Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Per què no hi ha prou diners?
07 jun 2008
Últim full divulgat al carrer
Una associació de malalts demana una ajuda especial. / Es demanen més beques. / Els pagesos demanen una ajuda per al gasoil. / Calen més inversions públiques per als trens. / Més diners per a la sanitat. / Els joves demanen més instal•lacions esportives. / Etcètera, etcètera. I sempre la mateixa resposta: Sí, però ara no hi ha diners.

Per què l’Administració pública, l’Estat, la Generalitat, l’Ajuntament, tenen pocs recursos per atendre tot el que caldria? Per on se’n van els diners? (o per on no arriben?).

Hi ha quatre grans forats de fuita dels recursos públics:
* El frau fiscal.
* Les reformes fiscals a la baixa.
* L’acaparament centralista (Govern central).
* La despesa militar.

Alguns experts creuen que hi ha unes bosses d’incompliment fiscal per part de capitals especulatius i d’empreses que representarien una enorme quantitat de recursos. Per recaptar-la caldria decisió política i esforç inspector (més inspectors i més seriositat).

Fa anys que els diversos governs centrals (del PP i del PSOE) han fet diverses rebaixes fiscals, sobretot a les rendes altes.

Catalunya aporta a l’Estat molt més del que rep en despesa i en inversions. Per això s’ha arribat a un punt en què les infraestructures catalanes estan en un estat deficient.

L’exèrcit és una hipoteca pesant sobre l’economia estatal. Comprèn la despesa en armes, en instal•lacions i en personal. Són despeses inútils i perilloses (estan pensades per fer mal i per matar). Com que l’exèrcit és un nus d’interessos molt gran, en aquesta situació històrica no es pot plantejar la seva desaparició, però sí que s’hauria de plantejar una disminució de recursos dedicats.

La política neoliberal és totalment negativa, en aquest sentit. Una de les opcions més clares de l’esquerra ha de ser la reivindicació de molts més recursos públics i d’una política d’inversions socials alta i generosa, per a un Estat del benestar fort i ben desenvolupat.

EUiA del Guinardó - Maig de 2008

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per què no hi ha prou diners?
08 jun 2008
Com sempre, EUiA fan de pepito grillo. Les mesures proposades sòn ridicules. Si no és trenca amb el capitalisme, no hi ha alternativa. I aixó passa per:
- nacionalització de la banca, les inmobiliaries i els mitjans de producció;
- Ruptura amb la UE, justificació i legimitadora de les politiques neoliberals;
- fiscalització de les grans fortunes;
- control obrer de les empresses;...
... entre altres. Tot lo demés és un blablabla que no ens porta enlloc.
Re: Per què no hi ha prou diners?
09 jun 2008
Tot arribarà. Tot arribarà. Això que dius no es fa d'un dia a un altre. Tot i que, evidentment, és l'objectiu.
Sindicato Sindicat