Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Per la Llibertat d’expressió, prou d’abusos de poder polítics i policials
16 jun 2008
La Policia Municipal de Barberà,denuncia un jove de Badia per presumpte delicte âcontra la corona o família reial espanyolaâ?per una pancarta
PER LA LLIBERTAT DâEXPRESSIÃ
PROU DâABUSOS DE PODER POLÃ?TICS I POLICIALS

4 agents de la Policia Municipal de Barberà, dirigida políticament pel pacte de govern municipal PSC-EUiA-ICV, denuncien arbitràriament un jove implicat en el teixit associatiu, cultural i polític dela ciutat, per presumpte delicte âcontra la corona o família reial espanyolaâ?.

Antecedents
El passat 17 dâoctubre es feia públic i es difonia un comunicat de premsa (http://ateneubarbera.org/index.php?id=3&n_id=15) explicant un seguit dâactes i accions, públiques i anunciades, en relació a la campanya â300 anys dâocupació, 300 anys de resistènciaâ? (http://300anys.cat), on lâAteneu sâhavia afegit, i a la repressió que estaven exercint diferentsinstitucions de lâEstat espanyol contra el dret a la llibertat dâexpressió arreu dels Països Catalans ide lâEstat espanyol.

Situació actual
Fa uns dies al company i amic Xavi, veí de Badia del Vallès, li feien arribar una Cèdula de Citació per comparèixer al Jutjat de Pau dâaquesta població, veïna de Barberà el proper 22 de setembre dâenguany per fer-li lliurament dâuna altra citació per comparèixer en un altre jutjat. El passat 17 de juny de 2008, el Xavi va recollir les diligències del cas als Jutjats de Cerdanyola del Vallès, on consta que el passat 25 dâoctubre, a criteri de 4 agents de la Policia Municipal, seâl denuncia perquè consideren que:
- Lâexhibició dâuna pancarta a lâAteneu de Barberà amb la llegenda â300 años de pesta borbònica, 3 segles de resistènciaâ?, podria incorre en un presumpte delicte contra la corona o família reial espanyola i, com que no veuen qui posa la pancarta a més (es va col·locar el 12 dâoctubre, anunciant-se aquest fet), decideixen imputar a una persona en concret, perquè âconeixen que un dels responsables del local es diuâ? Xavi.
Davant dâaquest greu episodi on es torna a coartar el dret a la llibertat dâexpressió i dâopinió i on es practica un clar abús de poder, afegint-se greus difamacions i prejudicis que només tenen lâinterès de criminalitzar al jovent organitzat de Barberà, volem assenyalar com a responsables directes dâaquest fet als 4 agents de la policia municipal que han promogut aquesta denúncia i,també, volem assenyalar al regidor de Seguretat Ciutadana Antonio Báez (PSC) per ser el responable polític directe dâaquesta denúncia i als màxims representants de lâacció de govern municipal a Barberà, Ana del Frago (PSC) i Celestino Sánchez (EUiA-ICV). També, volem deixar constància del següent:
- LâAteneu de Barberà, com a centre social i municipal autogestionat que desenvolupa un treball associatiu, polític i cultural a Barberà des de lâany 2001, mai ha amagat el seu ideari polític. Hem mostrat i explicat el nostre posicionament contrari a la monarquia espanyola, avui representada en el cas dâuna família singular, la Borbón, gràcies, diuen, âa lâobra de Déuâ? i, sobretot, a lâaprovació de la Constitució espanyola al 1978. A més, sâhan organitzat diferents activitats de sensibilització i debat entorn la monarquia i la constitució de forma periòdica. Entenem la monarquia espanyola com un instrument del capitalisme internacional i del nacionalisme espanyol per subjugar les llibertats dels diferents pobles ibèrics i per posar fre a lâimpuls dâaltres formes dâorganització política i econòmica a lâEstat espanyol. En aquest context i sota aquests preceptes, com vam fer públics i notoris, vam decidir el dia 12 dâoctubre col·locar una pancarta a la façana de lâAteneu de Barberà amb la llegenda â300 anys de pesta borbònica, 3 segles de resistènciaâ? entre dâaltres actes informatius, de sensibilització i de denúncia que donaven contingut a aquesta frase al·legòrica.
- LâAteneu de Barberà va exercir el seu dret legítim i pacífic a la llibertat dâopinió i dâexpressió vers un sistema dâorganització política sobre el qual seâns ha negat i seân nega el dret a decidir si el volem o no el volem després de lâany 1978.
- LâAteneu de Barberà sempre ha mostrat una actitud de corresponsabilitat i col·laboració amb lâAjuntament de Barberà, perquè entenem que és una institució pública, municipal i comunal, és a dir, un instrument de tots i totes les veïnes de Barberà per desenvolupar les nostres vides i millorar-les. Sense aquesta corresponsabilitat i col·laboració no sâentendria les diferents firmes de conveni per infraestructures i materials amb la Regidoria de Joventut per celebrar les âSetmanes Anticonstitucionalsâ?, on lâAjuntament sempre ha sortit als cartells com a col·laborador, entenent uns i altres que es respectava la llibertat dâexpressió, quan sâexposava i feia pública, dâuna forma constructiva, la mateixa línia política que a la pancarta que es va exposar el passat 12 dâoctubre.
- LâAteneu de Barberà, en reiterades vegades, ha demanat una reunió amb el responsable polític de la Policia Municipal, Antonio Báez (PSC), per qüestions relacionades amb lâactuació dâaquests funcionaris municipals a Barberà i sempre sâha fet cas omís a aquestes demandes.
