Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : sense clasificar
Manifest per la derogació del Decret il·legal franquista del 19 de Maig de 1.938
27 jun 2008
Manifest per la derogació del Decret il·legal franquista del 19 de Maig de 1.938, que dissol a la junta d'ampliació d'estudis (JAE), i fa il·legals als grans científics que van lluitar per la República Espanyola
61165_La_Residencia_de_Estudian.jpg
Si ens atenim a la majoria dels articles, llibres, catàlegs, exposicions, paginas WEB, etc. que han tingut lloc per a commemorar el centenari de la Junta per a Ampliació d'Estudis, i que segueixen vigents, vam observar que diuen que un Decret franquista del 19 de Maig de 1938 dissol la JAE, encara que aquesta segueix funcionant fins al final de la guerra civil en 1939 en la zona republicana.

Fem alguns aclariments:

Aquest Decret és emès pel govern rebel de Burgos i per tant no és vigent per no ser legal. La JAE segueix al maig de 1938 i fins al final de la guerra el seu funcionament amb nombrosos científics al capdavant entre Madrid , València i Barcelona, com el meu avi el Dr Luis Calandre , nomenat a l'octubre de 1938 pel govern legítim de la República Subdelegado a Madrid, Tomás Navarro Tomás , Secretari de la Comissió Delegada, Dr Márquez ,President de la Comissió Delegada, José Royo Gómez, Sotssecretari de la Comissió Delegada, Antonio de Zulueta, Director del Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid, Dr Tello , director de l'Institut Cajal, el Dr Pío del Ric Hortega , pensionado en Oxford per la JAE, Barinaga , Director del Seminari matemàtic, Pompeu Fabra , del Institut D´estudis catalans, Enrique Moles , director de l'Institut Nacional de Física i Química o Institut Rockefeller , Rubén Landa ,director del Centre d'Estudis Històrics, Luis �lvarez de Santullano, Sotssecretari Comissió Delegada , Ignacio Bolivar , President de la JAE, i altres més.
Molts d'ells pertanyien a la Institució Lliure d'Ensenyament i a molts d'ells els van condemnar els tribunals franquistes , per haver treballat en la JAE durant tota la guerra donant suport al capdavant Popular. Després aquests mateixos tribunals franquistes amb les seves sentències condemnatòries a partir de 1939 , eren la prova que la JAE va funcionar fins al final de la guerra, contradient al Decret de Maig de 1938 emès per ells mateixos.

No té rigor científic dir que la JAE va estar activa fins al final de la guerra en 1939 si d'altra banda s'accepta que va ser dissolta en 1938 , doncs llavors tots aquests científics implicats en la defensa de la JAE des de Maig de 1938 són unes persones que van treballar al marge de la llei, això és uns âil·legalsâ?, per obra i gràcia d'aquest Decret franquista, que és el qual és veritablement il·legal.

Recentment la Real Acadèmia de la Història, va ratificar que la JAEIC va estar activa fins a 1939

. Si ens atenim a la Intervenció curta sobre assumptes d'importància política de la europarlamentaria Teresa Rigués del PSE , en sessió plenària del dilluns 22 d'Abril de 2007 va dir âSr. president , la ciència és un component essencial de la nostra vida i per tant de la nostra cultura⦠aquests objectius són els quals han mogut al meu país, Espanya, a declarar l'any 2007 Any de la Ciència coincidint amb el centenari de la creació de la Junta per a Ampliació d'Estudis i Investigacions Científiques que va presidir el Premio Nobel Santiago Ramón i Cajal i que ha estat definida com la major experiència modernizadora de la ciència en el meu país. Experiència desgraciadament, interrompuda per quaranta anys de dictaduraâ? (Edició del Diari de Sessions del Parlament Europeu).

Podem concloure amb que aquesta ha de ser l'autèntica versió de la història de la JAE, la qual el mateix Parlament Espanyol va aprovar i va presentar al Parlament Europeu en sessió plenària , on no va ser dita institució republicana interrompuda pel decret franquista de Maig de 1938 , sinó amb els quaranta anys de dictadura, a partir de la derrota militar de la República al març de 1939.
Madrid, Juny del 2008

. Dóna suport el manifest enviant-lo al CSIC amb còpia nosotr@s

. Molt senzill:
1/ âCurta i travaâ? aquest manifest i envia'lal CSIC, que és l'encarregat de la Història de la JAE, i segueix mantenint en la seva pagina WEB (la dedicada a la informació Institucional) que la JAE va ser dissolta per aquest Decret.
Adreça d'enviament al CSIC secret ARROBA orgc.csic.es

2/ Mana'l amb CC. A lqsmemoriahistorica ARROBA gmail.com
Mira també:
http://www.loquesomos.org/lacalle/memoria/ManifiestoJae.htm
http://www.loquesomos.org/lacalle/Autores/CristinaCalandre.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest per la derogació del Decret il·legal franquista del 19 de Maig de 1.938
28 jun 2008
Pues no sé si tenéis previsto salvar "el buen nombre" del diseñador del mítico muro que tenía que envolver al País Vasco para defenderlo de las tropas franquistas, porque cogió y se marchó a Burgos.
La ciencia avanzaba bajo la luz republicana, que eclipsaba el producto de las cosechas a los campesinos, viviendo estos al menos igual que antes de tanta Ciencia y Progreso de izquierdas.
Sindicato Sindicat