Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme : globalització neoliberal : educació i societat : laboral : pobles i cultures vs poder i estats
"Un Fantasma recorre el Món" - 160è Aniversari del Manifest Comunista (1848-2008)
30 abr 2008
El Manifest del Partit Comunista és molt probablement el text polític més important de la història. Des de la seva publicació, l'any 1848, la difussió del Manifest ha estat responsable de les majors transformacions socials que ha viscut la humanitat des de la Revolució Industrial.



------------------

Pàgina web amb documentació, vídeos, bibliografieai biografies:

http://manifestcomunista.blogspot.com

------------------

Vídeo "Un Fantasma recorre el Món"

Part I
http://www.youtube.com/watch?v=cpjX3P8B958

Part II
http://www.youtube.com/watch?v=jqH9UAFgAxg
headmanifest.jpg
El Manifest fou una proclama encarregada el 1847 per la Lliga dels Comunistes a Karl Marx i Friedrich Engels, que havia de contenir les idees principals adoptades per la Lliga. Engels començà el treball com una forma de catecisme, titolada Principis del Comunisme, però la col·laboració amb Karl Marx va donar a l'esboç inicial una forma nova que havia de sorprendre els seus propis autors.

L'obra, titolada en alemany, Manifest der Kommunistischen Partei fou portada a imprempta el febrer de 1848, gràcies a la col·laboració de Jenny Von Westphalen, companya de Marx. Des de llavors, s'ha traduït a gairebé tots els idiomes existents, s'ha publicat milers de vegades, reimprés molt sovint de forma clandestina, interpretat i reinterpretat en molts diferents sentits.

Les idees principals que s'hi estableixen constituteixen la base ideològica de tota la tradició socialista, des de la socialdemocràcia liberal fins l'extrema esquerra leninista. El Manifest és divulgador de les principals teories del socialisme científic: la teoria del coneixement del Materialisme Dialèctic, l'aplicació del mètode científic d'anàlisi a l'estudi de l'economia i de les societats i la concepció de la història com una lluita entre classes, de l'antagonisme de les quals sorgeix el progrés de les societats.

La importància del Manifest és perceptible en els fonaments de la ciència moderna, el mètode de la qual és possible només gràcies a la penetració del Materialisme Dialèctic en l'àmbit acadèmic, així com en un gran número de disciplines científiques elevades a aquesta categoria per l'aplicació de l'anàlisi marxista: l'economia, la història, la sociologia,... En aquest sentit, l'eco del Manifest es deixa sentir en els fonaments de la mateixa doctrina del neoliberalisme imperant, en la que els conceptes definits per Marx i Engels, ara fa gairebé dos segles, constitueixen la base del vocabulari econòmic actual. Què seria de l'economia sense conceptes com plusvàlua, treball assalariat, mitjans de producció,...?



El Manifest del Partit Comunista, en els seus 160è aniversari de la seva publicació, segueix sorprenent-nos com una obra vigent: l'anàlisi de la societat moderna no sol·licita de grans matisos per a mantenir la seva actualitat: una societat dominada pels interessos dels capitalistes, la burgesia, una classe minoritària que posseeix els mitjans de producció i que obliga la resta dels homes i les dones a vendre la seva capacitat de treball per a sobreviure.

Així mateix, continuen sorprenentment vigents els 10 punts que el Manifest establia com a estratègics ara fa 160 anys: nacionalització dels mitjans de producció, impostos progressius, eliminació del dret d'herència, reforma agrària, educació gratuita,... Tants anys de concessions del capital davant del moviment obrer i de suposat Estat del Benestar, no ens han permès assolir de manera satisfactòria ni un sol dels reptes que l'esquerra transformadora es plantejava per aquell lavors.

Totes les revolucions, exitoses o fracassades, esdevingudes durant el segles XIX i XX, tenen la seva base en el Manifest Comunista de 1848. Des de la Revolució Russa de 1917, fins a les més recents revolucions democràtiques a l'Amèrica Llatina, les vindicacions de tots els treballadors i totes les treballadores del món estan magistralment definides en el Manifest del Partit Comunista i no necessiten de cap nota a peu de pàgina per a ser digerides.

El text de Marx i Engels, és, a més a més, d'una bellesa poètica destacable, que ha fet de moltes frases cèlebres que s'hi contenen, veritables símbols de la lluita de les classes populars i de l'herència comuna de tota l'esquerra: "un fantasma recorre el món", "la història de totes les societats és la història de les lluites de classe" o "Proletaris de tot el món, uniu-vos!".




Sense Partit Comunista no hi ha Esquerra

Des de la Fundació Pere Ardiaca, hem cregut important aprofitar la celebració del 160è aniversari de la publicació del Manifest del Partit Comunista, per fer una crida a tots els treballadors i les treballadores conscients del nostre país a rellegir el Manifest i a recuperar-ne el seu esperit original.

Creiem que, davant de l'actual situació, caracteritzada per un important avenç de les oligarquies financeres internacionals, davant la perspectiva d'una nova crisi econòmica cíclica del capitalisme, davant de l'aparent dispersió de les forces populars del nostre país, davant de les dificultats de l'esquerra actual per a construir un projecte comú i transformador capaç de plantar cara al capitalisme salvatge i el pensament únic, només els i les comunistes, dotats del mètode del socialisme científic i amb l'experiència de tantes generacions dedicades a la transformació de l'ordre social, assumint tant els encerts com els errors, desacomplexats de tantes etiquetes grotesques que ens han dedicat, només els i les comunistes podem vertebrar una esquerra alternativa que porti a la classe treballadora a ser propietària del seu propi destí.

Pensem que la història ens ha demostrat que el Partit Comunista, a tot arreu i sempre, és fonamental per a garantir i ampliar les conquestes socials de la classe treballadora, per a vertebrar i reforçar qualsevol projecte unitari de l'esquerra, per a refermar els interessos populars davant les derives liberals de les socialdemocràcies i per a enfrontar-se a les més poderoses oligarquies financeres amb un discurs veritablement transformador i sòlid.

Per tot això, des de la Fundació Pere Ardiaca, hem engegat una petita campanya que, amb vistes a la propera diada de l'1 de Maig, Dia Internacional dels Treballadors i les Treballadores, pretén reivindicar la absoluta vigència del Manifest del Partit Comunista. L'eix central d'aquesta campanya el composa un vídeo realitzat en col·laboració amb el col·lectiu artístic "Estenent el Desastre", que aplega autores i autors del Barcelonès amb un ferm compromís social. El vídeo és, tal com el defineixen els seus autors, "un Collage sobre la nostra societat contemporània realitzat amb fragments de capitalisme comercial". Amb aquest document, hem volgut il·lustrar el Manifest Comunista amb imatges actuals, destacant aquells aspectes fonamentals del text original per remarcar la necessitat dels i les comunistes avui i aquí.



+info:

http://manifestcomunista.blogspot.com
http://www.fpereardiaca.org
http://www.pcc.cat
http://www.joventutcomunista.org
Imagen 9.png
Imagen 4.jpg
Imagen 5.jpg
Imagen 2.jpg
Mira també:
http://manifestcomunista.blogspot.com
http://www.fpereardiaca.org

This work licensed under a
Creative Commons license

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more