Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal
Trobada Social Alternativa al Petroli
03 jun 2008
Trobada Social Alternativa al Petroli

Com a resposta al 19è Congrés Mundial del Petroli

Madrid, 29 de juny - 4 de juliol
arton1861-dd017.jpg
Per primera vegada a lâEstat espanyol, se celebra a Madrid (IFEMA), del 29 de Juny al 3 de Juliol, el 19è Congrés Mundial del Petroli, en el qual participaran caps dâestat, representants de governs, de lâOPEP, el Global Compact de NNUU o la Unió Europea, directius de petrolieres com Repsol, Exxon, Total, BP, Shell, Cepsa, Petrobrás, BP, Chevron⦠a més dâaltres empreses energètiques.

El Congrés Petrolier Mundial, amb 75 anys dâhistòria, aglutina a la majoria dels països productors de petroli (excepte LâIraq) i a la totalitat de les empreses del ram. Per primera vegada en la seva història, aquest Fòrum sâorganitzarà a Madrid, i el seu el lema és âSubministrar energia per a un consum sostenibleâ?. Al congrés assistiran uns 4000 delegats, que treballaran sobre quatre àrees: upstream (extracció), downstream i petroquímica (refinament i altres), gas natural i renovables, i gestió industrial.

Les corporacions petrolieres, amb la complicitat dels governs, i organismes internacionals desencadenen multitud de guerres, agressions a pobles, desastres naturalsâ¦, per a obtenir enormes beneficis espoliant els recursos naturals dels països on es troben assentades. Com la âCimera del petroliâ? sembla voler ocultar totes aquestes injustícies i donar-se un rentat dâimatge, els moviments socials volem respondre durant aquests dies mostrant la veritable cara dâaquest negoci.

Trobada Social Alternativa al Petroli

Per aquest motiu, estem organitzant una Trobada Social Alternativa al Petroli on donar a conèixer, formar-nos i debatre sobre els impactes i les polítiques dâaquestes transnacionals, buscant també alternatives a la dependència del petroli, que està en el centre dâun model de consum irresponsable i insostenible. CGT estarà present en la Trobada Alternativa.

Durant els mesos previs a lâesdeveniment, estem celebrant reunions dâàmbit local i estatal per a definir els continguts i les accions que portarem a terme, coincidint amb el Congrés. Per aquest motiu, convidem a tota persona o moviment social a formar part activa en aquesta Trobada: organitzant manifestacions, tallersâ¦, a Madrid o en les vostres ciutats, o difonent la informació que rebeu, per a fer escoltar, una vegada més, la nostra veu enfront de la injustícia.

Tenim diferents accions, activitats i propostes que fer-te. En concret:

- Una resposta social conjunta que ocupi els carrers i les agendes de tots els ciutadansi ciutadanes durant els dies de lâesdeveniment petrolier oficial i que es pugui estendre més dies amb diferents accions que visibilitzin les nostres protestes i exposin les nostres alternatives al model energètic actual.

- La resposta tindrà una part reflexiva i de propostes, organitzant tallers i fòrums sobre la temàtica i una part activa, reclamant els carrers amb una manifestació i les diferents accions directes no-violentes que organitzem.

- Tot això en el marc dâuna acampada que pretén acollir a les gents de dintre i fora de lâEstat espanyol que vengen a donar suport la mobilització.

La idea és abastar un ventall de temes plural i ampli que pugui sumar a totes les organitzacions i col·lectius que comparteixin una visió crítica cap a les empreses transnacionals productores de petroli, els seus impactes (mediambientals i socials) i el model energètic-de consum-capitalista actual.

