Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
[COS] Directiva de les 65h: Amb la Unió Europea anem a més... explotació i misèria!!
11 jun 2008
La fi de la jornada de 40 hores: Toc de mort als guanys del moviment obrer del darrer segle. Els governs europeus i les patronals que els dirigeixen fan front la crisi avançant i generalitzant encara més la misèria.*
unioeuropea1.jpg
* *

*La fi de la jornada de 40 hores: Toc de mort als guanys del moviment obrer del darrer segle. Els governs europeus i les patronals que els dirigeixen fan front la crisi avançant i generalitzant encara més la misèria.*

* *

El passat dilluns 9 de Juny de 2008, romandrà en la història dels i de les treballadores dels estats membres de la UE, com un dels dies més negres pel que fa a la âdefensaâ? dels nostres drets i guanys històrics.

Eixe dia, els i les ministres de treball dels estats membres de la Unió Europea, a proposta de la presidència de torn, i a iniciativa del Regne Unit (dirigit encara pels laboristes, aliats del Psc-Pspv-Psib-PsF-PsoE), van aprovar la major barbaritat legal, des de la fi de la II Guerra Mundial, contra els drets i dignitat dels i de les treballadores: *lâaugment de la setmana laboral de les 48 actuals fins a les 65 hores.*

Ara, els 27 hauran dâaprovar-la definitivament, al Parlament Europeu, que té âpoderâ? de decisió en aquesta matèria. En aquesta primera volta, la majoria dels ministres han reclamat la supressió de totes les excepcions a la jornada laboral de 48 hores setmanales com a màxim, vigent actualment a tota la UE, en un termini de 3 anys.

La proposta aprovada, formulada per Eslovènia (estat que presideix la UE aquest 1r semestre de 2008), ve marcada i dirigida tàcitament pels estats favorables a la màxima flexibilització laboral, encapçalats pel Regne Unit. En aquest estat, la legislació laboral permet que el o la treballadora i lâempresari negocïin, al marge del conveni, de forma individual, i sense cap protecció, lâampliació de la jornada legal de 48 hores (límit actual per a tots els estats de la UE) fins les 60 hores.

Els estats neofeixistes italià, de Silvio Berlusconi, i francès, del Sarko, totalment dâacord amb la Directiva, havien pactat amb el âlaboristaâ? Gordon Brown (amic de Zapatero i altres socialistes de pro), donar-li suport en una altra directiva, han aconseguit pressionar per tal dâaconseguir aquest acord. Tal i com ja van fer fa unes setmanes amb la Directiva nazi anti-immigració (que per als i les poques que encara no ho sapiguéssiu, converteix la migració en delicte penal, les persones nouvingudes deteses âsense papersâ? podran ser empresonats fins a 18 mesos, pel âdelicteâ? dâhaver fugit de la misèria i/o una mort segura... o fins i tot, es podrà engarjolar i expulsar als i les joves menors dâedat no âregularitzatsâ?)

Els estats belga, lâespanyol, Grècia i Hongria, o fins i tot, el âcomunistaâ? Xipre, no s'hi han oposat, mostrant el seu âdesacordâ? amb una abstenció covarda i vergonyosa. Limitant-se a presentar una declaració conjunta en la qual âdemanenâ? a l'Eurocambra que âmilloriâ? la norma durant la seva tramitació posterior. També han presentat âreservesâ? Portugal i Malta.

Pel que fa al nostre país, els primers a parlar-hi amb gran joia i entusiasme, han estat els de /Foment del Treball/, posicionant-se obertament i de forma descarada a favor dâaquesta salvatjada. Altres confederacions patronals dâarreu dels Països Catalans ja sâhi han mostrat a favor.

*_Però en què consisteix aquest bàrbar atemptat?_*

* *

Els 27 han aprovat una Directiva (text legal dâobligat compliment per part de tots els estats membres de la UE) que fixa definitivament que, com a regla general, la setmana laboral sigui de 48 hores. Ara bé, quan el/la treballador/a i l'empresari ho acordin, es podrà allargar fins a 17 hores més. Ãs a dir, fins a les 65 hores (com feien els nostres avis) Així, estarà permès treballar fins a 60 hores setmanals, calculades com a mitjana durant un període de tres mesos. En el cas de les guàrdies mèdiques i sanitàries en general, aquesta jornada setmanal podrà allargar-se fins les 65 hores esmentades.

Els Estats membres podran modificar la seva legislació i permetre que els i les treballadores arribin a acords individuls amb el seus empresaris sobre la duració de la jornada, fins un màxim de 60 horas setmanals en casos generals, i fins les 65 hores a la sanitat, per exemple. Aquest temps es computa com promig durant tres mesos, el que significa que les jornades podran arribar fins les 78 hores.

Aquest consentiment del treballador a l'empresari s'haurà d'acordar per escrit i, en teoria, de forma voluntària. Sense pressions, i sense forçar al o a la treballadora a firmar-lo, sota amenaces d'acomiadament, per exemple... Tot això, sempre en la teoria. Qui sâenrecorda de les promeses davant la Reforma Laboral del PsoE, quan deien que així baixaria la precarietat laboral?. Feta la llei feta la trampa.

Aquest acord, continuem, no podrà durar més de dotze mesos, tot i que serà renovable, i teòricament no es podrà signar abans de les primeres quatre setmanes de treball. Per altra banda, els i les treballadores que pateixin contractes temporals de menys de 10 setmanes, queden fora de la normativa i no tindran âcap limitacióâ? d'hores laborals.

Pel que fa als i les metgesses (i potser també a la resta del personal sanitari), la directiva contempla que les hores en les que dormin en l´hospital durant les seves guàrdies, seguin comptabilitzades com temps de descans.

I finalment, sâescanya el coll als i a les precàries. Un cop quedi aprovada aquesta Directiva, els i les treballadores de les ETT, perdran els pocs i minços drets que tenien. Així doncs, romandran fins a quatre mesos sense ésser considerats assalariats/es, és a dir, sense la més mínima protecció, ni posibilitat d´exigir el cumpliment de cap llei laboral. Aquesta mesura, potser acabi sent la més terrible de totes arreu dels Països Catalans, doncs si lâestat espanyol és lâestat amb major índex de precarietat laboral de tota la UE, els Països Catalans, com sempre ens hi trobem a la cua de lâestat. Per tant, més precarietat i moltíssima major desprotecció... que atacarà directament el jovent, les dones i els i les treballadores nouvingudes.

*_Quines raons té?_*

De cara a la galeria, el manteniment i assegurament de la competitivitat de les empreses europees (les transnacionals) és el principal argument per haver-hi aprovat aquesta Directiva. Però en no gaire temps, davant el creixement de les desigualtats socioeconòmiques entre els diversos estats (entre les seves classes dirigents millor dit), els estats que sâhan abstés, passaran a la càrrega, posant en pràctica aquesta mesura, inicialment ârebutjadaâ?.

La possibilitat dâampliar la jornada laboral, possibilita que la patronal tingui via lliure per rebaixar els nostres drets i condicions salarials. Així, i en el marc dâuna crisi com la que estem començant a patir, amb les seves conseqüències directes, dâaugment de lâatur i tancament de gran nombre de petites i mitjanes empreses, i dâamenaces de deslocalitzacions per part de les grans multinacionals, la patronal tindrà via lliure per guanyar més a canvi de molt menys. Entre dâaltres coses, perque per exemple, una figura insolidària com són les hores extres (pagades, encara que no sempre, a un preu superior que les hores ordinàries), però que gràcies a dâelles la majoria de la classe treballadora del nostre país provava dâarribar a la fi de mes (donats els miserables i insultants salaris bases), serà inassumible per ningú... amb la reducció lògica dels ingressos. Altre exemple, serà el retard en lâedat de jubilació que estan preparant el govern del PsoE, CCOO, UGT i les patronals a lâestat espanyol.

En definitiva, aquesta nova Directiva, no és res més que la mostra final dels intents desesperats dels âamosâ? dels estats membres de la UE, per mantenir i provar dâaugmentar els seus beneficis a costa de les nostres vides... Els més rics, cada vegada més rics, els i les més pobres i precaritzats, cada vegada més miserables.

