Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
[Barça] Més que un club, una immobiliària
12 jun 2008
publicat al setmanari DIRECTA http://www.setmanaridirecta.info/
Viladecans / Operació immobiliària a una zona no urbanitzable i altament protegida.

El Barça compra terrenys naturals protegits per la Unió Europea
barça_delta.jpg
"Són uns terrenys únics", afirma l'alcalde de Viladecans i no s'equivoca. Carles Ruiz (PSC) es refereix als terrenys que el Futbol Club Barcelona (FCB) ha comprat, a l'empresa Golf Viladecans, en el municipi de Viladecans (Baix Llobregat). Es tracta de 27'9 hectàrees, situades al costat de la reserva del Remolar, en el Delta del Llobregat, que es van incloure dins la Xarxa Natura 2000, un conjunt d'espais naturals que representa la iniciativa més important de la Unió Europea en política de conservació.

Aquest fet ha despertat les sospites de la Plataforma Salvem Oliveretes que s'oposa a un projecte urbanístic a la muntanya de Sant Ramon i que ara li toca mirar cap a la platja. Aquest col·lectiu alerta del "misteri especulatiu" ja que no entén com el club esportiu inverteix 18 milions d'euros en uns terrenys on no es pot edificar. L'objectiu de la Xarxa Natura 2000 és la conservació de la biodiversitat de forma compatible amb el manteniment de l'activitat humana i a Catalunya comporta la conservació de més del 25% del territori. Es tracta, com afirma la plataforma viladecanenca de "l'aportació catalana a la salvaguarda de la biodiversitat europea".

El misteri especulatiu i el canvi de cromos

El Pla General Metropolità de 1976 qualifica la zona com a equipament però el 2003 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja va anul·lar una adjudicació d'obra pública que l'ajuntament havia fet el 1997 a la societat Golf Viladecans per a que construís i gestionés en aquells mateixos terrenys un camp de golf. L'ajuntament va haver de tornar els terrenys expropiats i ara, segons la Plataforma, ha col·laborat en aquesta operació que es porta negociant des de principis del 2007, "potser per pal·liar compromisos no acomplerts amb Golf Viladecans".

Amb aquest antecedent judicial no s'entén la compra dels terrenys però les paraules del vicepresident del FCB, Alfons Godall, donen alguna pista més: "Aquesta peça dóna molt de joc (...) també en possibles operacions de compensació futura". Actualment el govern local té un projecte a la zona deltaica anomenat "Pla Delta" on vol desenvolupar un enorme complex on hi tenen cabuda instal·lacions esportives, recreatives, docents, hoteleres, de restauració, cultural, oficines, etc. Són més de dos milions de metres quadrats pendents de desenvolupar que s'engloben al voltant del nou camí de les Filipines que obre la ciutat al mar, a les portes del qual, el FCB ha adquirit els terrenys que podria bescanviar. El FCB encara té pendent la requalificació de la zona del Miniestadi al barri de Les Corts (Barcelona) i necessita uns quants cromos per poder intercanviar.


Més que un club, una immobiliària

L'advocat Joan Laporta havia posat fi a la presidència del Barça del constructor J.L.Núñez i Navarro (1978-2000) i els seus successors, l'hoteler Joan Gaspart (2000-2003) i el promotor immobiliari Enric Reyna (2003). Eixugar el gran dèficit que tenia el club va ser un dels eixos de la campanya electoral i Laporta es va fer acompanyar de destacats immobiliaris i hotelers que s'han encarregat de l'àrea econòmica. En aquest sentit ha continuat la política immobiliària de Núñez i Navarro doncs ha reformulat l'anomenat Barça 2000 que preveu l'enderrocament del Miniestadi per construir un miler d'habitatges i aixecar un complex d'oci amb oficines i hotels. L'objectiu de la requalificació urbanística és aconseguir els diners necessaris per pagar la remodelació del Nou Camp que té un cost de 250 milions d'euros. Però en aquest sentit, el veïnat de Les Corts ha fet càlculs que demostren que amb una rendibilitat del 20% sobre el preu aproximat de 1.000 habitatges s'obtindrien unes plusvàlues deu vegades superiors al cost del nou estadi. Carod-Rovira, Saura i Hereu ja han fet declaracions a favor d'aquesta gran tupinada urbanística mentre el mateix Pla General Metropolità en el seu article 214.6 diu: "Quan un equipament no sigui necessari i el sòl no afecti a un altre tipus d'equipament comunitari, el sòl esmentat haurà de ser destinat a parc o jardí públic".

Per driblar la mobilització popular del barri de Les Corts i guanyar-se la simpatia d'autoritats i públic, Joan Laporta ha jugat de cara a la galeria. En comptes d'anunciar la requalificació del Miniestadi per construir 1.000 pisos (com va fer Núñez) va presentar un nou Estadi dissenyat per un arquitecte de renom internacional, Norman Foster, que ha omplert de referències sentimentals el projecte. Després el va presentar davant dels mitjans de comunicació aprofitant el cinquantè aniversari del Nou Camp dient que serà un far de la ciutat o una catedral del futbol i a partir d'aquesta explosió d'emocions, ningú es pot negar a tots els sacrificis que calguin per tenir-ho. L'alcalde Hereu va ser regidor del districte de Les Corts i en viure de molt prop l'oposició veïnal al Barça 2000 coneix a qui s'enfronta.
Mira també:
http://www.salvemoliveretes.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Barça] Més que un club, una immobiliària
12 jun 2008
El Barça em pertany a mi!
Sindicato Sindicat