Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : ecologia : sanitat
Ni per dalt, ni per baix; ni aquí, ni enlloc: No a la MAT
03 jul 2008
Ha sortit a exposició pública el ramal de la MAT a Riudarenes. El què segueix és el text d'al.legacions que hem preparar unes veïnes de Riudarenes i Santa Coloma amb el suport de la Plataforma No a la MAT. La nostra postura és ben clara i la podeu llegir. Us demanem el vostre suport per a poder recollir tantes al.legacions com sigui possible: imprimiu-lo, firmeu-lo al final i envieu-lo per correu a l'apartat 153 de Santa Coloma de Farners. Tothom qui vulgui el pot firmar, aquesta i qualsevol altra al.legació que hi vulgueu presentar, visqueu on visqueu. Moltes gràcies pel vostre suport.
Expedients: exp. 10.734/2008-AT; exp. 10.766/2008-AT

Al·legacions a la sol·licitud dâautorització administrativa, estudi dâimpacte ambiental i declaració dâutilitat pública de la línia de transport dâenergia elèctrica a 400 Kv, doble circuit, dâentrada i sortida a Riudarenes de la línia Sentmenat- Vic â Bescanó


AL DEPARTAMENT DâECONOMIA I FINANCES
DIRECCIÃ GENERAL DâENERGIA

En/na
amb domicili
a
CP
i DNI

EXPOSA:

Que el dia 6 de juny de 2008 es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya lâanunci pel qual es sotmetia a informació pública la sol·licitud dâautorització administrativa, estudi dâimpacte ambiental i declaració dâutilitat pública de la línia de transport dâenergia elèctrica a 400 Kv, doble circuit, dâentrada i sortida a Riudarenes de la línia Sentmenat- Vic â Bescanó (exp. 10.734/2008-AT; exp. 10.766/2008-AT),

Que un cop consultats aquests expedients no està dâacord amb el seu contingut i que per tant NO SâHA DE PROCEDIR A LâAUTORITZACIà ADMINISTRATIVA, a la DECLARACIà dâIMPACTE AMBIENTAL NI A LA DECLARACIà DâUTILITAT PÃBLICA de la línia de transport dâenergia elèctrica a 400 Kv amb base a les següents:

AL·LEGACIONS

Prèvia. Indefensió de la ciutadania i vulneració del seus drets fonamentals davant la imposició dâuna línia que forma part dâun projecte dâinterconnexió elèctrica internacional
El projecte de línia de transport dâenergia elèctrica a 400 Kv, doble circuit, dâentrada i sortida a Riudarenes fa referència únicament al tram de Riudarenes tot i que segons la pròpia empresa promotora forma part de la línia de Molt Alta Tensió Sentmenat - Vic â Bescanó.

Examinats diferents projectes de transport dâenergia elèctrica que han estat elaborats en els darrers anys així com el Pla de lâEnergia de Catalunya 2006 â 2015 resulta evident que aquest brancal realment forma part de tot un projecte de transport elèctric dâinterconnexió entre dos Estats: Espanya i França.

La tramitació de tot aquest conjunt de projectes de subestacions elèctriques i de línies de molt alta tensió haurien dâhaver estat tramitades de manera global, com a projecte dâinterconnexió, i en cap cas de manera fragmentada tal com sâestà fent. La tramitació de tots aquests projectes de manera aïllada suposa la vulneració del nostre dret fonamental a la defensa i a la participació en lâexecució dâaquest projecte dâinterconnexió atès que seâns presenten com a trams aïllats quan en realitat es tracta dâun sol projecte dâabast internacional.

Dâaquesta manera lâempresa promotora i lâAdministració vulneren el procediment administratiu legalment establert per a la tramitació dâun projecte dâinterconnexió dâabast internacional. Conseqüentment aquesta vulneració comporta la nul·litat de ple dret del projecte.

Aquesta estratègia només respon a lâinterès de lâEstat espanyol, govern català i Red Eléctrica Española de la realització imposada dâun projecte internacional de comercialització dâenergia elèctrica que ha prescindit dels mecanismes democràtics amb els quals sâhan compromès i representen.

