Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
"Si no et mobilitzes no aconsegueixes res"
04 mai 2008
L'Òscar Jovè és conductor de TMB a la cotxera del Triangle i viu al Bon Pastor. El butlletí L'Eixida (http://stapinfo.bloc.cat)de Sant Andreu l'ha entrevistat després de l'acord a què han arribat els conductors en vaga i l'empresa per reflexionar sobre una lluita que ha trobat la complicitat de les organitzacions populars de la ciutat de Barcelona. I a La Fàbrica reproduïm l'entrevista.
entrevista_2dies.jpg
Ara que s'han acabat les mobilitzacions, què toca?

Crec que hem d'apretar en el conveni per a arribar fi ns on no s'ha pogut amb la mobilització. Esperar que els companys estiguin preparats i motivats, i que s'impliquin tots. Els que no s'han implicat, que s'acabin d'implicar i els que ja estàvem implicats...més implicats no podem estar, però hem d'estar atents i seguir lluitant pels dos dies sense l'augment de jornada.


- Es descarten més mobilitzacions a partir d'ara?

Jo sempre dic que espero que no hi hagi mobilitzacions, ningú mai ho desitja. Però en els 7 anys que porto a l'empresa, veig que si no et mobilitzes no aconsegueixes res. En l'anterior conveni no ens vam mobilitzar i els conductors no vam aconseguir res. Així que espero que no faci falta, que l'empresa hagi entès que quan ens hi posem, ens hi posem, que no calgui la demostració de força per saber que la podem fer. I arribar a una cosa justa ara en la negociació del conveni.


- Esteu satisfets del resultat de les mobilitzacions que heu fet fins ara?

Ha valgut la pena, però els que més ens hem implicat hauríem volgut més, però amb les forces que hi havia estic content. Content perquè no hem perdut res, ja que quan hem anat amb els sindicats majoritaris sempre que hem guanyat alguna cosa ha estat a canvi de perdre'n una altra, i aquest cop hem guanyat sense perdre res a canvi.


- Quin cost han tingut per a tu les mobilitzacions?

He fet tots els dies de vaga i m'he endut dos expedients. El primer expedient és per retenir els mínims, quan no és veritat perquè aquell dia l'empresa estava enganyant als companys posant una hora de sortida dels mínims anterior a la que surten normalment i incomplint el decret de mínims. Jo vaig parlar amb la Guardia Urbana i els vaig dir que ens apartaríem de la porta de la cotxera si el conductor, un cop informat, tenia la voluntat de sortir. Ell els va dir que esperava a que fos l'hora habitual, i l'empresa em va expedientar a mi per no deixar-lo sortir. L'altre, segons l'empresa va ser per impedir per la força la sortida dels serveis mínims. Jo gravava mentre els companys estaven fent una assentada per impedir que sortís un esquirol i la policia va començar a empènyer i ens van expedientar a alguns. Ho gravàvem tot per poder denunciar l'empresa per el seu incompliment de mínims, en cas que fes falta.


- Heu rebut suport de la gent de la vila en els piquets o a nivell informal?

La gent dóna suport i ha estat al dia. Quan et preguntaven, doncs explicaves i, a diferència d'altre vegades en que es demanen augments de sou, la gent ho entenia i et donava suport. Fins i tot em demanaven xapes a l'autobús! Jo en porto dues de xapes, la meva dona també i la meva fi lla les porta a l'escola.


- A Sant Andreu hi ha una de les cotxeres més combatives en les mobilitzacions, t'ha despertat alguna cosa el suport que us ha donat la gent que no és de l'empresa al llarg de les mobilitzacions?

Mira, la meva dona que no estava implicada, em deia que és una vergonya que hi hagi gent que no és de l'empresa i que ens ha vingut a donar suport a les 4 de la matinada, i que hi hagi treballadors de l'empresa que no hagin donat ni suport als mínims. A mi se'm cauria la cara de vergonya que vingués gent de fora i que s'implica i treballadors de l'empresa que no s'impliquin i en canvi ara es veuran beneficiats per el que s'ha aconseguit fins al moment, ara no diran que no estaven d'acord amb la mobilització.


- Quina opinió et mereix la gent que us ha donat suport des de fora de l'empresa?

Em desperta respecte, això el primer. I després que tenen uns ideals segurament més alts que els meus i sobretot que tenen dignitat i jo sempre dic que la dignitat és el primer que s'ha de tenir.


- Vols dir quelcom a la resta de gent del que has après?

Jo els diria als treballadors que tinguin dignitat i que quan algun altre treballador demana una millora, que no diguin que ells estan pitjor, sinó que lluitin per ells estar millor. Que no sigui una excusa queixar-se per la seva situació pitjor, que demanin ells també arribar al nivell dels que estan millor. Que la gent sigui més reivindicativa, s'ha arribat a un punt en que els avis van aconseguir moltes coses i ara estem perdent tot el que abans es va guanyar. Gràcies a que la gent s'ha acomodat molt, ara ho estem perdent tot a poc a poc.
Mira també:
http://www.fabrica.cat
http://stapinfo.bloc.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat