Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Anticapitalisme
27 abr 2008
(Carta publicada en el diari «El Punt» el dia 25 d’abril de 2008)

Quan es va crear el moviment obrer per lluitar contra l’explotació capitalista, primer sindicats i després partits, ben aviat, al cap de poques dècades, es van assumir unes doctrines (anarquisme i marxisme) que plantejaven canviar el sistema capitalista per un altre que suprimís l’explotació i garantís la justícia.

Al llarg de la segona meitat del segle XX, la condició dels treballadors va millorar molt a Europa occidental, i, en canvi, els anys 80 i 90 va empitjorar a la resta del món. Aquest millorament, i el relatiu fracàs soviètic, han portat els sindicats i partits d’esquerra occidentals a adoptar actituds moderades, reformistes envers el sistema, sense buscar la seva substitució. Aquestes posicions no són pas dolentes, i a vegades són les úniques possibles, però són insuficients.

Darrerament, les últimes dècades, hem vist sorgir els moviments socials, un nou subjecte en escena. Són moviments feministes, juvenils, ecologistes, pacifistes, d’immigrants, d’homosexuals, de defensa del territori, de defensa del consum, okupes, antirepressius... que tenen el comú denominador d’oposar-se al capitalisme com a sistema. Arriben a la conclusió que el capitalisme no va, que és incapaç de resoldre els mateixos problemes que constantment crea. Problemes com la guerra, la inseguretat econòmica, l’escassesa d’energia, l’escassesa d’aigua, l’escassesa d’aliments, el deteriorament natural i climàtic... Són generalment gent jove. No tenen els handicaps que hem suportat la gent gran. Ells replantegen l’anticapitalisme, i nosaltres hem d’agafar la seva torxa (al revés del que seria normal). En el Fòrum Social Català del passat gener es va sentir parlar en públic de socialisme, després de tants anys. Tornem a la lluita contra el capitalisme!

ANTONI FERRET. Barcelona

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Anticapitalisme
28 abr 2008
"relatiu fracàs soviètic"??? jajaja XD
Re: Anticapitalisme
28 abr 2008
"relatiu fracàs soviètic"??? jajaja XD
Sindicato Sindicat