Congrés mundial del petroli: No us volem aqui

Sâacosta lâestiu i, a més de portar-nos sol i "bon temps", aquest any ens amenaça amb lâocupació de la capital de lâEstat Espanyol per un tenebrós lobby. Així, entre el 29 de juny i el 3 de juliol, 4.000 delegats es reuniran a Madrid en el marc del Congrés Mundial del Petroli. Darrera dâaquest pompós nom sâajuntaran els representants, portaveuss i còmplices del, probablement, lobby més poderós del Planeta (el petrolier), que en el seu si recull tots aquests noms que són símbol dâexplotació dels Pobles i la Naturalesa, de contaminació, dâingerència neocolonial, dâestar en les rebotigues i en les avantguardes dâuna gran part de guerres que assolen el mónâ¦

- Perquè no estem disposats a acceptar que sâamagui a la ciutadania que en el 50% dels països productors de petroli apareixen tensions i conflictes armats i en el 75% es cometen violacions de drets humans. Un exemple: només a Bolívia la companyia Repsol impacta sobre 17 comunitats indígenes, impedint el seu dret a la terra i a la seva vida.

- Perquè, igual que ens mobilitzem contra la guerra, volem fer-lo contra un dels principals lobbys impulsors dâella.

- Perquè ens sembla dâun cinisme alarmant que, mentre el Govern espanyol parla de compromís contra el canvi climàtic, participi i impulsi aquest "Congrés" de devastadors del Medi Ambient.

- Perquè no volem que ens segueixin mentint, doncs a pesar del lema del seu Congrés -"Subministrar energia per a un món sostenible"-, la dependència del petroli i la rapinya de la seva indústria, atrapen al món en un laberint de gravíssims problemes socials, polítics i ambientals: no hi ha sostenibilitat, ni futur en el petroli.

Ni a Madrid ni a cap altre lloc. Perquè no volem més sang per petroli.

Més informació al web:

www.nodo50.org/Encuentro-Social-Alternativo-al.html

Secretaria Acció Social Comitè Confederal CGT

-----------------------------------

Pàgina web de la Trobada Social Alternativa al Petroli:

NO MÃ?S SANGRE POR PETRÃLEO

www.nomassangreporpetroleo.org

-----------------------------------

Text de presentació de la Trobada Social Alternativa al Petroli

La indústria petroliera es reuneix a Madrid mostrant la seva cara més amable davant lâopinió pública mundial, recordant-nos la nostra sed dâenergia barata i il·limitada, i barrejant-ho amb les gastades paraules âresponsabilitat socialâ?, âsostenibleâ?, âèticaâ? i âmedi ambientâ?.

Les petrolieres volen imposar el missatge que hem de donar suport al seu negoci perquè no podríem tenir una qualitat de vida "digna" sense ell. Més dâun terç del consum energètic es recolza en el petroli (la meitat dâaquest es destina al transport) i una quarta part depèn del gas. Ambdós recursos són no renovables i estan controlats en bona mesura per les mateixes companyies.

Lâenorme dependència dâaquests combustibles crea gravíssims problemes:

- Accelera lâempobriment de la majoria de les poblacions del sud, escanyant-les amb preus impagables pels aliments i els serveis bàsics.

- Regeix la política internacional fins al punt de provocar la guerra en regions amb jaciments, com és el cas de LâIraq i tot Orient Mitjà que té més del 60% de les reserves de petroli conegudes i el 40% del gas. O com a Nigèria, el major productor dâÃfrica, clar exemple de com el disposar de recursos cobejats pot convertir-se en una maledicció per a les seves gents.

- ï Provoca dramàtics desplaçaments de poblacions, a causa del expoli i violència estructural introduït en les zones dâexplotació petroliera.

- Ãs la principal causa del canvi climàtic per les seves emissions de CO2 (el 34% de tots els gasos dâefecte hivernacle procedeix del petroli i del gas). Provoca la contaminació continuada de mars i costes en tot el planeta pel constant transport de cru. Fins i tot el seu processament en refineries arrisca la salut i seguretat de la població de lâentorn, al que sâafegixen les morts causades pel tràfic.