- LâAteneu de Barberà també vol deixar constància que totes les persones que militem en els diferents col·lectius presents al centre social som responsables del contingut i de lâexposició dâaquesta pancarta el dia 12 dâoctubre. A més, lâAteneu de Barberà té un representant públic i legal, que no coincideix amb la persona denunciada i que mai ha rebut cap notificació per part de lâAjuntament de Barberà sobre aquest cas.
- Finalment, recordar que lâAteneu de Barberà té uns dies i horaris dâobertura que són públics i notoris, obrint-se tots els dies de la setmana per a diferents activitats (assemblees, treballs dels col·lectius, actes i activitats o cafetes). A més, tenim reunions periòdiques i sovintejades amb representants municipals, tècnics i polítics, i mai seâns ha comunicat res al respecte dâaquest tema.
Davant aquest nou cas dâatac a la llibertat dâexpressió i dâabús de poder, responsabilitat del govern municipal de Barberà (PSC-EUiA-ICV), lâAteneu de Barberà es vol mostrar clar i ferm expressant aquestes denúncies i aquestes propostes:
- Volem denunciar la persecució, la repressió i la criminalització polítiques que ha exercit el govern municipal de Barberà, sense respectar un dret legítim de les persones com és expressar, públicament i pacíficament, una opinió política de dissensió vers la monarquia espanyola, un sistema més dâorganització política.
- Volem denunciar lâabús de poder exercit des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana
malbaratant, a més, temps i recursos públics, col·lectius i comunals de tot veïnat de la ciutat, obrint un procés judicial basat en unes diligències on sâapunta impúnement a una persona i sâescriuen greus mentides i difamacions sobre un espai associatiu referencial a la ciutat. Reclamem que sâinvestigui públicament el procediment seguit des de la Policia Municipal, ja que tenim els nostres dubtes que sigui fonamentada i ajustada a dret.
- Volem denunciar aquest nou cas de doble persecució i criminalització polítiques, com pel cas del company Franki de Terrassa, on es reprimeix un posicionament polític col·lectiu, el de lâAteneu de Barberà, però dirigint les acusacions, sense respectar la presumpció dâinnocència, a una persona significada en el teixit associatiu de Barberà, implicat també en col·lectius antirepressius de lâesquerra independentista dels Països Catalans.
- Volem demanar, com hem fet altres vegades, que qualsevol conflicte derivat de la tasca
associativa, política i cultural que desenvolupa el teixit associatiu de la ciutat es resolgui per vies de diàleg, comunicació i mediació entre les parts implicades (entitats-ajuntament), i que es deixi, definitivament, la via de les denúncies i els jutjats.
- Proposem la dimissió de lâactual responsable polític de la Policia Municipal de Barberà,
Antonio Báez, per no complir amb les seves obligacions i no rebre ni donar resposta a les
demandes de reunions i trobades que li fa un espai associatiu referencial de la ciutat; per
coherència política, ja que el seu grup municipal, el PSC, responsable del govern municipal, ha col·laborat en la 1a, 2a i 3a Setmana Anticonstitucional, on sâha expressat el mateix posicionament polític que a la famosa pancarta; i per ser el responsable polític dâaquesta doble persecució i criminalització polítiques.
- Convidem a la militància dâEUiA i dâICV de Barberà del Vallès a què facin una reflexió interna sobre aquest nou atac contra la llibertat dâexpressió i la presumpció dâinnocència, del que també són responsables els seus representants en el govern municipal, i actuïn en conseqüència al seu posicionament públic.
- I, finalment, convidem a què es continuï mostrant el rebuig i la crítica a la monarquia, exercint el dret legítim a la dissensió i a la llibertat dâexpressió.
Per concloure, fem una crida al veïnat, al teixit associatiu i als partits polítics de la ciutat i de la comarca perquè es posicionin i, si ho creuen convenient, es manifestin públicament i sâafegeixin a les diferents iniciatives que, a partir, de diumenge es desenvoluparan a la ciutat en solidaritat amb el Xavi, denunciat arbitràriament per un presumpte delicte dâultratge a la monarquia, i per reclamar el nostre dret a la dissensió vers la monarquia. Finalment, volem deixar clar que qui genera un clima enrarit de convivència a la ciutat són aquest tipus dâactuacions del govern municipal que utilitza lleis de forma parcial, abusant del poder que una part del poble li ha atorgat, com ho fan altres instàncies polítiques de lâEstat, per atacar unilateralment sempre als sectors de la població que dissenteixen i tenen una altra opinió sobre els models dâorganització política i econòmica a lâEstat espanyol. Des de lâAteneu de Barberà, i des de Barberà, ens reafirmem amb el nostre tasca quotidiana i seguirem treballant per millorar i transformar la nostra ciutat.
Ateneu de Barberà
15 de juny de 2008

PROPERES CONVOCATÃRIES
El proper dijous a les 20h hi haurà una reunió informativa a lâAteneu de Barberà per valorar aquests primers dies de denúncia i sensibilització.
El proper dimecres 25 de juny, dia en què es celebra el Ple Municipal, convoquem una concentració a la Plaça de la Vila a partir de les 19.30 i animem a tot el veïnat a assistir a aquesta convocatòria i al mateix ple.
Mira també:
http://www.ateneubarbera.org

This work is in the public domain
Sindicat