1. Manca de justificació del projecte de línia de 400 Kv dâentrada i sortida de Riudarenes
La necessitat de la línia dâinterconnexió elèctrica internacional no ha estat justificada i es troba en via de recurs contenciós administratiu, fet pel qual no està aprovada definitivament. Si la línia dâinterconnexió no ha estat justificada i no ha seguit el procediment establert, no es pot pretendre aprovar el projecte executiu del brancal de Riudarenes que en deriva.

El projecte que avui es troba a exposició pública justifica la construcció de la línia de 400 Kv per la necessitat dâalimentar la línia de lâAVE ja que, segons sâhi exposa, hi ha una incapacitat de la xarxa de subministrament elèctric per proporcionar-li lâenergia suficient. No sâha presentat cap estudi que justifiqui que per alimentar lâAVE a Riudarenes siguin necessaris 400 Kv quan a la resta de la xarxa existent funciona amb 220 Kv. Hi ha diferents estudis i casos que així ho recullen i que no han pogut ser desmentits per REE:

o La Reseau de Transpot Ãlectrique de França reconeix obertament que no és imprescindible una línia de 400 Kv per a subministrar un tren dâalta velocitat i que una de 225 Kv és suficient
o El Centre Electrotechnique Sperimental Italien va elaborar un informe encarregat per la Prefactura dels Pirineus Orientals, sobre la necessitat dâaquesta infraestructura a França on diu que no és necessària la línia de 400 Kv per alimentar el tren dâalta velocitat
o LâAVE Madrid â Sevilla és subministrat en tot el seu recorregut per línies de 200 Kv i el tren dâalta velocitat Madrid â Saragossa â Lleida en part del seu recorregut també és subministrat per línies de 220 Kv

Lâaltre motiu pel qual es justifica la necessitat del brancal dâentrada i sortida a Riudarenes és la necessitat creixent dâalimentació elèctrica a les comarques gironines, necessitat que tampoc ha estat justificada ja que lâúnic estudi realitzat per lâempresa SENER no ha pogut ser contrastat atès que no se nâhan facilitat les dades. A més a més el propi estudi no justifica en cap moment la necessitat dâaquesta línia de 400Kv. El principal problema de subministrament a les comarques gironines, tal com sâextreu de lâestudi âLa situació Energètica a Catalunya i Gironaâ?, dâoctubre de 2004, fet per la Conselleria de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, deriva de deficient xarxa de distribució. Cal tenir en compte que la línia de 400 Kv que es proposa és una línia de transport dâenergia i no de distribució, per tant, no permet solventar la deficiència.

2. Manca dâinformació i de transparència en la tramitació del projecte que ha estat denunciada a instàncies europees pel Síndic de Greuges
El Síndic de Greuges, Sr. Rafel Ribó ha publicat un informe on recomana informació més acurada i transparència a les administracions implicades en lâexecució del projecte de la línia de 400 Kv. El Síndic ha elevat la queixa al Defensor del Poble Europeu per tal que consideri lâoportunitat dâiniciar les actuacions pertinents.

La manca dâinformació vulnera també el Conveni dâAarhus segons el qual la ciutadania té dret a participar en la presa de decisions en la construcció de línies aèries pel transport dâenergia elèctrica amb una tensió de 220 Kv o més i una longitud superior a 15 Km.

3. Inexistència de presentació dâalternatives al brancal de la línia de 400 Kv
La normativa dâimpacte ambiental obliga a Red Eléctrica Española a presentar més dâuna alternativa al projecte que pretén executar per tal de poder escollir la més adequada. En aquest cas la pròpia promotora presenta diverses alternatives que formen part dâun antic projecte de transport de 400 Kv entre Bescanó i Riudarenes, que no contemplaven la subestació elèctrica, i que van quedar descartades. Per tant, ara, davant el nou projecte és imprescindible presentar alternatives relacionades amb lâactual projecte.

