|
Notícies :: mitjans i manipulació |
Crònica de la veritat oculta a Rà dio Grà cia
|
|
per 180 |
04 jun 2008
|
|
En els darrers anys Rà dio Grà cia ha seguit una inèrcia que ha provocat la desaparició de la informació dià ria, dels esports graciencs, dels programes frescos i diferents, de la formació i de la il.lusió dels futurs professionals graciencs de la informació. Si fa anys la Rà dio era un punt de trobada per a gent amb ganes d'iniciar projectes radiofònics avui dia ens trobem amb una emissora en la que no s'hi incorporen nous projectes i que viu en un estat de semi-autisme que l'allunya del dia a dia del nostre poble. El fet que no existeixi una pà gina web ni ofereixi mitjans als oients per gaudir dels programes que s'hi hagin realitzat a través de podcà sting, conjuntament amb una nula sensibilitat amb les entitats que d'una forma a o altra s'hi han volgut vincular ha aconseguit situar l'emissora en un à mbit en el que mai hauria d'haver entrat: l'auto-complaença.
Petita història
L'estiu de 1990 es va fundar Rà dio Grà cia. Durant els primers 10 anys de vida, la Rà dio va destacar per estar formada per graciencs entusiastes amb ganes de fer rà dio. Certament els mitjans tècnics no eren els òptims, però se suplia amb l'empenta de la gent que, amb més o menys èxit però tots amb la mateixa il.lusió feien els programes. D'aquesta època sorgiren programes com "La cama redonda", "Estas ahi Antonio", "Parla amb Grà cia", "Terços Amunt", "L'Aldea", "Radiofonicament Incorrecte", "El Galliner", i un llarg etcètera.
Technorà dio
L'any 2001, el Districte de Grà cia va decidir designar nous responsables en la gestió i direcció de l'emissora municipal. Es va obrir un concurs públic a través del qual qualsevol entitat podia presentar el seu projecte de gestió, sempre i quan se seguissin una sèrie de normes. Aquelles normes eren tan restrictives i impossibles de complir que finalment només una empresa (no entitat) va presentar un projecte và lid i va guanyar la concessió per 2 anys. A finals de l'any 2001, Technorà dio prenia control de la gestió de Rà dio Grà cia.
cartell de technoradio, present a l'any 2008 I amb la seva arribada van començar els conflictes: la rà dio passa a denominar-se "Rà dio Grà cia-Barcelona"; desapareixen de la graella molts programes "històrics"; es restructura la programació en forma de radiofórmula musical; endarreriments amb els pagaments; talls continus de les lÃnies telefòniques; supressió del seguiment de la Festa Major per part de la rà dio; conflictes constants amb la secció d'esports; orientació plenament comercial de la Rà dio pública, etc.
La gestió de Technorà dio fou tan discutida que les veus discordants de la Vila s'aplegaren l'any 2003 sota una campanya anomenada "Salvem Rà dio Grà cia" que pretenia recollir signatures a través d'Internet per tal de canviar el rumb que havia agafat l'emissora.
L'any 2003 s'hi incorporà Carles Salat, provinent de Barcelona Televisió, com a Director i Gestor, rellevant a Tehnorà dio. La seva tasca inicial fou la de intentar tornar a vincular l'emissora a la Vila, tot seguint el mateix model que havien realitzat a Rà dio Sant Feliu de Llobregat basat en un reduït equip professional recolzat en una xarxa de voluntaris.
Més del mateix
L'any 2007 es convocà un nou concurs, les bases del qual foren publicades el 31 de gener. El dia 1 d'Abril de 2007 Lúdic 3 es va fer cà rrec de la gestió de Rà dio Grà cia per un periode de 21 mesos (fins desembre 2008). Aquesta decisió es fruit del concurs de concessió en el que s'estableix que es pretén "potenciar l'emissora com a centre de formació de joves i dinamització de nous professionals, que possibiliti accions formatives a diferents col·lectius". Un dels puntals d'aquest model era crear una estructura professional mÃnima on les entitats hi tinguin un pes principal. Per reforçar aquesta lÃnea es pressupostava un sou de 2.717€ al Director de Rà dio Grà cia per a fer possible la dedicació completa al projecte formatiu, aixà com un técnic a mitja jornada que garantia l'emissió dià ria dels programes propis.
