlloc de liderar les transformacions necessàries a benefici de tothom, estan més aviat influïts pels interessos de les gran companyies privades que imposen models centralitzats de producció i transport d'energia, que donen, grans beneficis als seus accionistes, entre ells a la gran banca que, alhora, te endeutats la majoria de partits polítics.

5. Els afectats -entre ells, els alcaldes de quasi 200 municipis- per la construcció de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de Sentmenat – Bescanó – Santa Llogaia – Baixàs, no han rebut fins ara una argumentació clara per part dels governs respectius sobre la necessitat d'aquest línia doble de 400.000 volts que perjudica el territori i els seus habitants. I tampoc no han tingut una resposta clara dels impactes de la Molt Alta Tensió sobre la salud.

6. Per tot plegat, després d'estar anys demanant l'aturada de la MAT, després de denunciar il·legalitats i irregularitats en la seva tramitació i construcció, després d'oferir alternatives i d'esperar sentències judicials, considerem inacceptable la política de fets consumats de continuar construint la línia i les torres.

7. Havent exhaurit tots els mitjans polítics i jurídics per obtenir una resposta argumentada per part dels nostres representats polítics sobre la necessitat d'aquesta línia, en el marc d'una nova cultura de l'energia a la que es refereixen en les seves declaracions, però no en els fets.

8. Ens veiem obligats a expressar la nostra objecció de consciència a la construcció d'aquesta línia que representa un model insostenible i obsolet d'energia, imposat pels interessos de les transnacionals que necessiten interconnectar Europa amb les futures centrals nuclears que, al nord d'Àfrica, voldran que substitueixin les centrals nuclears europees que, en pocs anys, s'hauran de tancar per haver exhaurit la seva vida útil.

9. Aquesta objecció de consciència ens porta a assumir les conseqüències dels nostres actes noviolents d'aturar físicament la construcció de noves torres, tot esperant guanyar temps perquè el mal d'un fet consumat no sigui irreparable, temps perquè una deliberació social, jurídica i política ens porti a construir entre tots una nova cultura de l'energia sostenible, necessària i urgent, sense la qual el nostre món no serà viable per a nosaltres ni per a les generacions futures.

Ciutadania per una nova cultura de l'energia. novaculturaenergia ARROBA gmail.com
Osona, 30 de juny de 2008


Adjunt nº4
Guia de la contemplacció noviolenta del Mas Blanc
per aturar la MAT i avançar en una nova cultura de l'energia

1.La contemplacció és una acció sorgida de la contemplació de la unitat de la vida per protegir-la i estimar-la, i, per tant, per protegir i estimar totes les persones, les considerem amigues o enemigues.

2.La noviolència, arrelada en vàries tradicions, entre elles la cristiana, ha anat convertint-se, des de fa 100 anys amb els experiments de Gandhi, en un savi camí de transformació personal i social que, davant qualsevol agressió a la vida, ens convida a anar més enllà de la passivitat resignada o de les accions de sensibilització i jurídiques.. sense haver de recórrer a la violència, que no és altra cosa que incrementar l'espiral d'agressions a la vida.

3.La contemplacció noviolenta del Mas Blanc vol aturar la MAT, ni que sigui en una sola baula de l'enorme cadena d'interconnexió elèctrica, centralitzada i nuclear radioactiva, que els interessos dels poders polítics i econòmics ens volen imposar, tot impedint la imprescindible inversió massiva en la Generació Elèctrica Renovable i Distribuïda (GERD), que ens ha de permetre sobreviure a la crisi del canvi climàtic i a la de l'exhauriment del petroli i de l'urani.

4.Els consells que proposem a tothom que vulgui participar en aquesta contemplacció noviolenta són:

1.Considerem la base de la torre 38 com un espai especial, sagrat, que ha de ser respectat per tothom, com a símbol del respecte a la natura, de la qual en som part i no amos, com a símbol i realitat de que a l'aturar la MAT aturem un model de creixement insostenible que ens obligui a avançar cap a un model de decreixement sostenible.

2.En aquest espai podem alternar-hi qualsevol activitat conscient: de silenci en grup (a ¾ de 8 del matí i del vespre), de cant i música, de diàleg, d'expressió corporal i dansa.. de creació artística, de cultiu de plantes i flors.. tot amb l'actitud de respecte propi de les celebracions del temple de la vida.

3.Qualsevol persona que s'hi acosti l'hem d'acollir, convidar-la a participar, explicar la nostra posició, i, si cal, abans de discutir amb ningú, donar-li els textos que hem preparat sobre el sentit de la contemplacció.

4.La nostra resposta a qualsevol persona que ens demani o ens forci a deixar l'espai serà la de, un cop donades les explicacions orals o escrites, continuar amb les nostres activitats. Si cal, seure en rotllana, i fer el silenci en grup, com el de cada matí o tarda.

5.En cas que ens vulguin agafar físicament per desallotjar-nos, cal mantenir la calma, deixar-se caure, com morts, mirar-los als ulls: és una actitud que dificulta el trasllat forçat i que, en qualsevol cas no pot ser vista com agressiva. Si aconsegueixen desplaçar-nos -uns metres o uns kilòmetres, uns minuts o unes hores- un cop ens deixin anar, cal intentar tornar a seure al mateix lloc.

6.En cas que vulguin colpejar-nos, o comencin a fer-ho: els qui ho desitgin, poden mantenir la mateixa actitud calmada, silenciosa, de deixar-se fer, sense ni córrer ni, òbviament, tornar-s'hi.

7.Quan hi hagi indicis que poden venir a desallotjar-nos, cal fer córrer la veu (campana, sms, mails, telèfons..) a les persones que s'han ofert a venir en cas d'emergència i als periodistes, líders socials, culturals, religiosos i polítics.
Mira també:
http://www.novaterra.cat/dossiers/documents-sobre-la-mat-molt-alta-tensio

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Mossos i REE volen desallotjar la contempla-acció per aturar la MAT
08 jul 2008
viva el budismo anticapitalista!
Re: Mossos i REE volen desallotjar la contempla-acció per aturar la MAT
08 jul 2008
Clar que sí! Endavant amb la resistència i la desobediència!
Re: Mossos i REE volen desallotjar la contempla-acció per aturar la MAT
09 jul 2008
Visca!
Sindicato Sindicat