Amb tot plegat, tot està ja donat i debatut, i a ningú li pot quedar ca pdubte que serà aprovada al Parlament Europeu. I davant això què fa el màxim representant en la matèria del govern âsocialistaâ? espanyol? Doncs el ministre espanyol, Celestino Corbacho (ex-alcalde de lâHospitalet de Llobregat), es va limitar a recordar a la resta de ministres que lâany vinent hi ha eleccions, i moltes treballadores i treballadors âhauremâ? de votar!! Aquesta és la nostra única sortida a tot plegat? Poder votar cada x anys?

La ministra eslovena, Marjeta Cotman, va dir que aquesta Directiva "ofereix protecció pels i per les treballadores, així com flexibilitat en lâordenació del temps de treball". Aquesta âflexibilitatâ? de la que parlava aquesta âbonaâ? senyora, podria veureâs senzillament així: Si treballem de dilluns a divendres, caldrà fotres lâexistència amb 13 hores diàries de treball; si treballéssim els dissabates nâhauriem de fer 10,8; i més de 9, si també penquéssim els diumenges. Ãs a dir, els i les treballadores tornarem a estar (tal i com des de la COS portem explicant i denunciant públicament des de fa uns quants anys) com a finals del segle XIX.

Aquesta iniciativa, a més de ser un atemptat mortal contra la conquesta històrica de la jornada de les 40 hores per part del moviment obrer, ho és també contra els més bàsics drets humans i democràtics (amb els que tant es plenen la boca els mateixos ministres). Amb aquesta nova Directiva, sâesborra la més mínima possibilitat de poder tenir una vida mínimament digna, doncs ja no tindrem ni un minut material per poder gaudir dâuna mica dâesbarjo, ja no podrem dedicar temps a la nostra formació i creixement personal, no podrem dedicar temps a les nostres famílies i relacions. Ãs a dir, deixem de ser persones (més o menys explotades), per a ser autèntiques màquines.

No encaixa perfectament tot plegat, amb els esquemes marcats per exemple pel Pla Bolonya i el seu Espai Europeu dâEnsenyament Superior? O amb lâantiga Directiva Bolkenstein? Ara més que mai, queda clar que els i les treballadores, i els nostres fills i filles, ja no tindran, ni tindrem, dret a una educació mínimament de qualitat (moltíssim menys de forma gratuïta o en català)

O quan ens parlin de la âconciliació de la vida familiar i laboralâ?, com ens ho farem? Amb eixes jornades infinites? Com podrem assistir els nostres fills i filles, per exemple, si no tenim escoles bressola públiques, ni moltíssim menys obertes les 24h del dia?

*Com es pot veure, lâabast glogal dâaquesta mesura és veritablement devastador.*

Per a la Coordinadora Obrera Sindical â COS, ara més que mai ens toca lluitar:

- Lluitar per conservar i aplicar veritablement, la jornada de 40 hores, i avançar envers jornades laborals de 35 i 30 hores, per garantir la plena ocupació i la precarietat zero.

- Lluitar per unir les nostres veus, unir la nostra lluita i unir les nostres respostes, per fer la major força possible davant aquestes misèries. Cap treballador/a pot restar-hi fora dâaquesta unitat, doncs totes i tots ens ho juguem tot.

- Lluitar per un veritable Marc Sociolaboral i Socioeconòmic Nacional dels Països Catalans, al nord i al sud de lâAlbera, perque els i les treballadores dâaquest país siguem lâúnic garant de protecció i projecció dels nostres drets i dignitat per a tot el nostre poble, i per a totes les treballadores, treballadors i pobles de la UE.

- Lluitar per lâenfortiment de la transgressió i la desobediència, per garantir-nos el descans, lâesbarjo i la formació, com a drets inalienables per construir persones dignes i lliures, no màquines.

- Lluitar per la lluita unitària i coordinada de totes les treballadores i treballadors de tota la UE, per poder garantir així els nostres drets i millores socials, fer-les créixer i exportar-les arreu del món, perquè també en puguin gaudir totes les treballadores i treballadors explotats de tots els països del món.

Països Catalans - 10 de Juny de 2008

*Coordinadora Obrera Sindical â COS*

*Sindicat per lâAlliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans*
Mira també:
http://www.sindicat-cos.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [COS] Directiva de les 65h: Amb la Unió Europea anem a més... explotació i misèria!!
11 jun 2008
Una altra batalla declarada pel capital. Perduda? Depèn de nosaltres mateixos...
Sindicat