4. Manca dâanàlisi de les conseqüències ambientals, socials i culturals
La companyia promotora realitza un llistat detalladíssim de lâafectació que representarà aquesta línia però aquest estudi no contempla les conseqüències dels efectes de la línia de manera global analitzant lâimpacte ambiental, social i cultural. Contràriament al que sâexposa en lâestudi dâimpacte ambiental presentat per Red Eléctrica, lâacumulació dels diferents impactes fan que el projecte tingui un impacte global crític tal com recull lââ?Estudi dels valors naturals, paisatgístics i patrimonials en lâàrea afectada pel projecte âlínia elèctrica a 400 kv dâentrada i sortida a la subestació de Riudarenes des de la línia Sentmenat-Vic-Bescanóâ? elaborat per FRACTÃLIA el maig de 2007.

Si sâhaguessin tingut en compte les greus conseqüències, la línia no es construiria ja que suposa un impacte irreversible. El pas de la línia significarà la destrucció de la massa forestal propera al seu pas i concretament el paratge de lâEsparra i dâArgimont (espais inclosos en el Catàleg dâEspais dâInterès Natural i Paisatgístic de la Diputació de Girona) i les basses de Mas Vern, Can Calçada i Can Conill (incloses en lâInventari de Zones Humides de Catalunya). Suposaria també lâafectació a la Ruta de les 10 Ermites, patrimoni cultural romànic.

5. Manca de previsió de lâincrement del risc dâincendis forestals
Lâestudi dels últims grans incendis produïts a Catalunya mostren que línies elèctriques en són sovint la seva causa. Lâestiu de 1994 va haver-hi lâúltim gran incendi a la zona on està projectada la línia que arribà a Sant Pere Cercada, va seguir cap a les Guilleries i va cremar fins a sota Argimont.
Lâelement de risc dâincendi que suposa el pas lâuna línia elèctrica sâincrementa als municipis de Riudarenes i Santa Coloma de Farners considerats municipis amb un alt risc dâincendi forestal segons el Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual sâestableixen mesures de prevenció dâincendis forestals.

6. Manca de contemplació del risc per a la salut humana creat pels camps electromagnètics
El camp electromagnètic generat per les línies elèctriques suposa un risc per a la salut humana tal com ha estat recollit en nombrosos estudis i articles científics de reconegut prestigi internacional.
Els efectes sobre la salut humana no són analitzats en lâestudi dâimpacte ambiental del projecte, el qual no fa referència a les concentracions tòxiques dâozó ni a les pertorbacions auditives que aquestes provoquen.
Cal tenir en compte que més enllà del debat científic sobre els efectes sobre la salut humana dels camps electromagnètics preval el Principi de Precaució formulat a nivell europeu per exposar que la protecció de la salut humana prevaldrà sempre en cas de dubte científic.

7. Inexistència dels requisits exigits per la llei per a la declaració dâutilitat pública del projecte
Per tots els punts exposats anteriorment és evident que aquesta obra no representa ni té cap interès públic o social.

Aquesta infraestructura es justifica per alimentar lâAVE però cal tenir en compte que en altres trams aquest sâalimenta amb 220 Kv i que nombrosos estudis que afirmen que 400Kv no són necessaris per al seu funcionament.

Dâaltra banda no sâha demostrat la necessitat energètica a les Comarques Gironines però hi provocarà una gran afectació ambiental, social i cultural de conseqüències irreparables i irreversibles, fet que ha causat un sorgiment de rebuig social entre la ciutadana tal com ha quedat patent en les manifestacions històriques i multitudinàries celebrades a Perpinyà i Girona de rebuig a aquesta interconnexió elèctrica no justificada.

Ãs per tot això que

SOL·LICITA:

Que tingui per presentades les al·legacions dâaquest escrit i NO PROCEDEIXI A LâAUTORITZACIà ADMINISTRATIVA DEL LA LÃ?NIA DE TRANSPORT DâENERGIA ELÃCTRICA A 400 KV, DOBLE CIRCUIT, DâENTRADA I SORTIDA A RIUDARENES, NO NâAPROVI LâESTUDI DâIMPACTE AMBIENTAL I NO EN DECLARI LA UTILITAT PÃBLICA i conseqüentment retiri la proposta dâexecució DEL PROJECTE DE TRANSPORT I INTERCONNEXIà ELÃCTRICA DEL QUAL EL BRANCAL I LA SUBESTACIà DE RIUDARENES EN FORMEN PART.


A
el de de 2008Signatura

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more