Som conscients de lâactual dependència del petroli, però la indiferència davant la necessitat urgent dâun canvi de model polític, econòmic i social, i el silenci davant els crims i saquejos comesos constantment per les majors empreses petrolieres del món, ens farien còmplices de lâactual crisi en la qual les seves polítiques, entre unes altres, han sumit al planeta i als seus pobles.

Arrossegat per una economia capitalista i globalitzada, el consum energètic està en augment tant en països rics com en els empobrits, el consum dels quals per habitant és moltíssim menor. Mentrestant, la indústria petroliera recull els beneficis de la tirania que ens ha imposat el petroli.

Enriquides com mai pels preus record del cru, es preparen a seguir perforant el subsòl en zones que fins a ara es van salvar perquè era massa costós, com està fent Repsol YPF en les profunditats del Mar de Alboran o la costa entre el Marroc i Canàries, per esmentar dos exemples propers.

Les petrolieres es reuneixen a Madrid per a vendreâns la idea que les consideracions ambientals i els drets de les poblacions són secundaris davant la necessitat dâextreure cru. Saben que conten amb la complicitat dels governants, doncs sempre sâhan ocupat de mantenir estrets canals dâinfluència. Segurament el seu major èxit hagi estat amb lâadministració Bush però els exemples estan per tot arreu. Recentment els governs de la UE, entre ells lâespanyol, han promogut acords amb alguns països llatinoamericans per a protegir inversions privades amb tot el poder dels seus estats.

La indústria del petroli ha emprès llargues campanyes de manipulació de lâopinió pública al servei dels seus interessos. El seu imperi econòmic li permet un accés sense límits als mitjans de comunicació i lâoportuna âpromocióâ? dâexperts o censura de notícies que siguin necessaris. Ãs el cas de les vigoroses campanyes per a negar el canvi climàtic que busquen desacreditar la gravetat del problema o la utilitat de la reducció dâemissions per a frenar-lo, quan la realitat ja no pot ocultar-se.

El llarg braç petrolier pot convertir-se en puny de ferro quan troba oposició. Ho saben bé les comunitats indígenes, els pobles camperols, els treballadors de les petrolieres i els habitants propers a pous, oleoductes i refineries. Molts de ells sofreixen detencions arbitràries, agressions, assassinats i atacs dâexèrcits i grups paramilitars.

Ãs evident que no hi ha sostenibilitat ni futur en el petroli, que té atrapat al món en un laberint de problemes socials, polítics i ambientals de primera magnitud. Només es podrà sortir dâell si els països rics assumeixen la seva responsabilitat històrica com principals consumidors de recursos energètics, redueïxen la seva despesa de petroli (i per tant de transport) i canvien a fonts dâenergia veritablement netes i renovables.

Res dâaixò és possible sense una transformació social que rebutgi la maximització del benefici individual basat en lâexplotacio del ésser humà i la naturalesa. Al contrari del que proclama, la indústria petroliera no és ni pot ser part dâaquesta transició. No està disposada a reduir els seus beneficis i no canviarà els seus mètodes si no es veu forçada a això.

Per això:

- Reivindiquem el respecte a la soberania dels pobles sobre el seu territori i els seus recursos.

- Lluitem pel respecte als drets dels pobles a vetar lâexplotació petroliera.

- Rebutgem la manipulació de lâopinió pública i el rentat de cara de les empreses: lâextracció de petroli no és ni pot ser âsostenibleâ?.

- Denunciem que els governs sâescudin en la seguretat energètica per a avalar qualsevol projecte dâextracció de petroli i gas.

- Reclamem models energètics basats en lâestalvi, lâeficiència i les renovables, en harmonia amb lâentorn i solidaris amb els pobles.

Ens oposem a la celebració dâaquest Congrés Mundial del Petroli i a la hipocresia de les empreses i dels governs central, municipal i autonòmic que ho donen suport mentre declaren lluitar contra el canvi climàtic.

NO MÃS SANG PER PETROLI

www.nomassangreporpetroleo.org

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more