La seva gestió actual no sembla haver-se ajustat als plecs del concurs donat que el Juliol de 2007, 4 mesos després de la concessió, diverses entitats de Grà cia publicaven un manifest anomenat "Manifest Recuperem Rà dio Grà cia". En ell s'hi denunciava que la "participació de la societat civil s'ha vist limitada a l'existència d'un fantasmagòric consell rector, del qual la gran majoria de la gent de Grà cia en desconeix la composició, els atributs o els objectius" i que la Rà dio s'havia convertit en una eina que "ben poca gent a Grà cia considera com un à mbit per on poder fer circular les informacions, les idees, els debats, les propostes i les preocupacions que creuen la vida de la ciutat." Finalment, el Manifest quedà en una declaració d'intencions i no es visualitzà cap canvi en la lÃnea que seguia l'emissora.
Crisi
Veiem avui dia com aquells programes que pretenen oferir als oïent més informació o el podcà sting dels programes ho han de fer a través dels seus propis mitjans. Aquest ha estat, per exemple, el camà emprès per Terços Amunt, Batakada Radioactiva, Cantonada Memòria i més recentment Parla amb Grà cia.
El més sorprenent d'aquesta inexistència virtual és que la única forma d'obtenir informació directa de la rà dio és a través del mitjà digital La Tortuga de Grà cia i el bloc NotÃcies de Rà dio Grà cia, ambdós realitzats pel Director de Rà dio Grà cia, que en el seu moment, i responent a una oferta de creació de la web de forma gratuïta per entusiastes de la rà dio, va considerar que la realització de la pà gina web de l'emissora no era necessà ria. Igualment, i en el que sembla ser una visió empresarial única, l'empresa gestora de la rà dio tampoc disposa de pà gina web.
En precari
Tota aquesta sèrie de fets han provocat que actualment ni des del Districte ni desde Lúdic 3 s'estigui realitzant el manteniment necessari a les instal.lacions de l'emissora. La manca d'un projecte clar i la tibiesa amb què s'actúa des del Districte han provocat que imatges com aquestes siguin les que caracteritzen la Rà dio: deixadesa per dintre i per fora. (veure imatges adjuntes). A nivell tècnic, igualment ha estat freqüent 'petits errors' com esborrar programes ja gravats i que s'han hagut de repetir.
No a les falques publicità ries
El febrer de 2005, TRANSVERSAL WEB, que al mandat de Ricard MartÃnez, va ser vetat reiteradament per participar al Consell Rector de l'emissora, publicava un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya en que recomanava, a partir del Decret 80/1989, de 4 d'abril, un conjunt de mesures adhients per Rà dio Grà cia, segons el seu status d'emissora "educativa i/o cultural". La mesura més important, com ja hem explicat, és la regulació de finançament extern a partir de patrocini, en comptes de cercar la fòrmula de les falques publicità ries o la cessió d'espais radiofònics. Cal tenir en compte, que aquest tipus de finançament va ser molt freqüent en les anteriors etapes de la gestió de l'emissora gracienca que ha tingut nombroses falques d'empreses privades i ha cedit espais a empreses i, fins i tot, a ens com l'entitat portuà ria de la ciutat.
Els diversos moviments i manifestacions socials i professionals com 'Okupem les ones' o el manifest 'Recuperem Rà dio Grà cia' no han servit per res. El Districte ha ignorat els successius missatges d'alerta que els graciencs i gracienques han donat sobre la situació de l'emissora. Dins les parets del districte, fins i tot, en alguna ocasió s'ha escoltat que “la millor solució per a Rà dio Grà cia és tancar-laâ€?. "S'ha de veure que hi ha una rà dio municipal sense cap mena d'intervencionisme polÃtic. Poc a poc s'ha avançat i estem millor que fa deu anys però estem a anys lluny dels que hauria de ser", deia l'enyorat Albert Musons en una de les seves darreres entrevistes a Transversal Web. Per la bona memòria d'aquest periodista local i en honor a l'enorme professionalisme de les desenes de comunicadors que han participat en el projecte, cal replantejar d'una vegada per totes Rà dio Grà cia. |
Mira també:
http://www.transversalweb.cat/index.php/content/view/1214/1/ |
This work is in the public domain |
Re: Crònica de la veritat oculta a Rà dio Grà cia
|
per gracienc |
04 jun 2008
|
Recuperem Radio Gracia! No volem més $alat$ !! |