Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Actes en conmemoració del 90 Aniversari del Congrés de Sants
12 jun 2008

Enguany és el 90 aniversari del Congrés de Sants, primer Congrés de la Confederació Regional del Treball. Per tal de celebrar-ho la CNT de Barcelona ha organitzat uns actes al barri de Sants. Tots els actes tindran lloc a l'Espai Obert, excepte la ruta històrica. El preu del dinar serà de 5 euros i es poden encarregar els bons de dinar al Sindicat de CNT-Barcelona.
Hi esteu convidats i convidades!

cartell_90_congres_sants-gran.png

90 Aniversari del Congrés de Sants (1918 – 2008)
Primer Congrés de la Confederació Regional del Treball

A un any i escaig del centenari del naixement de la Confederació Nacional del Treball, enguany és un aniversari poc recordat per la història en general i pel moviment obrer en particular. El 28 de juny del 1918 el moviment obrer català s'aplegà en el Primer Congrés de la Confederació Regional del Treball, conegut popularment pel Congrés de Sants degut a que tingué lloc en aquest barri de Barcelona. Durant els dies 28, 29, 30 de juny i 1 de juliol sindicats i associacions obreres de tota Catalunya vàren deliberar sobre els aspectes més rellevants que el proletariat català patia en aquells moments.

Diversos foren els seus acords, però sens dubte hi ha dos fets que situen aquest Congrés entre els més importants del moviment obrer a casa nostra, la creació revolucionària del Sindicat Únic i l'adhessió de noves organitzacions obreres a la C. N. del T. que passà a ser l'organització obrera i llibertària més important a Catalunya. Ho fou tant en la seva extensió en totes les comarques catalanes, com en qualitat al dotar-se d'un caràcter veritablement anarquista i revolucionari que els seus militants li conferiren.

Avui, però, l'oblit d'aquella fita de les classes populars de Catalunya és la nota més habitual. Des de la CNT de Barcelona ens hem proposat celebrar aquest aniversari, no només perquè es tracta del primer congrés de la nostra pròpia organització a Catalunya si no perquè senzillament podem afirmar que fou un dels congressos obrers de major importància revolucionària ja no només de Catalunya, si no d'Espanya i d'Europa en general. La definició i implantació del Sindicat Únic, aplegant a tots els treballadors d'un mateix sector industrial en una única organització va servir per a véncer la insolidaritat en la que Capital i Estat volien mantenir la classe treballadora, a la vegada que serviria per a capacitar-se aquesta mateixa per a la Revolució Social, dotant-se d'una veritable eina de poder popular econòmic, de contrapoder real.

Tal va ser l'amplitut revolucionària d'aquest fet que, un any més tart, es visqué a Catalunya una de les vagues més destacades de la nostra història: la popular Vaga de la Canadenca. Ho fou per la seva virulència, però també per la solidaritat revolucionària i llibertària que comportà la paralització durant 44 dies de l'economia a totes les indústries de Barcelona. Aquesta vaga, que comportà la consecució de la jornada de 40 hores va ser la conseqüència lògica de la posada en pràctica dels Sindicats Únics.

Intentarem aportar el nostre humil gra de sorra en la recuperació de la nostra història, la història d'un poble ingobernable.
Malgrat que avui el lloc on es celebrà a Sants aquest congrés sigui un solar, fruït de l'especul·lació que patim avui com una plaga, i de la voluntat dels poderosos de re-escriure la història per a desmemoriar-nos, des de la Confederació Nacional del Treball seguirem treballant per la fi del Capitalisme i l'Estat, creant un món basat en la justícia social i les llibertats del poble treballador.

CNT-AIT Barcelona

Mira també:
http://barcelona.cnt.es

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Actes en conmemoració del 90 Aniversari del Congrés de Sants
13 jun 2008
Molt xulo el cartell!!

R.
Re: Actes en conmemoració del 90 Aniversari del Congrés de Sants
13 jun 2008
"no només de Catalunya, si no d'Espanya i d'Europa en general"
Sindicat Terrassa